Marjo Silventoinen, Aachen, Saksa

Olin vaihdossa Saksassa lukuvuonna 2010–2011 (Wintersemester). Vaihtokaupunkini oli Aachen, joka sijaitsee Saksan länsirajalla ja vaihtoyliopistoni oli Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule eli RWTH Aachen. Valitsin vaihtokaupungikseni Aachenin tämän sijainnin perusteella, koska keskeltä Eurooppaa on helppo vierailla muissa maissa. Tämä toiveeni toteutuikin vaihdon aikana paremmin kuin olin kuvitellut. RWTH Aachen on Saksan suurimpia teknillisiä yliopistoja, ja siellä olikin suurin osa opiskelijoista insinööriopiskelijoita. Itse opiskelen pääaineena matematiikkaa ja sivuaineena saksan kieltä, joten RWTH oli erittäin hyvä valinta vaihtoyliopistoksi. Lähdin vaihtoon neljäntenä opiskeluvuotenani, kun olin saanut kandidaatin työn tehtyä.


Aachenin keskustaa joulukuussa 2010

Olin Aachenissa Erasmus-vaihto-oppilaana. Matematiikalta oli suhteellisen helppo päästä vaihtoon Saksaan, sillä hakijoita ei ole niin paljon. Hakuprosessi kesti aika kauan, joten vaihdon suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa. Haku vaihtoon talvilukukaudelle 2010–2011 tapahtui helmikuussa 2010, josta kesti sitten kesäkuulle 2010, ennen kuin Aachenista tuli hyväksymiskirje. Vaihtoon lähteville järjestettiin Joensuussa lähtöorientaatio, jossa sai ensimmäisiä tietoja vaihdosta, kuten milloin lukukausi alkaa. Talvilukukausi alkaa Saksassa aina lokakuun puolivälissä ja kestää helmikuun alkuun. Tentit ovat sitten helmi- ja maaliskuussa.

Ennen vaihtoa piti suunnitella, mitä vaihdossa aikoo opiskella ja täyttää Learning agreement. Tämä oli suhteellisen haastavaa, sillä vaikka netistä löytyikin helposti RTWH Aachenin sivut, niin yliopiston suuruuden takia nettisivuilta ei millään meinannut löytyä oman aineen kursseja. Matematiikka on jaettu neljään eri osaan, Lehrstuhl A, B, C ja D. Kukin jaosto on erillinen, ja järjestää eri alan matematiikan kursseja. Esimerkiksi Lehrstuhl D on erikoistunut soveltavaan matematiikkaan. Ennen vaihtoa olin sähköpostiyhteydessä RTWH Aachenin Matematiikan laitoksen Erasmus-koordinaattorin kanssa, ja hän auttoi kurssien valitsemisessa. Hän myös kertoi Erasmus-vaihto-opiskelijoille tarjottavista saksan kielen kursseista, joille piti ilmoittautua jo keväällä 2010. Näistä kielikursseista löytyy tietoa kielikeskuksen sivuilta (Sprachzentrum RWTH). Vaikka olin yhteydessä Erasmus-koordinaattoriin ennen vaihtoa, silti minusta tuntui, etten paljoakaan tiennyt tulevasta vaihdostani ja siellä tapahtuvasta opiskelusta.


Yliopiston päärakennus, jossa myös matematiikan luennot pidetään

Matematiikan kursseja olin suunnitellut opiskelevani kaksi kappaletta, molemmat 9 opintopistettä. Molemmissa kursseissa opetus järjestettiin saksan kielellä. Luentoja oli kaksi kertaa viikossa ja harjoituksia (Übungen) kerran viikossa. Harjoituksiin piti laskea demot, niin kuin Suomessakin, mutta demot piti Saksassa palauttaa demon pitäjän tarkastettavaksi. Demoista piti olla tehtynä 50 % oikein, että kurssien loputtua pääsee tenttiin. Saksassa matematiikan opiskelu on siis selkeästi vaikeampaa kuin Suomessa, opiskelijoilla on paljon paremmat pohjatiedot kuin meillä. Jouduin sitten jättämään toisen matikan kurssin pois, jotta minun on mahdollista päästä edes yksi matikan kurssi läpi. Jäljelle jäi kurssi Peliteoria (Spieltheorie). Kurssiin kannatti ostaa kirja, joka on englanninkielinen. Demot ja tentin sai tehdä englanninkielellä. Tein kurssin eteen töitä paljon enemmän, kuin koskaan Suomessa olen matematiikan kurssin eteen tehnyt. Tenttiä en päässyt ensimmäisellä kerralla läpi ja kun kysyin, voiko kurssin suorittaa suullisella tentillä, eivät kurssin pitäjät siihen suostuneet. Kaikissa muissa aineissa muut Erasmus-opiskelijat saivat suorittaa tenttejä suullisena, mutta matematiikan puolella henkilökunta ei ollut ilmeisesti tottunut vaihto-opiskelijoihin. Kurssin suorittamisesta meinasi iskeä jo paniikki, mutta onneksi pääsin kurssin läpi sitten uusintatentissä.


Joulumarkkinat ja takana Rathaus eli raatitalo

Vaihtoaikana sain kavereita monista eri maista ja kielitaitoni parani sekä englannin kielessä, että saksan kielessä. Kuitenkin minulla oli odotukset kielitaidon paranemisesta aika korkealla ja nyt tuntuukin, että en osaa saksan kieltä vieläkään niin hyvin, kuin olin odottanut osaavani. Kulttuurillisesti vaihto oli erittäin rikas, opin tuntemaan eri maiden ja kulttuurien tapoja ja ihmisiä. Opintoja tuli vähemmän kuin odotin, mutta opinnot saan hyväksi luettua tutkintooni. Koti-ikävää ei kerinnyt tulla, sillä meillä kävi paljon vieraita Suomesta. Vaihdosta sain myös muutaman läheisemmän ystävän, joiden kanssa tulee pidettyä yhteyttä vaihdon jälkeenkin. Parasta vaihdossani oli vaihtokaupunki, Aachen. Aachen on hieman Tamperetta suurempi, erittäin kaunis kaupunki. Aachenin keskusta on tiivis ja pieni ja siksi kävellen pääsee helposti moneen paikkaan. Myös bussiyhteydet ovat Aachenissa erinomaisia. Henkilökohtaisesti merkittävintä vaihdossa oli ihmisenä kasvaminen. Nyt osaan ajatella monia asioita laajemmalla näkemyksellä.