Takaisin

Normaalikoulussa juhlittiin itsenäisyyttä

To 5.12.2019

Kampuksen Norssin itsenäisyyspäivän juhlallisuudet alkoivat Tulliportin koulun ja Länsikadun koulun yhteisellä lipunnostolla ja jatkuivat aamupäivällä muun muassa yläkoululaisten juhlalla Tulliportissa. Aloituskappaleena kajahti perinteisesti P.J. Hannikaisen Karjalaisten laulu. Musiikista vastasi musiikinopettaja Heli Samela oppilaineen. Saimme kuulla 7.A-luokan esittämänä Nää maat, 7.C-luokan Talvi ja 9. luokan valinnaisryhmän A Million Dreams.


Juhlapuheessaan yläkoulun 9.B-luokkalaiset Onneli Perttu ja Sirkku Ullgren kiteyttivät itsenäisyytemme sanoilla: ”Itsenäisyys on vapautta valita.”

Videolla Hyvinvointia rakentamassa seurattiin Virtasen perheen näkökulmasta maamme kehitystä köyhästä maatalousmaasta hyvinvointivaltioksi - tahdon ja pitkäjänteisen työn seurauksena syntyneeksi menestystarinaksi. Veteraani, kunnallisneuvos Olavi Mäntylä, kertoi videolla vuoden 1939 sotamuistoja oppikoululaisena Joensuun lyseossa.

Iltapäivä huipentui lukiolaisten juhlaan ja uusien ylioppilaiden lakitukseen. Valkolakin painoi päähänsä 13 nuorta. Puheissa, kuten musiikkiesityksissäkin, katse suuntautui tulevaan. Rehtori Marita Hokkanen toivoi puheessaan uusille ylioppilaille, että koulumme on rohkaissut nuoria itsenäiseen toimintaan. Tärkeitä ovat niin sosiaaliset taidot, tiedon merkitys kuin jatkuva oppimiskykykin: ”Tiedolla ei ole parasta ennen -päiväystä.”

Juhlapuheessaan Sami Juvaste (3.D) totesi, että nykynuoret juhlivat itsenäisyyttä aivan eri lähtökohdista kuin isovanhempansa. Lukion uusien ylioppilaiden puheessa tukijoukkojen merkitys, vertaistuki ja ohjaus nousivat esiin merkityksellisinä. Puheen pitivät Aino Korhonen ja Emilia Saranpää. He totesivat olevansa lukion verran viisaampia, mutta itse on kuitenkin rakennettava tie tulevaisuuteen.

Teksti: Mirja Valtonen

Kuvat: Jaana Tanskanen