MAOL Pohjois-Karjala vieraili kesäretkellä Joensuulaisissa yrityksissä

Matematiikan, fysiikan, kemian ja tietotekniikan opintoihin sekä opintojen jälkeiseen työelämään saa tukea monilta toimijoilta kuten MAOL (Matemaattisten aineiden opettajien liitto ry) ja sen paikallisyhdistyksiltä, joita näissä yhteyksissä kutsutaan kerhoiksi. Eräs tällainen kerho on vuonna 1952 perustettu MAOL-Pohjois-Karjala ry.  Kerhon historiaan niveltyy tärkeänä dimensiona vuonna 1969 perustettu Joensuun korkeakoulu, jonka pohjana oli Itä-Suomen seminaari, Sortavalasta evakuoitu opettajainvalmistuslaitos, katso esimerkiksi https://fi.wikipedia.org/wiki/Sortavalan_seminaari. Korkeakoulun alkuvuosista lähtien on sen henkilöstöä ollut mukana MAOL-kerhon toiminnassa niin harjoittelukoulun (norssi) kuin aineenopetusyksikköjenkin puolelta.

MAOL Pohjois-Karjala ry:n tarkoituksena on edistää matemaattisten aineiden opettajien ammatillista ja tieteellistä harrastusta sekä valvoa heidän ammatillisia ja palvelussuhteen ehtoihin liittyviä ja vastaavia yleisiä taloudellisia etujaan sekä työskennellä matemaattisten aineiden opetuksen kehittämiseksi. Lisää tietoa löytyy MAOL Pohjois-Karjalan verkkosivuilta. Tänä vuonna MAOL:n syyskoulutuspäiviä vietetään Joensuussa 5.-6.10.2018, lue sihteeri Isa Pakarisen tervehdys tästä.

Kesäretken ensimmäisenä kohteena oli MantsinenYrityksen toimitusjohtaja Mia Mantsinen otti retkeläiset vastaan ja johdatti heidät kabinettiin. Esityksen aikana retkeläiset kuulivat monenlaista asiaa yrityksestä ja sen historiasta. Mantsinen on vuonna 1963 perustettu perheyritys, joka alun perin toimitti polttopuuta Pohjois-Karjalassa muun muassa eri liikehuoneistoille ja kouluille. Tämän jälkeen yritys on pikkuhiljaa kasvanut ja työllistää nykyään noin 500 henkilöä. Yrityksen valtteja ovat muun muassa luotettavuus, asiakaslähtöisyys ja taitava tuotekehitystiimi, jossa on noin 20 insinööriä. Nykyisin Mantsinen esimerkiksi suurikokoisia sähkötoimisia hydraulisia nostureita satamien ja puunjalostuslaitosten käyttöön. Turvaohjeiden läpikäymisen ja turvavarusteiden pukemisen jälkeen retkeläiset pääsivät vierailemaan tehdashallissa ja näkemään valtavia nostureiden osia.

MAOL Pohjois-Karjala vieraili Mantsinen Groupin tehtaalla.

Tuhti-lounasravintolassa syödyn lounaan jälkeen vierailimme Thermo Fisher Scientificin tehtaalla. Thermo Fisher on laajentunut viime aikoina ja näin kesäaikaan yrityksessä on paljon kesätyöntekijöitä. Thermo Fisher valmistaa monenlaisia tuotteita, ehkäpä kaikista selkeimpänä esimerkkinä pipetit, joita käytetään muun muassa tutkimuslaitoksissa ja lääketieteen parissa. Työvaiheista kerrottakoon sen verran, että esimerkiksi pipettien tapauksessa pipetti suunnitellaan, pipetin osille tehdään ruiskuvalumuotit, pipetin osat valmistetaan, pipetti kootaan ja toimitetaan asiakkaalle. Monimutkaisessa pipetissä voi olla jopa 260 osaa ja yhden pipetin kokoonpano voi kestää puolitoista tuntia. Lisäksi joka vaiheessa tehdään laaduntarkkailua ja tuotantolinjan toimintaa tarkkaillaan datalukujen valossa.

MAOL Pohjois-Karjala Thermo Fisher Scientificin aulassa. Taustalla olevassa esittelykaapissa on ensimmäinen yrityksen valmistama pipetti vuodelta 1990 sekä valikoima pipettejä eri vuosilta.

Retkipäivän lopuksi vierailimme Panimo HonkavuoressaPanimokaupan ovi oli kiinni, mutta soitettuamme panimon ovikelloa Ville Vuorio avasi oven ja toivotti retkeläiset tervetulleiksi. ”Tervetuloa! Ja täällä saa sitten vapaasti ottaa ja jakaa kuvia”, Vuorio toivotti.

Käsidesin ja suojavarusteiden pukemisen jälkeen retkeläiset pääsivät panimon puolelle. Panimossa puolet ajasta kuluu siivoamiseen ja hyvän hygienian ylläpitämiseen. Ilman hyvää hygieniaa oluterä saattaisi pilaantua ja mennä hukkaan.

Tervetulotoivotuksena kevätretkeläiset saivat omakseen panimon olutlasin ja saivat hieman maistella panimossa tuotettavia oluita.

Aluksi perehdyimme oluen raaka-aineisiin: maltaat, humala, hiiva ja vesi. Retkeläiset saivat maistella eri asteisesti paahdettuja maltaita, jotka olivat suorastaan herkullisia ja joita voisi syödä aamiaismyslin sijaan. Tämän jälkeen kierroksella retkeläiset näkivät muun muassa mäskäys- ja keittokattilat sekä käymisastiat.

Ville Vuorio esittelee mäskäyskattilaa.

Kierroksen lopuksi näimme pullotuslaitteiston. Liukuhihnan alkupäässä yksi työntekijä nostelee tyhjiä pulloja liukuhihnalle ja loppupäässä toinen henkilö pakkaa täysiä pulloja laatikoihin ja pinoaa laatikoita. Valmiin oluen päävihollinen on happi, jota linjasto ei päästä pulloon: Tyhjät pullot pestään ja niihin imetään tyhjiö. Tämän jälkeen pullot täytetään hiilidioksidilla, tyhjiöidään ja täytetään hiilidioksidilla uudestaan. Vasta tämän jälkeen olut lasketaan pulloon. Pieni määrä lisättyä suodatettua vettä saa oluen kuohumaan, jolloin viimeinenkin ilma poistuu. Tämän jälkeen pulloon laitetaan korkki, jossa on hapenpoisto-ominaisuus.

Esittelykierroksen jälkeen retkeläiset tekivät pieniä ostoksia panimokaupassa. Mukava retkipäivä oli vietetty ja kotimatka saattoi alkaa.