Office 365 opetuksessa

Laatinut: Pasi Vahimaa, professori, Fysiikan ja matematiikan laitos

Halutessasi voit katsoa tämän sivun materiaalit Sway-esityksenä.

 

Office 365 (O365) on käytössä useissa korkeakouluissa ja sen ohjelmavalikoimasta löytyy sovelluksia myös opintojakson verkkoympäristön luomiseen.Tälle sivulle on koottu muutamia videoita siitä, miten eri O365-työkaluja voi käyttää flipped classroom -opetuksessa. Aluksi esitellään eri työkaluja, ja lopuksi on vielä video, jossa Pasi Vahimaa kertoo miten hän käyttää näitä työkaluja omassa opetuksessaan.

Videoiden tekeminen PowerPointilla

Flippauksessa videot ovat yleensä tärkeä väline jakaa opetusta. Tässä video siitä, miten PowerPointilla voi tehdä videoita. (Huom! Videolla käytettävä PowerPoint on automaattisesti päivittyvä O365-versio)

Forms

Officesta löytyy myös työkalu erilaisten visailujen ja kyselyjen järjestämiseen, sen nimi on Forms. Sillä voi laatia esimerkiksi visailun, jolla testataan ovatko opiskelijat opiskelleet ja oppineet kunkin opetuskerran materiaalin. Visailut on mahdollista tehdä itsensä automaattisesti korjaaviksi tai opettaja voi ne itse tarkistaa. Videolla näytetään myös, miten visailun voi luoda ja jakaa erilaisissa ympäristöissä.

OneNote

Flipatun opintojakson materiaalia voi laittaa jakoon erilaisten kanavien kautta. Yksi mahdollinen työkalu on OneNote. Erityisesti sen Class Notebook on tarkoitettu opetuksessa käytettäväksi työkaluksi. Sen avulla onnistuu sekä materiaalin jakaminen opettajalta opiskelijoille, ryhmätyöskentely, että opiskelijoiden oppimispäiväkirjojen laatiminen. Class Notebookia voi käyttää sellaisenaan, mutta sellainen syntyy automaattisesti myös opintojakson luomisen yhteydessä Teamsiin.

Teams

Microsoft on julkaissut ryhmätyöskentelyyn Teams-nimisen palvelun. Tiimiin voi koota samaan paikkaan eri formaateissa olevaa materiaalia ja lisäksi se mahdollistaa muun muassa keskustelun, oppimateriaalin jakamisen sekä tehtävien palauttamisen. Tiimejä voi luoda erilaisiin käyttötarkoituksiin, seuraavalla videolla käsitellään opetustarkoitukseen luotavaa tiimiä. 

Materiaalin jakamiseen soveltuu Teamsin lisäksi videolla mainittu Sharepoint-sivu, joka syntyy tiimin luomisen yhteydessä. Sharepoint mahdollistaa nettisivumaisemman ulkoasun materiaalin esittämiselle ja sinne on mahdollista luoda sivut kullekin aihepiirille ja jakaa ne halutessaan Teamsiin.

Edellä käsiteltyyn Teamsiin liittyy oleellisesti O365-ryhmä groups). Ryhmän voi luoda eri ohjelmissa, mutta tällöin käytettävissä olevat ohjelmat vaihtelevat (aiheesta lisää täällä). Teamsin kautta luotu ryhmä tarjoaa erityisesti opetuskäyttöä ajatellen hyödyllisiä ominaisuuksia ja tarjonnee myös laajimmat mahdollisuudet ryhmän toimintaan myös muissa O365-ohjelmissa. Eri ohjelmien kautta luotavien ryhmien käyttöön saatavia ohjelmia voi katsoa tästä havainnollistavasta kuvasta.

Esimerkki o365:n käytöstä flipatulla opintojaksolla

Tässä vielä Pasi Vahimaan kertomus siitä, miten hän käyttää näitä eri työkaluja omassa opetuksessaan.

 

Ja lopuksi vielä flippauksen hengen mukaisesti pikkuinen visailu, jolla voit testata miten hyvin olet sisäistänyt tällä sivulla esitetyt asiat. Visailuun voit vastata suoraan seuraavalla lomakkeella tai avata sen tästä.