Solujen erittämät kalvorakkulat elimistön viestinvälittäjinä

Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet

Käytämme moderneja kuvantamistekniikoita ja niiden yhdistelmiä, sekä kehitämme ja optimoimme uusia biokemiallisia ja mikroskooppisia menetelmiä vesikkelien tunnistamiseen ja analysointiin. Tutkimme erityisesti soluväliaineen molekyylien ja adheesioreseptorien, kuten hyaluronaanin ja CD44:n vaikutusta vesikkelien tuotantoon, liikenteeseen ja vuorovaikutukseen kohdesolujen kanssa. Tämän projektin tavoitteena on lisätä ymmärrystä vesikkelien perusbiologiasta ja auttaa kehittämään uusia työkaluja lääkkeiden kohdentamiseen, hoitoihin ja diagnostiikkaan.

Tutkimuksen merkitys

Vesikkelit ovat lupaavia välineitä syövän ja muiden kansansairauksien kuten metabolisten ja neurogeneratiivisten sairauksien ja erilaisten tulehdusten varhaiseen diagnostiikkaan ja hoitoon. Vesikkelien läsnäolo kaikissa kehon nesteissä, kuten plasmassa ja virtsassa, mahdollistaa niiden havaitsemisen nestemäisistä biopsioista, antaen kattavamman kuvan potilaan tilasta kuin kiinteä biopsia. Lisäksi vesikkelit toimivat lupaavina välineinä vaurioituneiden, hitaasti uusiutuvien kudosten, kuten nivelruston hoidossa. Diagnostisen ja terapeuttisen arvon lisäksi vesikkelit toimivat keskeisinä ihmisen normaalin fysiologian säätelijöinä.

Rahoittajat

Suomen Akatemia

Jane ja Aatos Erkon säätiö

Yhteistyötahot

Carla Oliveira, (Porton Yliopisto, Portugali), Wojciech Chrzanowski (Sydneyn Yliopisto), Paraskevi Heldin (Uppsalan Yliopisto), Pia Siljander (Helsingin Yliopisto), Eija Jokitalo (Helsingin Yliopisto), Arto Koistinen (SIB Labs, Kuopio), Jaana Hartikainen (UEF), Reijo Sironen (KYS), Päivi Auvinen (KYS).

Julkaisut