Luentotallenteen tekeminen omalla koneella

Ennen luentotallenteen tekemistä tarkista, että käytössäsi on toimiva mikrofoni äänitallenteen tekemistä varten. Kuulokemikrofoni (headset) on toimiva ratkaisu tallentamiseen. Mikin toimivuuden voi testata esimerkiksi tekemällä lyhyen tallenteen. Mikrofonin pitäisi näkyä koneen äänilaitteissa (PC-koneella kaiutinkuvake). Äänenlaatua voi yrittää parantaa mikin sijoittelulla ja sopivalla äänentason säädöllä.

 

Tallenne Lifesize Cloud videoneuvottelulla

Lifesize livestream tekee automaattisesti tallenteen, jonka pystyy lataamaan palvelusta. Varaa Lifesize-palvelu käyttöösi ottamalla yhteyttä servicedesk@uef.fi 

Videotallenne PowerPointin tallennustoiminnolla

PowerPointin tallennustoiminto mahdollistaa diat ja äänen sisältävän videotallenteen tekemisen. Tallenne tuotetaan seuraavalla tavalla:

1. Avaa Diaesitys (Slideshow) -välilehti
2. Klikkaa Tallenna diaesitys

3. Valitse käytettävä mikrofoni ja katso että mikrofoni on käytössä (ei viivaa alla olevan mikkikuvakkeen päällä) 

4. Klikkaa TALLENNA

Tallennus käynnistyy. Tallennustilassa voit siirtyä diasta toiseen, tauottaa ja pysäyttää tallentamisen, piirtää diakuvan päälle alla näkyvillä piirtotyökaluilla. PowerPointin tallennustila tuottaa kullekin dialle oman video/äänitallenteensa. Tarvittaessa esityksen voi tallentaa dia kerrallaan ja kunkin dian päälle voi tallentaa. Esityksen voi voi tallentaa normaalina muokattavana ääni/kuvatiedot sisältävänä PowerPoint-tiedostona. 

Videotallenne tuotetaan tallentamalla esitys MP4-muodossa:

 1. Klikkaa Tiedosto
 2. Valitse Tallenna nimellä
 3. Valitse Selaa
 4. Muuta Muoto-kohtaan MPEG-4 –video (*.mp4) ja klikkaa Tallenna. Video tallentuu koneellesi valitsemaasi sijaintiin MP4-tiedostona. Huomaa, että videomuotoisen esityksen tallentaminen voi viedä aikaa.

 

Videotallenne Skype for Business -sovelluksella

Skype for Business -sovellus mahdollistaa diat ja puheen sisältävän videomuotoisen tallenteen tekemisen omalle koneelle. Sovellus tuottaa MP4-tiedoston.
UEF Wikissä on ohje Skype for Business -sovelluksen käyttämisestä.

1. Avaa Skype for Business ja aloita kokous.
2. Valitse … > Aloita tallentaminen. Tallennus käynnistyy ja tästä kertova kuvake tulee näkyviin ikkunan yläosaan

Sovelluksen verkkokameran kuvaan, äänen hallintaan ja sisällön jakamiseen liittyvät toiminnot ovat käytettävissä. Tallenne sisältää tallennuksen aikana jaetun kuvan ja äänen. Voidaan esimerkiksi jakaa omalla koneella näkyvää ruudun kuvaa (Jaa työpöytä…) tai PowerPoint-tiedoston sisältöä (Jaa PowerPoint-tiedostoja).

Tallennuksen päätyttyä videotiedosto näkyy tallenteiden hallinnassa. Tallenteiden hallintaan pääset esimerkiksi … > Tallenteiden hallinta. Listassa näkyy tallennetut videot. Videotiedostoa käsitellään valitsemalla se ja klikkaamalla oikealta valitulle videolle haluttu toimenpide. Tiedosto avataan näkyviin resurssienhallintaan klikkaamalla Selaa…

 

Videotallenne Zoom-verkkoneuvottelusovelluksella

Zoom-sovellus mahdollistaa videotallenteen tekemisen sisäänrakennetulla tallennustoiminnolla. Tallenne tulee omalle koneelle Tiedostot (Documents) -kansion alla olevaan Zoom-kansioon tallennushetkeä vastaavalla nimellä ja päivämäärällä, esim. Documents\Zoom\2019-07-11 12.15.00 etunimi.sukunimi@uef.fi's Zoom Meeting 111222333. Normaalisti video tallentuu kansiossa olevaan zoom_0 -nimiseen tiedostoon. Zoomin käyttöohje.

Tallentaminen:

 1. Avaa Zoom-kokous
 2. Vie hiiri sovellusikkunan alareunaan ja valitse Record. Tallennus käynnistyy.
 3. Tallennusta voi hallita alareunan painikkeilla Pause/Stop Recording

Kun lopetat kokouksen sovellus tuottaa tallenteen kansioon Documents\Zoom. Kutakin Stop-napin painallusta vastaten tallenteet tulevat juoksevalla numeroinnilla zoom_0.mp4, zoom_1.mp4 jne.

Äänitallenteen tekeminen Audacity-ohjelmalla

Audacity on ilmaiseksi saatavana oleva monipuolinen äänenkäsittelysovellus. Sovellus mahdollistaa äänen monipuolisen tallentamisen ja käsittelyn.

Tallenteen tekeminen:

 1. Valitaan liitetty tallennuslaite laitteet näyttävän työkalurivin pudotusvalikosta (esim. kuulokemikki USB Headset tai vastaava)
 2. Asetetaan haluttu tallennusvoimakkuus. Halutessasi voit testata tallennuslaitteen toimimisen klikkaamalla äänitasojen tarkkailulle tarkoitettua aluetta (click to start monitoring).
 3. Tallennus aloitetaan painamalla työkalurivillä olevaa punaista record-painiketta. Tallennetaan ääntä ja pysäytetään tallennus.

 

Tehdyn tallenteen vieminen äänitiedostoon:

 1. Valitse Tiedosto / File
 2. Valitse Export > Export as MP3
 3. Anna tiedostonimi ja klikkaa Save > täytä tarvittaessa tiedoston oheistiedot (metadata) ja klikkaa OK.

Jos MP3-muoto ei pelaa, käytä toista tiedostomuotoa kuten WAV-muotoa. Huomaa, että tallenne voi viedä paljon tilaa.

 

Menetelmiä luentotallenteiden jakamiseen

Mediapalvelin (Planet eStream)

Planet eStream on UEFin henkilökunnan ja opiskelijoiden käyttöön tarkoitettu mediapalvelin, joka mahdollistaa luentotallenteiden jakamisen. Tallenteita voi jakaa linkkeinä tai upottamalla niitä verkkosivuille, esimerkiksi Moodleen. Tallenteita on myös mahdollista jakaa linkkeinä, jotka avautuvat yliopiston ulkopuolisille.

Videon lataaminen: 

Tallenteiden lataamisen ohjeet löytyvät UEFin Wikistä.

 1. Kirjaudu mediapalvelimelle
 2. Valitse Create > Upload
 3. Valitse tai raahaa video järjestelmään vietäväksi
 4. Määritä videon asetukset. Ladatessa video järjestelmään on henkilökunnan valittava, onko video "Personal and Embedded" (yksityinen) vai "UEF Content" (julkinen). "UEF Content" tarkoittaa sitä, että video näkyy Media.uef.fi- palvelussa kirjautuneille käyttäjille. Opiskelijat voivat ladata järjestelmään vain "Personal and Embedded"- videoita. Myös "Personal and Embedded"- videoita voi jakaa linkillä tai upottamalla toisiin järjestelmiin esim. O365 ja Moodle. Oletuksena videon tiedostonimestä tulee sen otsikko. Lisäksi videolle on pakko antaa kuvaus.
 5. Valintojen jälkeen valitse ”Confirm” ja sen jälkeen avautuvasta ikkunasta "Start Upload". Videot latautuvat palvelimelle, jonka jälkeen järjestelmä tekee tarvittavat muunnokset tallenteisiin (conversion). Valmis video löytyy oikean yläreunan profiilikuvan kautta MyHome > My Media.

Videon jakaminen:

Tallenteen jakamisen ohjeet löytyvät UEFin Wikistä.

 1. Avaa video mediapalvelimella
 2. Avaa Details -välilehti ja klikkaa Share
 3. Tallenteen voi jakaa kahdella tavalla – linkkinä (Share by Web link) tai upottamalla toiseen järjestelmään (Share by Embedding)
 4. Linkin jako: Valitse Share by Web link. Options kohdasta määritetään linkin asetukset. Unrestricted Access määrittää, kuinka pitkän ajan linkki on voimassa. Kun valitsee Bypass Authentication, pääsee videoon linkin kautta ilman autentikointia (muutoin vain UEF-tunnuksilla). Huomaa, että samaan videoon voi olla useita erilaisia linkkejä. Kun olet määrittänyt linkin asetukset, kopioi linkki tekstikentästä ja jaa se haluamallasi tavalla.
 5. Upotetun tallenteen jako: Valitse Share by Embedding. Options kohdasta määritetään upotuksen asetukset. External Authentication Required – valitseminen vaatii kirjautumisen. Expires määrittää, kuinka pitkän ajan upotuskoodi on voimassa. Kun olet määrittänyt asetukset, kopioi upotuskoodi tekstikentästä ja lisää se haluamaasi järjestelmään.

 

Microsoft Stream

Microsoft Stream on Office 365 -palvelukokonaisuuteen kuuluva videoalusta, joka mahdollistaa luentotallenteiden jakamisen. Tallenteita voi jakaa linkkeinä tai upottamalla niitä verkkosivuille, esimerkiksi Moodleen. Palvelu löytyy Heimon vohvelivalikosta nimellä Stream. Palvelun kautta voi jakaa videoita yliopiston sisäisesti katsottavaksi. Streamin kautta jaeton videon katsomiseen tarvitaan UEF-tunnukset.

Videon lataaminen: 

 1. Kirjaudu Heimoon ja avaa vohvelivalikko > Stream 
 2. Klikkaa Create > Upload video 
 3. Valitse browse ja hae video omalta koneeltasi – video alkaa latautumaan Streamiin saman tien.
 4. Permissions-välilehdeltä voi valita kuka voi nähdä Streamissa olevan videon. Oletuksena video on löydettävissä yliopiston laajuisesti (Allow everyone in your company to view this video). Videon näkyvyyttä voi rajata tietylle ryhmälle poistamalla rastin ruudusta Allow everyone in your company to view this video, valitsemalla otsikon Share with alta My groups ja kirjoittamalla vieressä olevaan hakukenttään sen ryhmän nimen, johon kuuluville haluaa myöntää katseluoikeuden videoon. Ryhmällä tarkoitetaan tässä Office 365:n ryhmää. Share with alta videon voi jakaa myös yksittäisille ihmisille.
 5. Nimeä video ja kirjoita sille kuvausteksti. Video julkaistaan klikkaamalla Publish-painiketta. Julkaisemisen jälkeen video on näkyvissä sille myönnettyjen oikeuksien mukaisesti.

Ladattu video menee käsittelyyn suoratoistettavaksi muuntamista varten. Käsittelyn päätyttyä saat videoon vievän linkin sähköpostiisi. Video löytyy jatkossa myös omista videoistasi otsikon My content > Videos alta.  Videon asetuksia voi muokata myöhemmin esimerkiksi avaamalla videon ja klikkaamalla … > Update video details. Uudet asetukset astuvat voimaan Apply-painikkeen painamisen jälkeen.

Videon jakaminen:

 1. Avaa video Stream-palvelussa 
 2. Klikkaa Share. 
 3. Kopioi tallenteeseen vievän linkki tai upotuskoodi (embed-välilehti). Linkin tai upotuskoodin voi viedä esimerkiksi kurssin työtilaan Moodleen. 

Vinkki: PowerPointin työpöytäsovellukseen saa lisättyä Tallennus-välilehden, jolta käsin voi julkaista tallenteen suoraan Stream-palveluun. Tallennus-välilehti lisätään klikkaamalla hiiren kakkospainikkeella valintanauhaa > Mukauta valintanauhaa... > rastitaan oikealla näkyvästä listasta Tallennus ja valitaan OK. 

Youtube 

Myös YouTube-videoalusta mahdollistaa videoiden jakamisen piilotettuna, eli niin etteivät ne löydy suoraan hakukoneiden avulla. Piilotetusta videosta käytetään myös nimeä Public Unlisted video. Vastaanottaja saa auki näin jaetun videon suoralla videoon vievällä linkillä. 

Videon lataaminen YouTube-alustalle:
https://support.google.com/youtube/answer/57407?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=fi

Videon jakaminen alustalla: 
https://support.google.com/youtube/answer/57741?hl=fi&co=GENIE.Platform=Desktop 

OneDrive ja Google Drive

Videotiedoston voi jakaa myös verkkolevy/tiedostonjakopalvelun, kuten Office 365 -kokonaisuuteen kuuluvan OneDrive for Business -verkkolevyn tai ulkoisen palvelun, kuten Google Driven, avulla. Tällöin video ladataan palveluun kuten mikä tahansa tiedosto ja jaetaan siihen vievä linkki. Tiedostonjakopalveluita ei ole välttämättä optimoitu videomuotoisten materiaalien käsittelyyn, joten ensisijaisesti kannattaa hyödyntää muita menetelmiä. Tiedostonjakopalvelua käytettäessä on hyvä huomioida, että toisin kuin suoratoistopalvelua hyödynnettäessä, tiedostonjakopalvelua käytettäessä vastaanottaja voi ladata videotiedoston omalle koneelleen