Sosiologina järjestökentällä

Aloitin opinnot Joensuun yliopistossa vuonna 1998. Pääaineena opiskelin sosiologiaa, sivuaineina yhteiskuntapolitiikkaa, historiaa, alue- ja yhteisökehittämistä ja aluemaantiedettä. Opintoihin kuuluvan harjoittelun suoritin vuonna 2001 Joensuun kaupungin nuorisotoimessa Pohjois-Karjalan nuorten foorumi -nimisessä osallisuushankkeessa. Harjoittelun jälkeen sain jäädä hankkeeseen töihin aluekoordinaattorin tehtävään aluksi osa-aikaisesti ja lopulta kokoaikaisesti aina hankkeen päättymiseen, vuoteen 2003 asti. Tuo harjoittelusta alkanut työrupeama auttoi luomaan verkostoja, jotka ovat mielestäni vaikuttaneet työllistymiseeni tähän päivään asti.

Valmistuin yhteiskuntatieteiden maisteriksi jouluna 2005, juuri ennen toisen lapseni syntymää. Vuoden 2007 alussa hain suunnittelijan määräaikaista tehtävää Pohjois-Karjalan Maakuntaliitosta ja sain työpaikan. Vaikka työpaikkani oli julkishallinnon organisaatiossa, työtehtäviini kuului Pohjois-Karjalan järjestöstrategian laatiminen ja sain kiertää maakunnassa kentällä järjestöjen parissa. Tuo alle vuoden mittainen työsuhde sai minut innostumaan järjestöistä työnantajana. Maakuntaliitosta siirryin Pohjois-Karjalan Kansanterveys ry:lle koordinoimaan Kouluikäisen hyvinvoinnin polku terveyden edistäjänä -hanketta, joka jatkui aina vuoteen 2009 asti.

Kolmannen lapseni vauvavuoden jälkeen hain projektipäällikön tehtävää Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen oSallisuushanke Sallissa ja työt yhdistyksessä aloitin vuoden 2011 keväällä.  Hanke oli todellinen oppimisretki niin järjestöjen maailmaan, osallisuuden tematiikkaan, kuin projektityön moniin ulottuvuuksiin. Hanketta toteutettiin Itä- ja Keski-Suomen alueella, joten reissutyö ja tiimin vetäminen tulivat samalla hyvinkin tutuksi. Hanke päättyi osaltani äitiysvapaan alkamiseen vuoden 2014 syksyllä.

Projektien välissä olen antanut aikaa perheelle. Neljännen lapsen vauvavuoden jälkeen oli taas aika katsoa uusin silmin työmarkkinoille ja sopivasti vuoden 2016 alussa tutulla työnantajalla Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksellä avautui suunnittelijan toimi. Hain työpaikkaa ja tulin valituksi tehtävään. Aloitin yhdistyksen erikoissuunnittelijana maaliskuun alussa 2016. Työnkuvaani kuuluu muun muassa yhdistyksen viestintään liittyviä tehtäviä, oppilaitosyhteistyön koordinointia ja sisällöllisesti erityisesti kansalaisten osallisuuden edistämiseen liittyvää kehittämistyötä maakunnassa.

Järjestökenttä työnantajana on ollut kiehtova, sopivasti haastava ja perheellisen näkökulmasta myös joustava. Kehittämistehtävissä olen saanut työskennellä tarpeeksi lähellä ruohonjuuritasoa, mutta kuitenkin olla vaikuttamassa myös palveluihin ja rakenteisiin. Monessa tehtävässä olen ollut näköalapaikalla kunta- ja järjestökentän suuntaan ja saanut toimia yhteistyöverkostojen kutojana ja uusien toimintakäytäntöjen mahdollistajana.

Olkoon tämä pirstaleinen, mutta kuitenkin etenevä työurani mallina myös siitä, että työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen ja uralla eteneminen onnistuu jo opintojen loppuvaiheesta alkaen. Määräaikaset projektityösuhteet ovat sopineet elämänvaiheeseen oikein hyvin, mutta on tietenkin palkitsevaa, että olen vihdoin saanut toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen minua suuresti kiinnostavien työtehtävien parissa.

Anne Pyykkönen