Kaskuja Itä-Suomen yliopiston kymmenvuotiselta taipaleelta

Idän jättiläinen ja muita kaskuja Itä-Suomen yliopistosta -kirjaan on koottu kaskuja ja tarinoita yliopiston kymmenvuotisen historian ajalta.

Osana tulevaa 10-vuotisjuhlavuottaan Itä-Suomen yliopisto aloitti kaskujen keruun syksyllä 2018. Tavoitteena oli koota kirjan verran kertomuksia yliopiston syntyvaiheista ja koko sen kymmenvuotiselta taipaleelta. Kaskujen keruu onnistui yli odotusten, sillä kaskuja saatiin enemmän kuin yhteen kirjaan saatiin mahtumaan.

Kaskut ovat yhteisön elävää suullista perinnettä. Humoristiset kertomukset kuvaavat yliopiston värikästä arkea, tuttuja tapahtumia ja monin eri tavoin yliopistossa ja yliopistoon vaikuttaneita henkilöitä.

– Kaskukirjoja tehdään ja kootaan yleensä henkilöistä tai organisaatioista, joilla on takanaan pitkä historia. Mutta jo kymmenessä vuodessa ehtii tapahtua paljon kertomisen arvoista, kuten tämä Itä-Suomen yliopistosta koottu kaskukokoelma osoittaa, todetaan kaskukirjan esipuheessa.

– Päätimme kerätä yliopistomme kaskuperinnettä kymmenvuotistaipaleen kunniaksi ensinnäkin siksi, että kahden yliopiston – Joensuun ja Kuopion – kulttuurien yhdistäminen on hedelmällinen tilanne kaskuiksi taipuvalle epäviralliselle viestinnälle. Toiseksi, että kaskujen kautta paljastuu rakentamisvaiheesta sellaisia, myös kipeitä asioita, joita huumorin keinoin käsitteleminen auttaa ymmärtämään ja muistamaan. Kolmanneksi, jotta saisimme kerättyä muistiin tarinoita rakentamisvaiheessa mukana olleista seniorivaikuttajista

Kaskukirjan ovat toimittaneet kirjastonjohtaja Jarmo Saarti, perinteentutkimuksen professori Pertti Anttonen, viestintäpäällikkö Petri Hynynen ja perinteentutkimuksen maisteriopiskelija Hanna Puro. Teoksen on kuvittanut graafikko Jusa Hämäläinen ja visuaalisen ilmeen on suunnitellut ja toteuttanut graafinen suunnittelija Bettiina Lievonen.

Itä-Suomen yliopiston perustamisen ajan historiateos julkaistaan helmikuussa 2020.

Kaskukirja on luettavissa verkossa
Idän jättiläinen ja muita kaskuja Itä-Suomen yliopistosta

Kaskukirjan pdf-versio