Varoitus aktiivisesta Itä-Suomen yliopistoon kohdistetusta kalastelusta

6.8.2018

Itä-Suomen yliopisto on viime päivinä ollut poikkeuksellisen aktiivisen kohdennetun kalastelun kohteena. Ensin kalasteluviestejä on lähetetty ulkopuolisista osoitteista ja sen jälkeen kalastelun avulla haltuun saaduilta UEF-tunnuksilta.

On todennäköistä, että kalastelu jatkuu edelleen. Kalasteluviestejä lähetetään usein työajan päättymisen aikoihin, illalla tai viikonloppuisin, jolloin palvelujen ylläpitäjät eivät enää ole töissä.

UEF Tietotekniikkapalvelut ei lähetä tällaisia viestejä asiakkailleen, etenkään sellaisia, jossa pyydetään kirjautumaan ulkopuolisiin osoitteisiin. Tällaiset viestit kannattaa poistaa klikkaamatta viesteissä olevia linkkejä.

Kalastelijoiden tavoitteena on yleensä lähettää haltuun saamiensa tunnusten kautta kalasteluviestejä ja roskapostia. Olemme saaneet viesteistä runsaasti yhteydenottoja ja olemme julkaisseet viesteistä varoitukset Yammerissa Tietotekniikkapalvelut / IT Services -viestiryhmässä (#tietoturvavaroitus).

Jos saat kalasteluviestin, voit tarkistaa Yammer-palvelusta onko ko. viestistä jo julkaistu varoitus.

Jos olet jo klikannut kalastelusivulle johtavaa linkkiä ja kirjoittanut sivulle tunnuksesi tiedot, vaihda salasanasi välittömästi. Ohje:  https://www.uef.fi/fi/web/tipa/unohditko-salasanasi

Lisäksi ilmoita tapahtuneesta osoitteeseen abuse@uef.fi

Jos et ole klikannut yhdenkään kalasteluviestin linkkiä, tunnuksesi tietoturva ei ole vaarantunut. Kuitenkin voit halutessasi vaihtaa tunnuksesi salasanan ylläolevan ohjeen mukaisesti.

 

Oikopolut

Etätyöskentelyn IT-ohjeita

Asiointipalvelut-sivusto

Asiointipalvelut-sivusto

IT-tuki chat

0294 4 58880