Tutkijoiden yö 2019 Kuopiossa

Aika ja paikka: perjantai 27.9.2019 klo 16-20, Kauppakeskus Matkus

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Tarkista tapahtumapisteiden sijainti kartalta!

Tiede-elämyksiä Kauppakeskus Matkuksessa

Tutkijoiden yö tuo tiedettä, tutkijoita ja elämyksiä keskelle ihmisvilinää Kuopioon Kauppakeskus Matkukseen . Tutustu tieteeseen tapahtumapisteissä, kuuntele ajankohtaisia tiedetuokioita ja pika-annoksia tutkimuksesta! Ohjelma on suunnattu kaiken ikäisille tieteen ihmeistä kiinnostuneille.

Tapahtuman juontajana Matkuksessa toimii toimittaja ja mediapersoona Tuija Pehkonen.

Tiedebussilla ilmaiseksi Matkukseen

Kuopion keskustasta Matkukseen kulkee kolme maksutonta Tutkijoiden yön tiedebussivuoroa. Luvassa haastatteluja tutkijan työstä ja tutkittua tietoa kiinnostavista aiheista. Tule kuulolle – voit myös esittää kysymyksiä! Juontajana toimittaja Risto Löf.

Tiedebussivuorot ja -aiheet pe 27.9.2019 linjalla 35:

 • Keskusta 13:55 – Matkus 14:20. Uuden työn haasteet ja mahdollisuudet. Miten uudet työelämäilmiöt kuten alustatalous ja jakamistalous muuttavat työn tekemisen ja järjestämisen tapoja Suomessa ja maailmalla? Mikä muuttuu ja mikä pysyy ennallaan? Minkälaisia vaatimuksia muutokset asettavat työntekijöille ja työpolitiikalle? FT (kulttuurintutkimus), yliopistotutkija Juhana Venäläinen.
 • Keskusta 14:55 – Matkus 15:20. Voiko tuntemattomaan bussimatkustajaan luottaa?  Ihmisten välinen luottamus ja hyvinvointi suomalaisessa yhteiskunnassa. Sosiologian yliopistonlehtori Antti-Jussi Kouvo.
 • Keskusta 15:55 – Matkus 16:20. Mitä tiedoillani tehdään? Mihin esimerkiksi netin ja kännykän käytöstä kertyvää dataa käytetään? Mitä hyötyä tai haittaa siitä voi olla minulle? Datatieteen professori Pauli Miettinen.

 

Tiedetuokiot Elohuoneessa (2.krs) klo 16–19

Juontajana Tuija Pehkonen. Aiheet:

 • Päästötön auto? Tutkijatohtori Niko Kinnunen.
 • Kansalaiset muurahaistutkijoina – suuren muurahaiskeräyksen tuloksia. Tutkijat selvittävät kekoja rakentavien muurahaisten levinneisyyttä ja elinympäristövaatimuksia Suomessa. Suomalaiset ovat keränneet ahkerasti näytteitä – mitä niistä on saatu selville? Apulaisprofessori Jouni Sorvari.
 • Kun kone oppii väärin. Koneoppivia menetelmiä käytetään yhä useammassa paikassa, kuvien luokittelusta sairauksien diagnosointiin. Mutta miten tiedämme, mitä kone on oppinut? Voiko kone oppia väärin? Voimmeko selvittää, mitä kone on oppinut ja onko se oppinut jotain väärin? Datatieteen professori Pauli Miettinen.
 • Hyvä, paha huonepöly. Millaisia mikrobeja kotiemme huonepölystä löytyy ja millainen yhteys niillä on lasten terveyteen? Erikoistutkija Anne Karvonen, THL.
 • Ruoka moninäkökulmaisena ratkaisuna ihmisen, yhteiskunnan ja planeetan haasteisiin. Professori Arto O. Salonen.
 • Mikrorakkulat ovat mullistamassa käsityksemme elimistön toiminnasta. Mitä nämä elimistön nanokokoiset viestinviejät ovat? Voisiko niistä löytyä ratkaisu syövän ja muiden sairauksien seulontaan ja hoitoon? Akatemiatutkija Kirsi Rilla.

Mitä ihmettä? Tätäkin tutkitaan – Elohuoneessa (2.krs) klo 19

Kuvallisia pika-annoksia tuntemattomammista tutkimusaloista.  Juontajana Tuija Pehkonen.

 • Olipa kerran pilleri. Ratkaisuja lääkkeiden elinkaaren aikana syntyvien ympäristöhaittojen vähentämiseksi. SUDDEN-hanke, nuorempi tutkija Lasse Alajärvi.
 • A closer look at brain injuries. / Entistä tarkempi näkymä aivovaurioihin. Nuorempi tutkija Isabel San Martin Molina.
 • Kuvista rakennettu Karjala. Näin alueellisia myyttejä luodaan ja hoivataan valokuvan keinoin. Kuvattu Karjala -hanke, tutkija Riitta Raatikainen.
 • How different activities affect our joints - can biomechanics be a solution to prevent osteoarthritis?
  Miten kuormitus vaikuttaa niveliin - voiko biomekaniikka olla ratkaisu ennaltaehkäisemään nivelrikkoa?
  Nuorempi tutkija Amir Esrafilian.
 • Terveysvaikutteiset yhdisteet täysjyväviljassa. Täysjyväviljat, kuten ruis, sisältävät kuidun lisäksi suuren määrän erilaisia fytokemikaaleja, jotka voivat selittää osan täysjyvän terveyshyödyistä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin metabolomiikan avulla, miten ruoan prosessointi ja suolistomikrobit vaikuttavat näihin yhdisteisiin. Post doc -tutkija Ville Koistinen.
 • Miten metsä vastaa ilmaston lämpenemiseen? Metsistä vapautuvat pienhiukkaset voivat vaikuttaa ilmakehän säteilytasapainoon. Professori Annele Virtanen.

 • Mitä on kiertotalous? CICAT2025-hanke, tutkijatohtori Ville-Veikko Piispanen.

Tapahtumapisteet non-stoppina klo 16-20

Ohjelmassa mm.

 • Muoveja, meikkejä ja metabolinen oireyhtymä. Energia- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt kuten metabolinen oireyhtymä yleistyvät. Hormonitoimintaa häiritsevillä ympäristön kemikaaleilla saattaa olla näihin häiriöihin yhteys. Tule tutustumaan EDCMET-hankkeessa tehtävään työhön!
 • Mittaa oma sykevälivaihtelusi! Sykkeen vaihtelun avulla voidaan arvioida muun muassa stressiä ja palautumista. Lääketieteellisen fysiikan tutkijat esittelevät, miten sydämen sykettä mitataan ja tulkitaan. Tutkijoiden kehittämällä ja Kubios Oy:n kaupallistamalla sykevaihteluohjelmistolla voidaan esimerkiksi seurata urheilijan valmiustasoa. 
 • Lapsi liikkuu ja harrastaa. Tutkijat kehittävät KuPsin kanssa mallia, jolla tuetaan nuorten urheilijoiden menestystä, hyvinvointia ja palautumista. Tule kuulemaan Lasten liikunta ja ravitsemus -hankkeen ja Ruokatutkan välipalavinkit nuorille liikkujille ja muutenkin harrastavan lapsiperheen arkeen. Perheen pienimpiä liikuttamassa KuPSin pelaajat!
 • Nallesairaala, Nalleneuvola ja Nalleapteekki. Tuo nalleja ja muita leluja potilaiksi ilman ajanvarausta! Nallesairaalassa ja Nalleneuvolassa lapsi saa hauskoja ja turvallisia kokemuksia lääkärin ja terveydenhoitajan vastaanotolla käymisestä. Nalleapteekista voi noutaa Nallesairaalassa määrätyt leikkilääkkeet. Järjestäjinä lääketieteen opiskelijoiden FiMSIC-järjestö (Finnish Medical Students' International Committee), Savonia-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat ja Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos.
 • Tiedepuuhaa pienimmille – Tiedepäiväkoti Väläys. Tutustu sähkön johtamiseen ja ihmisen anatomiaan ja tunnista muun muassa puiden lehtiä valopöydällä.
 • Elämää silmäsairauden kanssa. Kokeile silmäsairauksia mallintavien lasien avulla, miten suoriutuisit arkisista asioista, jos sinulla olisi kaihi, silmänpohjan ikärappeuma tai glaukooma. Tietoa silmäsairauksista ja niiden tutkimuksesta, Ocuther-hanke.

 • Suunnittele syöpälääke! Farmasian laitoksen tutkijat esittelevät molekyylimallinnusta lääkesuunnittelussa ja miten syövän eteneminen voidaan pysäyttää blokkaamalla sille tärkeä vaikutusreitti. Tutkijat myös testaavat yleisön suunnittelemia lääkemolekyylejä 3d-mallinnuksella.
 • Kansalaiset muurahaistutkijoina. Suomen suurimmassa muurahaiskartoituksessa kansalaiset voivat lähettää tutkijoille muurahaisnäytteitä muurahaiskeoista. Tällaiset kansalaistiedeprojektit ovat yleistymässä maailmalla ja myös Suomessa. Ympäristö- ja biotieteiden laitoksen tapahtumapisteessä voit tutustua muurahaisiin mikroskoopilla ja tuoda oman näytteesi tutkijalle. Ohjeet näytteen keruuseen osoitteessa www.uef.fi/muurahaiset.
 • Itä-Suomen Biopankki. Biopankkisuostumuksen antaneiden henkilöiden näytteitä ja niihin liittyviä tietoja tallennetaan biopankkiin tutkimuskäyttöä varten. Mitä näytteille ja tiedoille tapahtuu biopankissa? Tule tutustumaan ja tutkimaan oikeita näytteitä!
 • Onnistu ja oivalla LUMAn kanssa! LUMA-keskuksen tiedeaktiviteetit sytyttävät kipinän luonnontieteisiin ja matematiikkaan. Pisteessä myös ideoita kouluopetukseen tai vaikka tiedekerhotoimintaan.
 • Proteiinit ruoassa ja ruoansulatuksessa. Oletko maistanut quornia tai tiedätkö, miltä sirkkajauheliha näyttää? Tule tutustumaan kasvipohjaisiin ja muihin proteiinin lähteisiin sekä niiden ruoansulatukseen. Ruokalaaksossa rakennetaan suolistomallia, jolla voidaan tutkia myös proteiinien vaikutuksia suolistossa.

 • Kuka on sinun äänikloonisi YouTubessa? Tiesitkö, että sinun puheäänesi on biometrinen tunniste, jonka perusteella sinut voidaan tunnistaa? Joskus kerrotaan myös, että jokaisella meistä on jossain päin maailmaa kaksoisolento. Tässä työpajassa sinä voit etsiä YouTubesta omaa ääniklooniasi. Tehtävänäsi on puhua mitä tahansa, millä kielellä tahansa, ja laatimamme puhujantunnistusohjelmisto vertailee ja etsii sinua eniten muistuttavat julkkisten äänet etukäteen koostamastamme yli 7 000 YouTube-julkkiksen joukosta. Järjestäjinä laskennallisen puheen tutkijat.

 • Mikrokirurgiakeskus. Onko mikrokirurgia vaikeaa? Tule ja kokeile itse! Pisteellämme saat tehdä hauskoja harjoitteita aidoilla kirurgisilla työkaluilla. Lisäksi voit tutustua ihmiskehoon virtuaalitodellisuudessa ja selvittää mitä mikrokirurgiassa leikataan.
 • Puraise aivopähkinää! Miten pitää mieli virkeänä ja ajatus kirkkaana? Kansallinen neurokeskus tarjoilee aivoille pientä purtavaa, tule ja tutustu.
 • Löydä oma väyläsi. Hurmaavan mystinen Leyla-ennustaja auttaa sinua löytämään oman väyläsi, kenties Avoimen yliopiston opintoihin. Lasten kanssa Leyla kurkistaa kristallipalloonsa, näkyyköhän siellä jotain makeaa. Ennustukset tarjoaa koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate / Itä-Suomen yliopiston Avoin yliopisto.
 • Tutustu tähtitaivaaseen Ursan planetaariossa! Näytöksen kesto 30 min, alkamisajat klo 16.00, 16.40, 17.30, 18.10, 18.50 ja 19.30. Paikkoja rajoitetusti. Toivomme yleisöltä hiljaisuutta esityksen aikana.
 • Kurkista ihmiskehoon virtuaalisesti! Opi anatomiaa virtuaalimikroskopian Webmicroscope- ja Visible Body -sovellusten avulla ja osallistu tietovisaan omalla kännykällä. Parhaat palkitaan! Järjestäjänä biolääketieteen yksikkö.
 • Tarkkaile ihoasi! Miltä näyttää huolestuttava ihomuutos ja miten omaa ihoa kannattaa tarkkailla? Miten aurinko vaikuttaa ihoon ja mikä on paras tapa suojautua? Tule poimimaan vinkit Pohjois-Savon ihosyöpäohjelman (PoSiho) asiantuntijoilta.
 • Mistä on hyvät johtajat tehty? Tavoitteellisuudesta, energiasta, empatiasta, eettisyydestä ja ekologisuudesta? Onko niistä hyvät johtajat tehty? Tule kertomaan oma näkemyksesi hyvästä johtajasta ja osallistu arvontaan! Kauppatieteiden laitoksen tutkijat kertovat eri näkökulmista, millaisia ovat hyvät johtajat ja miten hyväksi johtajaksi voi kasvaa.
 • Tutustu konepajaan virtuaalisesti tai kokeile käyttää oikeaa teollisuusrobottia. Kone- ja tuotantotekniikka-alalla hyödynnetään erilaisia koneita ja laitteita, joilla valmistetaan arkielämästäkin tuttuja asioita; esimerkiksi autot, polkupyörät tai vaikka kodinkoneet. Tervetuloa tekniikan pariin! Tapahtumapisteen tarjoaa Savon ammattiopisto / Valtek –hanke.

 • Pienillä teoilla terveellisempi arki. StopDia -tutkimuksessa kehitetty Pienet teot -sovellus auttaa aloittamaan terveellisiä tapoja pienin askelin ja tekemään niistä pysyviä. Omat pienet tekonsa voi valita niin, että ne ovat omaan arkeen sopivia. Tule tutustumaan!
 • Lasten yliopiston ohjaaja tutustuttaa lapsia ja nuoria tieteen maailmaan erilaisten toiminnallisten tehtävien avulla. Pisteellä voit tutustua myös Snellman-kesäyliopiston toimintaan, mm. Lasten yliopiston syksyn kerhoihin ja aikuisemmalle väelle suunnattuihin koulutuksiin ja kursseihin.
 • Huumoripaja. Mikä naurattaa sinua? Mille lapset nauravat? Tutustutaan lasten omaan huumoriin ja nauretaan yhdessä. Paja liittyy varhaiskasvatuksen alan väitöskirjatutkimukseen pienten lasten huumorista.
 • Vältä rasvamaksa. Poimi polulta vinkit riskien vähentämiseen! Ravitsemustieteen tutkijat havainnollistavat, miten suolistomikrobit, ruoan aineenvaihduntatuotteet ja liikunta ovat yhteydessä maksan terveyteen.
 • Robotit ja teknologia sosiaali- ja terveydenhuollon työn tukena. Savonia-ammattikorkeakoulussa koulutetaan terveydenhuollon ammattilaisia, mutta myös kehitetään uusia ratkaisuja tukemaan heitä työssään ja opinnoissaan. Tule tutustumaan mitä tehdä yhdessä teknologian kanssa!
 • Digillä tehokkuutta toimiston arkeen. Digipisteessä voit tutustua tuottavuutta edistäviin digitaalisiin yhteistyöpalveluihin. Digipisteessä osallistut hauskaan tietokilpailuun, joka on toteutettu Forms-lomaketyökalulla . Voit harjoitella ikioman tehtävän luomista ja delegoimista Plannerilla ja viestintää Teams-palvelulla. Järjestäjinä tietojenkäsittelytieteen laitoksen TUPLA-hanke ja DigiCenter North Savo.
 • UEF-lähettiläät. Kysy opiskelusta ja tee hauska uratesti!