Tiedettä ja toimintaa Tutkijoiden yössä Joensuussa

Aika ja paikka: perjantai 27. syyskuuta klo 16–20 Aurora- rakennuksessa yliopistokampuksella (Yliopistokatu 2)

Itä-Suomen yliopisto avaa ovensa jälleen Joensuun kampuksella kaikille kaupunkilaisille Tutkijoiden yössä perjantaina 27.9. Maksuttomat tiede- ja tapahtumapisteet ovat avoinna kaikille tieteestä kiinnostuneille iästä riippumatta klo 16–20 Aurorassa.

Aura-ravintolassa pidettävän Tiedekahvilan juontaa radiotoimittaja Liina Mustonen.

Tieteelliset työpajat koko perheelle

Auroran ulkoalue:

Kiinnostaako puun polton ilmasto ja terveysvaikutukset? Tule tutustumaan tutkimussaunan toimintaan.
Suomalainen nauttii arjen pienistä hetkistä takkatulen loimutessa ja puukiukaan löylyissä. Suomessa puun pienpoltto on kuitenkin suurin päästölähde pienhiukkasille. Lisäksi takkojen ja kiukaiden aiheuttamat mustahiilipäästöt ovat pohjoisilla alueilla haitallisia ilmaston lämpenemisen kannalta. Pienpolttosimulaattorissa vauhditetaan tulisijojen ja kiukaiden laitekehitystyötä. Mikä puulaji on paras? Miten puun kosteus vaikuttaa? Onko kiukaissa eroja? Vastauksia saat pienpolttosimulaattorista!

Aurora, 1. krs, B-sisäänkäynti:

Kestävä ruokavalio; viisaasti kasvisruokaa
Millaista on kestävä ruoka ja millaiseksi ruokavalio muodostuu kun noudatetaan globaaleja ruokasuosituksia? Kasvipainotteinen ruokavalio edistää kiistatta terveyttä ja lihaa on hyvä syödä vain vähän. Mutta kuinka edistää hyvää terveyttä jos ei syö lihaa lainkaan, millaisia kasviperäisiä elintarvikkeita meidän olisi hyvä suosia? Kotitaloustieteen työpajassa on luvassa myös maistiaisia sekä uuden kasvisruokakirjan esittely.
Pajan vetäjänä on kotitaloustieteen professori Anna-Liisa Elorinne, joka on yksi Kasvisruokaa viisaasti -kirjan kirjoittajista.

Matemaattista taidetta
Näe harmonografi – laite joka piirtää matemaattista taidetta itsestään!

Me tiedämme mikä sinusta tulee isona
Itä-Suomen yliopiston omat opiskelijalähettiläät teettävät vierailijoilla hauskoja uratestejä ja kertovat yliopisto-opiskelusta. Tule kuulemaan, millaista opiskelu on nykypäivänä! Samalla voit tutustua ilmanlaatua mittaavaan polkupyörään.

Mini-Erkkien maailma: Droneihin, virtuaalitodellisuuteen ja GreenScreeniin tutustumista norssin kutosten kanssa
On olemassa digitutoreita, oppilasagentteja ja sitten on Minierkkejä. Minierkit ovat kuudennen luokan teknologiaosaajia, jotka toimivat koulussa vertaistukena opastaen ja auttaen muita. Tule testaamaan Minierkkien kanssa norssin härpäkkeitä ja uppoudu virtuaalitodellisuuteen, kamerakoptereiden toimintaan sekä Green Screenin maailmaan.

Aurora, 2. krs, A-sisäänkäynti:

Hiekkapaperista makua - kuinka aistit vaikuttavat ristiin?
Oletko koskaan pohtinut kuinka hiekkapaperi (ei suussa) voi vaikuttaa juoman tai ruoan suutuntumaan? Tai pehmeä pala kangasta? Entäpäs jos haarukalla hieroo päälakea? Tässä työpajassa on mahdollisuus testata, kuinka täysin asiaan kuulumattomilta vaikuttavat tuntemukset vaikuttavat makuaistiin ja suutuntumaan (tosin haarukka päälaella jätetään kotitehtäväksi). Lisäksi halutessaan osallistujilla on mahdollisuus osallistua ihan oikeaankin tutkimukseen aiheesta.

Never stop riding – jatkuvasti oppivien keppihevosten Grand Champion maastoesterata Aducatella
Kepparin voi tuoda itse tai lainata Aducaten kepparitallista. Talli sijaitsee Aducaten tapahtumaportailla.
Non-stop oma-aloitteisesti Tutkijoiden yön ajan.
Aducate tarjoaa myös yhteisöllisen piirustuspajan Aurora I:n yläaulassa Tutkijoiden yön ajan. Samalla aducatelaiset esittelevät Itä-Suomen yliopiston avoimia yliopisto-opintoja sekä akateemisia koulutuspolkuja.

Unelmieni ruokakunta
Ruokakunta-hankkeen työpajassa pääset visioimaan unelmien ruokakuntaa! Millainen olisi kunta, jossa ruokaan liittyvät palvelut toteutuvat yhdenvertaisesti? Millaisia tekoja tekevät unelmien ruokakasvattajat? Millainen olisi lasten mielestä unelmien ruokailuhetki päiväkodissa?

Tekoäly videopeleissä ja robotiikassa
Miten tietokone oppii pelaamaan videopelejä? Jos robotteja on tarkoitus ohjelmoida, miksi sitä opetetaan suorittamaan tehtäviä? Pajassamme pääset piilottamaan maalin ja katsomaan, löytääkö robotti sen. Näet myös esimerkkejä tekoälystä videopeleissä.

Kirjainmyrsky
Mitä tapahtui kirjaimille? Selvitä wanhan ajan kirjainten salaisuus ja ratkaise salalause. Kirjoita oma nimesi vanhaan malliin ja koristele kirjaimesi. Pajan järjestää Itä-Suomen yliopiston kirjasto.

Onko sinulla puuystävä?
Sukella erityisten puiden maailmaan! Onko puussasi kukkia tai käpyjä? Onko siinä hauska kiipeillä? Yllätkö halaamaan puuystävääsi?
Työpajassa lapset toimivat tutkijoina ja pääsevät haastattelemaan aikuisia heidän lempipuistaan. Työpajassa tutkimusta tehdään keskustellen, kysellen, piirtäen ja pohdiskellen – aivan kuin oikeaa tutkimusta. Työpajan järjestää Puut lähellämme -tutkimushanke.

Aurora, 2. krs, B-sisäänkäynti:

Tutkitaan satunnaisuutta
Törmäämme jatkuvasti erilaisiin kyselyihin ja gallupeihin, mutta mihin ne oikeasti perustuvat? Miten tällaisia kyselyitä tehdään ja kuinka hyvin niihin voi luottaa? Miten tietokoneet osaavat nykyisin tunnistaa ihmisten kasvoja kuvista? Mitä satunnaisotoksen perusteella tiedämme todellisuudesta?
Tilastotieteen pajassa haemme vastauksia näihin kysymyksiin tutkimalla kokeellisesti samantyyppisiä yksinkertaisia ongelmia. Välineinä käytämme erikoisvalmisteisia arpanoppia ja erivärisillä puupalloilla täytettyä laatikkoa. Toiminnallisessa tilastotieteen työpajassa määritämme erikoisen näköisten arpanoppien silmälukujen todennäköisyyksiä, selvitämme kaverin saaman tuloksen perusteella mitä noppaa hän on heittänyt ja arvaamme suljetussa laatikossa olevien eri väristen pallojen lukumäärät satunnaisesti valittujen pallojen perusteella. Ryhmän paras arvaus palkitaan!

Kurkistus kasveihin
Tiesitkö, että kasveillakin on karvoja? Entä miltä näyttävät huulisolut, ja miten ne liittyvät kasvien yhteyttämiseen? Työpajassa pääset tutustumaan puiden lehtien pintarakenteeseen. Näet omin silmin, miltä puun lehti näyttää mikroskoopilla katsottuna.
Voit tuoda mukanasi vaikkapa oman suosikkipuusi lehden, josta voit itse valmistaa mikroskooppinäytteen biologian opiskelijoiden ohjeistamana. Työskentelyn jälkeen saat ottaa kasvinäytteen muistoksi mukaasi! Työpajan järjestää ympäristö- ja biotieteiden laitos.

Ilmatieteen laitoksen säähavainnot kansalaisille ja kansalaisilta
Ilmatieteen laitos tuottaa sää-, meri- ja ilmastopalveluita kansalaisille ja viranomaisille. Ilmatieteen laitos laatii muun muassa sääennusteita ja varoituksia havaintoasemien ja säämallien avulla. Näitä voi katsella sekä verkosta että Sää-sovelluksesta, johon myös jokainen voi itse lähettää tiettyjä havaintoja. Tule ottamaan selvää, miten kansalaishavaintoja lähetetään, miten ne näkee ja miten niitä hyödynnetään! Lisätietoja: https://ilmatieteenlaitos.fi/omat-havainnot

Hiilijalanjälki: Mitä voin tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?
Yksilöiden teot ovat tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tässä pajassa pääset arvailemaan ja oppimaan mitkä yksittäiset teot vaikuttavat hiilijalanjälkeesi eniten. Pajan järjestää soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto.

Kestävä matkailu – matkailun ilmastovaikutukset
Miten kestävä matkailija olet ja miten voit kehittää omaa matkailuasi kestävämmäksi ?
Mihin ongelmiin matkailija törmää kestävässä matkailussa ja mitä voi tehdä asioiden hyväksi?
Tutkimuspäällikkö Juho Pesosen ja kauppatieteiden laitoksen Tourism Marketing and Management MD -ohjelman opiskelijoiden vetämässä työpajassa voit testata, kuinka kestävä matkailija olet ja saat vinkkejä kestävään matkailuun.

Kestävän arjen tekstiilit
Mitä sulla on päällä?  Miten voit tehdä kestävämpiä valintoja ja säästää sekä luontoa että kukkaroasi? Tässä työpajassa tarkastellaan omia kulutusvalintoja. Tule testaamaan käsityötieteen asiantuntijoiden kanssa, osaatko valita kestävän vaatteen tai kodintekstiilin!

Hiukkasen tiedettä
Tule testaamaan taitosi leikkimielisessä hämähäkkikisassa. Tässä kisassa pärjäät parhaiten nokkeluudella ja hyvällä hengitystekniikalla. Kaikille soveltuvassa pajassa voit myös harjoitella ongelmanratkaisutaitojasi visaisten tehtävien parissa. Pajan järjestävät joensuulaiset tiedekasvatusyrittäjät.

Itä-Suomen Biopankki – mitä näytteille ja tiedoille tapahtuu?
Biopankkisuostumuksen antaneiden henkilöiden näytteitä ja niihin liittyviä tietoja tallennetaan biopankkiin tutkimuskäyttöä varten. Mitä näytteille ja tiedoille tapahtuu biopankissa? Miten biopankkinäyte voi edistää tulevaisuuden lääketiedettä ja terveydenhoitoa? Tule tutustumaan ja testaamaan tietämyksesi biopankkitoiminnasta! Pääset myös näkemään, miltä mikroskooppiselle tarkkuudelle skannattu kudosleike näyttää.

Kadonneen kintaan arvoitus

Mistä tulet, minne olet menossa ja mitä kannat mukanasi? Tule kokeilemaan onneasi ja etsimään kadonnutta kinnasta yhdessä Kinnas-hankkeen kanssa! Huom! Illan aikana hanke järjestää Tarinatreffit. Tarinatreffeille kokoonnutaan kertomaan ja kuuntelemaan lyhyitä tarinoita elävästä elämästä. Tutkijoiden yön tarinatreffien aiheena ovat matkustamiseen liittyvät muistot ja kokemukset. Tule ja kerro treffeillä oma matkamuistosi!
Tarinatreffit alkavat klo 18.00, ja juttutuokio kestää noin tunnin. Tule treffeille ajoissa, sillä myöhästyneet eivät pääse mukaan. Ilmoittaudu tarinatreffeille Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -hankkeen esittelypisteessä (AU208, 2. kerros). Mukaan mahtuu kymmenen ensiksi ilmoittautunutta. Työpaja on suomenkielinen.
Tervetuloa tarinoimaan!

Luo oma ihanneoppimisympäristösi
Itä-Suomen yliopiston tavoitteena on olla paras oppimisympäristö Suomessa. Oppimisympäristö voi tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita. Johtavana opettajia kouluttavana yliopistona meille oppimisympäristö ulottuu kouluista korkeakouluopiskelijoiden oppimisympäristöihin saakka. Innovatiiviset opetusmenetelmät ja tutkimuspohjaiset käytännöt voivat muodostaa yhdessä fyysisten ja virtuaalisten rakenteiden kanssa optimaalisen oppimisympäristön. Tutkijoiden yössä tarjoamme käytännöllisen työpajan, jossa osallistujat pääsevät luomaan oman ihanteellisen oppimisympäristönsä. Rohkaisemme muita tutkijoita, opiskelijoita ja yleisöä vierailemaan pisteellämme ja kertomaan, millainen teidän mielestänne on ihanteellinen oppimisympäristö. Työpajassa on mahdollisuus luoda ajatuksista konkreettisia tuotoksia erilaisella rekvisiitalla sekä suunnittelemalla animoituja tarinoita ja virtuaalisia oppimisympäristöjä. Työpajassa esitellään myös DigiCampusta ja MOOC-kursseja ja yleisöllä on mahdollisuus tutustua kursseille ilmoittautumiseen ja kurssien suorittamiseen.
Samalla työpajassa on mahdollista testata tietojaan tällä hetkellä paljon puhutusta kiertotaloudesta ja tutustua kiertotalouden opiskeluun MOOC-kurssilla. Tiedätkö, mitä kiertotalous oikeastaan tarkoittaa ja kuinka se muuttaisi nykyistä luonnonvaroja tuhlailevaa talouttamme?

Mönkijähaaste
Tiimisi on Marsissa. Tehtävänne on noutaa tuntemattomalle alueelle tippunut tarvikelähetys mahdollisimman nopeasti. Ette kuitenkaan voi itse poistua tukikohdastanne. Käytössänne on radio-ohjattava auto, tablettitietokone, action-kamera, teippiä ja muita askartelumateriaaleja. Nopein tiimi palkitaan! Pajan järjestää NASAn Epic Challenge -koulutusohjelma.

Sisällissodan muistot
Piste rakentuu pohtimaan 100 vuoden takaista Joensuuta, sisällissodan muistoa sekä niin kutsuttua pimeää historiaa kaupunkitilassa. Kysymme, miten sinä muistat sisällissotaa vai muistatko? Mihin pystyttäisit muistomerkin jos saisit päättää? Näillä kysymyksillä haluamme haastaa kävijät pohtimaan historian tehtävää ja kaupunkimme menneisyyden synkkiä kulmia.
Valoisampaa historian muistamista edustaa äänestyksemme: kuka pohjoiskarjalainen historiallinen (lähihistoria tai varhaisempi historia) henkilö meidän tulisi muistaa ja miksi? Äänestyksen perusteella Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistys suunnittelee henkilöstä upean paperinuken. Kysymykset herättävät pohtimaan Pohjois-Karjalan historian monipuolisuutta ja sen globaaleja yhteyksiä.

 

Tapahtumassa esiintyy myös Rantakylän normaalikoulun oppilaista koottu Rantakylän Norssi Ensemble.


Tutkijoiden yössä pääsee tutustumaan tutkimussaunan ja pienpolttosimulaattorin toimintaan.

 

Tiedekahvila, ravintola Aura

Ravintola Aura klo 16–20:

Yliopiston big band Rytmihäiriköt rytmittää iltaa ennen ohjelman alkua.

Klo 17

Miksi Minna Canth kiehtoo yhä?
Canthin juhlavuosi alkaa olla lopuillaan, mutta hänen tekstejään tulkitaan ja tutkitaan jatkuvasti. Tutkijoiden yön Kirjallisuuskahvilassa tutkijat keskustelevat toimittaja Liina Mustosen johdolla siitä, miten Minna Canthin vaikutus yhteiskunnassa näkyy yhä.

Professori Eeva Jokinen: ”Sosiaalipoliitikko Minna Canth”
Professori Risto Turunen: ”Ikoninen Minna Canth”
Yliopistonlehtori Elina Arminen: ”Tämän päivän Minna Canth”.

Klo 18

Taikatohtori Opa Rissasen huumorilla höystettyä taikuutta koko perheelle. Esiintyjä on ensimmäinen henkilö maailmassa, joka on tehnyt väitöskirjan ammattitaikureiden asiantuntijuuden kehittymisestä.

Klo 19

Naiset suurmiesten elämässä
Oliko Martin Luther sovinisti vai feministi? Suuntasiko Kalle Päätalo tekstinsä pelkästään miehille vai löytyykö kirjoista myös mielenkiintoisia naistarinoita? Tänä syksynä ilmestyi kaksi kirjaa, jotka antavat äänet suurmiesten elämässä olleille naisille – tule kuulemaan kirjailijoiden itsensä kertomana, miksi naisten ääni tulee esiin juuri nyt! Samalla kuulemme kiehtovia tarinoita suurmiesten taustalla ja rinnalla vaikuttaneista naishahmoista.

Kirjailija, kirkkohistorian yliopistonlehtori Sini Mikkola: "Toiminnan naisia Martin Lutherin lähipiiristä"
Kirjailija Karoliina Timonen: "Kalle Päätalon elämän naiset"

Kirjailijahaastattelut perustuvat tuoreisiin kirjoihin ”Rakkaat sisaret, riehaantuneet rouvat — Martin Lutherin naiset” (Sini Mikkola) ja ”Kirjeitä Iijoelle – Kallen Päätalon elämän naiset” (Karoliina Timonen)

Huom! Molemmat kirjailijat myyvät ja signeeraavat kirjojaan keskustelun päätteeksi Auroran aulatiloissa. Kirjojen hinta on 25 euroa kappaleelta. Vain käteismaksu, varaathan tasarahan!


Tervetuloa mukaan!