Laskennallisen puheen tutkimusryhmä

Tutkimusalueet: digitaalinen puheenkäsittely, koneoppiminen, syväoppiminen, tilastotieteen menetelmät

Tutkimusaiheita: automaattinen puhujan- ja kielentunnistus, huijaushyökkäysten tunnistus, puhujakonversio 

Read more in English

Tutkimusryhmä keskittyy laskennalliseen puheenkäsittelyyn. Ryhmän yksi fokus on puhujantunnistus (tai puhebiometriikka) - henkilön yksilöinti/ vahventaminen puhunnoksista. Olemme tutkineet aihepiiriä 20 vuotta ja kehitämme uusia menetelmiä luotettavan automatisoidun tunnistusteknologian parantamiseksi. Keskitymme myös puhebiometriikan turvallisuuteen (huijaushyökkäykset kuten toistohyökkäys, puhujakonversio ja puheimitaatio). Osallistumme säännöllisesti alan kansainvälisiin teknologiaevaluaatioihin, sekä olemme avanneet koostamiamme datajoukkoja hyvin laajalti kansainvälisen tiede- ja teknologiayhteisön käyttöön. Ryhmämme tunnetaan mm. vuonna 2015 perustetun ei-kaupallisen ASVspoof-kilpailusarjan (teknologiaevaluaation) yhtenä perustajista ja koordinaattoreista. Kyseisen teknologia-evaluaatio pyrkii toistettaviin testeihin, datan ja metriikoiden määrittelyyn jotka mahdollistavat tasavertaisen puhebiometristen järjestelmien vertailun. Vuonna 2018 ryhmä oli myös yksi äänikonversioon keskittyvän kilpailusarjan (Voice Conversion Challenge) järjestäjistä. Olemme myös keränneet ja julkaisseet uuden AVOID-korpuksen

Lähestymme tutkimusongelmia mahdollisimman monitieteisesti. Perusteknologian (ml. koneoppimisen, signaalinkäsittelyn ja tilastotieteen menetelmät) on tärkeää tutkia puhujan yksilöllisyyttä myös identiteettikonversion näkökulmasta, sekä hyödyntää puhetieteitten tietämystä. Tutkimusryhmämme tutkimusta ovat rahoittaneet mm. Suomen Akatemia (2 x tutkijahtori, useampi akatemiahanke, liikkuvuusapurahat), EU (H2020-rahoitteinen OCTAVE-projekti), ja ryhmän jäsenet ovat avoimia uusille tutkimusyhteistöille ja sovelluksille. 

Jos haluat tietää lisää ryhmästämme, etsit tutkimusyhteistyötä, yhteistyöprojektia, tai olet muuten vain kiinnostunut, ota yhteyttä: apulaisprofessori Tomi H. Kinnunen (tomi.kinnunen@uef.fi).