Kasvibiotekniikka

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella kasvibiotekniikan tutkimus liittyy yliopiston strategian mukaisiin tutkimuksen vahvuusaloihin: ympäristön muutos ja luonnonvarojen riittävyys ja terveys.

Kasvien metallihyperakkumulaation ja hypertoleranssin mekanismit ovat kiinnostaneet jo pitkään tutkijoita ympäri maailman. Millä keinoilla jotkut kasvit keräävät maanpäällisiin osiinsa huimia määriä sinkkiä, kadmiumia ja nikkeliä? Tätä lähdettiin molekyylitasolla ensimmäisenä selvittämään Kuopiossa, ja tutkimus jatkuu kansainvälisenä yhteistyönä käyttäen viimeisimpiä molekyylibiologian ja bioinformatiikan lähestymistapoja.

Marjakasvitutkimukset käynnistyivät jo 1980-luvulla ja tukevat alueelle tärkeää marjantuotantoa ja jatkojalostusta. Tutkimusten kautta on saatu viljelyyn Suomessa uusia mesimarjoja, makeapihlajia ja pensasmustikoita. Näiden tutkimusten pohjalta käynnistyivät laajat marjojen terveysyhdisteitä käsittelevät tutkimukset Kuopiossa. Lisäksi kasvinsuojelututkimukset ja taudinkestävien lajikkeiden kehitys ovat tärkeitä osa-alueita satotappioiden hallitsemiseksi ja laadullisesti kilpailukykyisten marjojen tuottamiseksi.