Avoimen julkaisemisen terminologiaa

AAM - Accepted Author Manuscript

(ks. Final draft)

APC - Article/Author Processing Charge

(ks. Kirjoittajamaksut (APC) Open Access -artikkeleille)

Embargo

Kustantajan määrittelemä viive-/karanteeniaika, jonka aikana artikkelia ei saa julkaista vapaaseen verkkokäyttön. Embargo-aika lasketaan alkavaksi lehden ilmestymispäivästä, joko elektronisen version tai painetun lehden ilmestymispäivästä riippuen siitä, kumpi tapahtuu aiemmin. Embargo-aika vaihtelee kustantajittain ollen normaalisti 6-12 kk. Kaikilla kustantajilla viiverajoitusta ei ole.

Final draft (=AAM; Author's Accepted Manuscript / aka Post-print)

Viimeinen kirjoittajalta kustantajalle lähtenyt vertaisarvioinnin jo läpikäynyt korjattu ja lehteen hyväksytty versio, jossa kustantajan lopullinen taittotyö ei vielä näy. Esim. sivunumerointi voi puuttua tai ei täsmää. On siis sisällöllisesti (tutkimuksen tulos) lopullisen veroinen, mutta ulkoasullisesti (layout) vielä puutteellinen.

Huom. riippuu kuitenkin lehden käytännöistä, miten valmis layout on. Osa lehdistä käyttää layout-pohjaa jo artikkelien käsikirjoitusvaiheessa. Osassa taas esim. taulukot toimitetaan erillisenä tiedostona tai ovat draft-versiossa varsinaisen tekstin jälkeen, mutta ne saavat olla niin. Taulukoita, tms. grafiikkaa ei tarvitse laittaa paikoilleen.

Final draft -versiosta käytetään myös nimityksiä Post-print tai Accepted Author Manuscript (AAM). Termin Post-print  'post' viittaa vertaisarviointiin, ei painamiseen (pre-print = versio ennen vertaisarviointia; post-print = versio vertaisarvioinnin ja korjausten jälkeen).

Proof-vesileimalla varustettu versio ei enää täytä final draft -version kriteereitä (liian valmis).

Gold OA (kultaisen tien OA)

Artikkelin julkaiseminen kirjoittajamaksuja perivissä Open Access -lehdissä. Aiheuttaa tutkijalle/tutkimusryhmälle usein kustannuksia. Vrt. Green OA (maksuton vaihtoehto).

Green OA (vihreän tien OA)

Artikkelien (tai useimmiten artikkelin ns. Final draft -version) julkaiseminen yliopiston avoimessa julkaisuarkistossa tai esim. oman tieteenalan avoimessa arkistossa. On tutkijalle maksutonta. Vrt. maksullinen Gold OA.

Hybrid Open Access

Viittaa tilausmaksulliseen lehteen, jossa tutkijan on mahdollista ostaa yksittäinen artikkelinsa avoimeksi. Artikkelin avoimeksi saaminen yleensä edellyttää APC-maksua. (Eri asia kuin Open Access -lehti, jossa kaikki artikkelit avoimesti saatavana.)

Institutional repository (tai Institutional server)

Korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen avoin julkaisuarkisto.

Kirjoittajamaksut (APC) Open Access -artikkeleille

Monet open access -lehdet rahoittavat toimintansa perimällä kirjoittajilta artikkelien julkaisumaksuja (article/author processing charge = APC).  Myös hybridilehdet perivät APC-maksuja. Maksut voivat vaihdella muutamasta kymmenestä eurosta useaan tuhanteen euroon. Lehtien APC-maksuja voit hakea esim. Directory of Open Access Journals (DOAJ) -palvelusta, mutta ajantasainen tieto kannattaa aina varmistaa myös lehden internetsivuilta. Kirjoittajamaksuista huolehtiminen on pääsääntöisesti tutkijan vastuulla. Maksut tulee huomioida jo rahoituksen hakuvaiheessa.

OA-mandaatti / Open Access -mandaatti

Organisaation jäsenilleen antama velvoite, joka edellyttää, että organisaatiossa tuotetut tutkimusjulkaisut asetetaan avoimesti verkkoon kaikkien saataville. Eri organisaatioiden velvoitetasolinjauksia voi tarkistaa ROARMAP-palvelusta.

Open Access

Avoin saatavuus. Julkaisu on avoimesti saatavissa, kun se on internetissä kaikkien luettavissa ilmaiseksi ja esteettömästi.

Parallel publishing (self-archiving)

(ks. Rinnakkaistallentaminen)

Post-print (aka Final draft / AAM)

Viimeinen kirjoittajalta kustantajalle lähtenyt vertaisarvioinnin jo läpikäynyt korjattu versio, jossa kustantajan taittotyö ei vielä näy. Esim. sivunumerointi puuttuu tai ei täsmää. Käytetään myös nimitystä Final Draft tai Accepted Author Manuscript (AAM).

Riippuu kuitenkin lehden käytännöistä, miten valmis layout on. Osa lehdistä käyttää layout-pohjaa jo artikkelien käsikirjoitusvaiheessa. Osassa taas esim. taulukot toimitetaan erillisenä tiedostona tai ovat draft-versiossa varsinaisen tekstin jälkeen, mutta ne saavat olla niin. Taulukoita, tms. grafiikkaa ei tarvitse laittaa paikoilleen.

HUOM. Termissä oleva 'post' (jälkeen) koskee sisältöä, ei painamista. Versio on "in terms of content" eli sisällöllisesti sama kuin lopullisessa julkaisussa oleva artikkeli. (Pre-print ennen vertaisarviointia; post-print vertaisarvioinnin jälkeen.) Ks. SherpaRomeon termiselitykset sivulta "Pre-print and Post-print".

Proof-vesileimalla varustettu versio ei täytä enää Post-print -version kriteereitä (liian valmis).

Pre-print

Käsikirjoitus. Artikkeliversio ennen vertaisarviointia.

Publisher's PDF

Kustantajan PDF. Lehdessä julkaistu, artikkelin lopullinen versio taittoineen.

Rinnakkaistallentaminen

Prosessi, jossa aiemmin toisaalla (yleensä tieteellisissä lehdissä) julkaistu artikkeli saatetaan vapaaseen verkkokäyttöön esimerkiksi oman organisaation avoimen julkaisuarkiston (esim. UEF-eRepository) kautta.