Ilmasto- energia- ja ympäristöoikeus

Oikeustieteiden laitoksella toimivan Ilmasto-, energia- ja ympäristöoikeuden keskuksen verkkosivut ovat osoitteessa www.uef.fi/cceel

Keskuksen tehtävänä on koordinoida ilmasto-, energia- ja ympäristöoikeuden tutkimusta ja koulutusta sekä tukea alan kansallista ja kansainvälistä verkottumista ja yhteistyötä. Keskuksen toiminta on osa yliopiston monitieteistä LYY (luonnonvarat, ympäristö, yhteiskunta) -instituuttia.
 
Keskuksessa työskentelee yhteensä yli 20 tutkijaa, joista neljä on professoria. Keskuksen tutkimusryhmien johtajina toimii vuoden 2014 alusta alkaen kaksi ympäristöoikeuden professoria, kansainväliseen ympäristöoikeuteen erikoistunut kansainvälisen oikeuden professori sekä eurooppalaiseen talous- ja energiaoikeuteen erikoistunut eurooppaoikeuden professori. Keskuksen johtajana toimii eurooppalaisen talous- ja energiaoikeuden professori Kim Talus.
 
Oikeustieteiden laitos on erikoistunut ilmasto-, energia- ja ympäristöoikeuden vahvaksi osaajaksi sekä tutkimuksessa että koulutuksessa. Laitoksella on parhaillaan käynnissä kahdeksan Suomen Akatemian rahoittamaa ilmasto- energia- ja ympäristöoikeuden tutkimushanketta.
 
Ilmasto-, energia- ja ympäristöoikeuden koulutuksessa Itä-Suomen yliopisto on Euroopan johtavia yliopistoja. Joensuussa on toiminnassa kaksi alan kansainvälistä maisteriohjelmaa. Koulutusohjelmiin tullaan vuosittain ottamaan yhteensä noin 50 opiskelijaa. Oikeustieteiden laitos on myös järjestänyt vuodesta 2004 lähtien  yhdessä YK:n ympäristöohjelma UNEP:n kanssa vuosittain kansainväliseen ympäristöoikeuteen ja -diplomatiaan keskittyvän kurssin kansainvälisiin sopimusneuvotteluihin osallistuville ympäristöalan neuvottelijoille.