Keuhkosairaudet

Keuhkosairauksien oppiaine kuuluu osana Itä-Suomen yliopiston Kliinisen lääketieteen yksikköön. Oppiaine vastaa lääketieteen opiskelijoiden keuhkosairauksien peruskoulutuksesta (4 op.) sekä keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkärikoulutuksesta. Koulutus tapahtuu Kuopion yliopistollisen sairaalan keuhkosairauksien klinikassa. Oppiaineella on Itä-Suomen yliopistossa kaksi opetusvirkaa: keuhkosairauksien professori ja kliininen opettaja.

Tarkempaa tietoa oppiainekohtaisesta erikoislääkärikoulutuksesta löytyy lääketieteen laitoksen Erikoislääkärikoulutus-sivulta ja sen vasemmasta sivupalkista.

Tutkimus

Tutkimustyö keuhkosairauksien oppiaineen alalla on painottunut vaikeiden keuhkosairauksien, kuten keuhkosyövän ja keuhkofibroosien tutkimiseen yhteistyössä muiden Kuopion kampuksella sijaitsevien oppiaineiden kanssa. Keuhkosairauksiin liittyviä solumuutoksia tutkitaan tautien kliinisiin piirteisiin, kuten taudinkulkuun ja ennusteeseen verraten.

Professori Heikki Koskela ja tutkimusryhmä  (Pitkittynyt yskä: Tutkimusryhmämme tavoitteena on tutkia laaja-alaisesti pitkittyneen yskän esiintyvyyttä, riskitekijöitä, mekanismeja, diagnostiikkaa ja ennustetta.)

Dosentti Minna Purokivi ja tutkimusryhmä (Interstitial lung diseases: mechanisms, diagnostics, prognosis)
"Tutkimuskokonaisuutemme tavoitteena on selkiyttää kryobiopsian kliinisiä käytäntöjä, diagnostista osuvuutta, turvallisuutta ja soveltuvuutta tutkimusnäytteiden keräämiseen."