TUTKIJAn ja tutkimuksen NÄKYVYYS

Luomalla henkilökohtaisen tutkijatunnisteen tutkija tehostaa julkaisujensa löydettävyyttä ja omaa näkyvyyttään sekä helpottaa saatujen viittausten seuraamista. Tunnistetta kannattaa käyttää esimerkiksi käsikirjoituksissa, vertaisarvioijana toimiessa, verkkosivuilla ja blogeissa, sähköpostin allekirjoituksessa ja ansioluettelossa. Näin näkyvyys tietokannoissa ja verkostoituminen tiedeyhteisössä varmistuu. Tutkijan identifiointi parantaa tieteellisiin julkaisuihin perustuvaa tutkimustoiminnan arviointia ja tilastointia.

Altmetriikka on yhdistelmä sanoista alternative ja metrics. Altmetriikka-termiä käytetään myös tarkoittamassa artikkelitason metriikkaa (article level metrics). Bibliometriikan perintönä myös altmetriikka liittyy tieteeseen ja tieteelliseen julkaisemiseen. Altmetriikka kytkeytyy nimenomaan verkkojulkaisemiseen, datan saatavuuteen ja internetin sosiaaliseen ulottuvuuteen.  Altmetriikka mittaa tutkimuksen näkyvyyttä verkossa esimerkiksi klikkausten, latausten, blogikirjoitusten, kirjanmerkkien, tykkäysten ja twiittien määrinä.

Tutkijoiden omia keinoja parantaa julkaisujensa löytyvyyttä ja näkyvyyttä ovat esimerkiksi ORCID-tutkijatunnisteen käyttö, avoin julkaiseminen ja osallistuminen omalla alalla käytettyihin verkkoyhteisöpalveluihin.

UEF Connect on Itä-Suomen yliopiston oma näkyvyyspalvelu.

Tutkijan näkyvyys -koulutus (23.10.2019)

UEF Research & Researcher Visibility Afternoon (28.5.2018) esitykset:

 

Lisätietoja

tietopalvelu[at]uef.fi

No image.
Erityistietoasiantuntija        
Tuulevi Ovaska
p. 0294 45 8252
tuulevi.ovaska[at]uef.fi

Palaute

Palautelomake

Palautteita käsitellään päivittäin. Helposti korjattavissa olevat asiat ratkaistaan välittömästi, jos ne ovat palvelun kannalta olennaisia ja palvelupolitiikan mukaisia. Kaikki palautteet käsitellään asianomaisessa palvelussa ja lisäksi tarvittaessa kirjaston eri työryhmissä. Palautteet ja niitä seuranneet toimenpiteet käsitellään vuosittain johtoryhmässä johdon katselmuksessa.