Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Opiskelija käyttää UEF-Primoa kirjaston tietokoneella.

UEF-Primon käyttöohjeet

Kirjautuminen

Omat lainat ja uusiminen

Maksujen maksaminen

Kirjojen varaaminen

E-aineistojen etäkäyttö

Tiedonhaku

UEF-Primon perushaussa hakuryhmät tulevat esille, kun hakulaatikkoon ryhtyy kirjoittamaan.

UEF-Primossa on neljä hakuryhmää:

Kirjaston kokoelmat = kirjaston painetut ja elektroniset kirjat ja lehdet, opinnäytteet, tietokannat

Kansainväliset artikkelit = kansainväliset kokotekstiartikkelit ja artikkeliviitteet. Haku kohdistuu monien eri alojen tietokantoihin yhtä aikaa. Ei löydy kattavasti kotimaisia artikkeleita.

Elektroniset aineistot = kaikki elektroniset materiaalit: julkaisut ja tietokannat

Kaikki = kaikki tarjolla olevat aineistot. Huomaa, että hakuun tarttuu myös aineistoa, jota ei ole kirjaston kokoelmissa tai joiden kokotekstiin ei ole pääsyä.

Ellet muuta hakuryhmää, kohdistuu hakusi oletuksena Kirjaston kokoelmiin.

Perushaussa hakuryhmä tulee esiin, kun ryhdyt kirjoittamaan hakulaatikkoon. Tarkennetussa haussa hakuryhmän voi valita hakulomakkeen yläreunasta.

Tarkennetussa haussa valitaan ensin hakuryhmä, sitten hakukentät. Operaattori OR kirjoitetaan itse, AND valitaan pudotusvalikosta.

Avaa UEF-Primon tarkennetun haun lomake perushaun hakulaatikon vieressä olevasta linkistä.

  1. Valitse, mistä kokoelmasta haluat hakea: kirjaston kokoelmista, kansainvälisistä artikkeleista, elektronisista aineistoista vai kaikesta.
  2. Kohdassa "Kaikki kentät" valitse, mihin kenttään haluat hakusanojen kohdistuvan (esim. nimeke, tekijä, aihe jne.). Oletuksena oleva "Kaikki kentät" on vapaasanahaku eli hakusanasi kohdistuvat kaikkiin kenttiin.
  3. Kirjoita hakusanat. Vaihtoehtoisten hakusanojen väliin kirjoitetaan OR-operaattori isoilla kirjaimilla. OR-operaattoreita ja vaihtoehtoisia hakusanoja voi olla useita. Fraasit kirjoitetaan lainausmerkkien sisälle, sanankatkaisuna toimii *-merkki. Vältä sanankatkaisua fraasin sisällä.
  4. Valitse hakurivejä yhdistävä operaattori. Oletuksena on AND, joka yhdistää ensimmäisen ja toisen rivin hakusanat. Hakurivejä yhdistävän AND-operaattorin kannattaa yleensä antaa olla; näin hakulogiikka toimii oikein. Tämän haun tuloksissa esiintyvät sanat vihapuhe tai hate speech yhdistettyinä sanoihin maahanmuuttajat tai immigrants

Lisää hakurivejä saat kohdasta "Lisää uusi rivi".

UEF-Primon tarkennetussa haussa voit valita, mihin hakukenttään hakusanasi kohdistuvat. Esimerkissä ensimmäinen hakusanan "human-animal relationship" on kohdistettu aihe-kenttään, toinen hakusana child* OR youth nimeke-/otsikkokenttään ja viimeinen hakusana autism kaikkiin kenttiin.

Hakusanojen kohdistaminen eri hakukenttiin tarkentaa hakua. Hakukentän valinta onnistuu helpoiten tarkennetussa haussa. Hakukenttiä on kuusi: Kaikki kentät, Nimeke/Otsikko, Tekijä, Aihe, ISBN ja ISSN. Kentän, josta hakusanan /-sanojen halutaan löytyvän, voi valita pudotusvalikosta. Oletuksena on Kaikki kentät, joka hakee sanoja tallennetun tietueen kaikista kentistä ja tuo näin ollen eniten hakutuloksia (ns. vapaasanahaku).

Kaikkien haussa esiintyvien sanojen ei tarvitse aina löytyä samasta kentästä. Esimerkkihaussa ensimmäisen rivin fraasia etsitään aihe- eli asiasanakentästä, toisen rivin sanoja nimeke/otsikkokentästä ja viimeisen rivin sanaa kaikista kentistä.

Hakutulokset

Hakutulokset on rajattu vertaisarvioituihin kausijulkaisuihin, aikavälille 2010-2024 ja englanninkielisiksi. Hakutuloksista on poistettu aihe "Science & Technology".

Hakutulosta rajaamalla tarkennat löytämiäsi viitteitä. Haun tehtyäsi näet rajausmahdollisuudet oikealla. Hakutulosta voit rajata esim. saatavuuden, aineistotyypin, aiheen, ajan ja kielen mukaan. Hakutulosta voi rajata myös sulkemalla tuloksesta pois aiheita. Voit valita niin monta rajausta kuin haluat (kts. esimerkkikuva). Jos haluat säilyttää rajaukset istunnon ajan, valitse Muista kaikki rajaukset.

Vinkkejä:

  • Rajaus Vertaisarvioidut kausijulkaisut on erityisen hyödyllinen, kun etsit lähteitä oman tutkimuksesi tueksi. Vertaisarvioinnissa julkaisun on tarkistanut alan asiantuntijat, eikä sinun tarvitse enää pohtia lähteen luotettavuutta tai tieteellisyyttä.
  • Jos rajaat tulokset koskemaan vain avoimia eli Open Access-julkaisuja, huomaa, että ulkopuolelle jää paljon hyviä, maksullisia artikkeleita, joihin UEFilaisilla on käyttöoikeus. Käytä tätä rajausta siis harkiten.
  • Kun hakulauseke ja rajaukset ovat kohdallaan, kannattaa haku rajauksineen laittaa talteen valitsemalla haun alapuolelta kohta Tallenna haku. Näin pääset palaamaan tekemääsi hakuun ja sen tuloksiin myöhemminkin.
Löytyneen viitteen vieressä on kolme pistettä, jonka alta avautuu valikko. Valikossa voit valita esimerkiksi sen, lähetätkö viitteen sähköpostiisi, viittaidenhallintaohjalmaan vai otatko talteen pikaviitteen.

Jokaisen hakutuloksen vieressä on kuvakkeita (mm. kirjekuori ja nuppineula) sekä kolme pistettä. Kolmea pistettä klikkaamalla avautuu viitteen jatkokäsittelyvalikko (kts. esimerkkikuva). Löytyneen viitteen voi joko lähettää viitteidenhallintaohjelmaan (esim. Mendeley tai Endnote), sähköpostiin, kopioida pysyvänä linkkinä, tulostaa tai tallentaa RIS-muodossa esim. Zotero -viitteidenhallintaohjelmaa varten. Lue lisää viitteidenhallintaohjelmista kirjaston kotisivulta.

Kolmen pisteen takaa avautuvassa valikossa on myös kohta Viite (kuvassa punaisella), jota klikkaamalla avautuu ns. pikaviitevalikko. Valikosta löytyy muutamia yleisimpiä viittaustyylejä, esim. APA, Chicago, Harvard ja MLA. Pikaviitteen voi kopioida liitettäväksi omaan tekstiin. Muistathan, että viitteiden oikeellisuus tulee aina tarkistaa ennen kuin käytät niitä omassa tekstissäsi.

APA- ja MLA-viittaustyyleistä on tarjolla aina uusin painos. Uusin painos päivittyy UEF-Primoon automaattisesti.

 

Erilaisten aineistojen hakeminen

Aineistojen käyttö ja saatavuus

Kirjan eräpäivän saa näkyviin klikkaamalla kirjaa saatavuusnäytöllä.

Teksti "Ei saatavilla" tarkoittaa yleensä sitä, että kirja on lainassa. Eräpäivän saa näkyviin klikkaamalla "Ei saatavilla" -tekstilinkkiä. Jos kirjasta on useampia kappaleita, klikkaa saatavuusnäytöllä kyseisen kirjan kohtaa (kts. esimerkkikuva), ja eräpäivä tulee näkyviin.

Teknisiä yksityiskohtia