VAPAAKAPPALEET

Vapaakappalekokoelma on kotimaisten painettujen ja sähköisten aineistojen kokoelma. Se perustuu lakiin kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007). Lain tarkoituksena on kansallisen kulttuuriperinnön säilyttäminen tuleville sukupolville ja saattaminen tutkijoiden ja muiden tarvitsijoiden käyttöön.

Itä-Suomen yliopiston kirjasto on yksi Suomen kuudesta vapaakappalekirjastosta. Kokoelma on karttunut osittaisesti vuodesta 1981 lähtien. Laajennetun vapaakappaleoikeuden kirjasto sai vuodesta 2008 alkaen.

PAINETUT AINEISTOT

Vapaakappalekokoelma sisältää painettua aineistoa vuodesta 1981 lähtien. Aineistotietoja vuodesta 2008 alkaen voit hakea UEF-Primosta. Täydelliset tiedot kotimaisesta painetusta aineistosta löytyvät Fennica-tietokannasta. Vapaakappaleisiin tulevista ja aiemmin säännöllisesti tulleista aikakauslehdistä on lisäksi erillinen luettelo. Vapaakappaleaineistoa voi tilata kirjaston tiloihin lukusalilainaksi täyttämällä e-lomakkeen Vapaakappalepyyntö.

Itä-Suomen yliopiston tai KYSin henkilökuntaan kuuluvana asiakkaana voit saada vapaakappaleaineiston tutkimuskäyttöön työhuoneeseesi. Voit noutaa aineiston omatoimisesti kirjastosta tai tehdä kirjaston kanssa aineiston postitussopimuksen, jolloin vapaakappaleaineisto toimitetaan työhuoneeseesi. Sopimuksen teet täyttämällä e-lomakkeen Aineiston postitussopimus henkilökunnalle.

VAPAAKAPPALETYÖASEMAT

Kirjastossa on erillisillä työasemilla käytettävissä seuraavat digitaaliset aineistot:

  • Kansalliskirjaston keräämä kotimainen verkkoaineisto vuodesta 2006.
  • Radio- ja TV-arkisto vuodesta 2009.
  • Elektroniset vapaakappaleet.
  • Kansalliskirjaston digitoimat tekijänoikeuden alaiset sanoma- ja aikakauslehdet vuodesta 1930.

Aineistojen sisältöä voi lukea, kuunnella ja katsella. Sisällöstä ei voi valmistaa digitaalista kopiota. Aineistoa voi myös kuvata suoraan näyttöruudulta ja äänittää kaiuttimien kautta.

Radio- ja TV-arkistossa on mahdollista tallentaa hakuja ja muistiinpanoja, jos on kirjautunut palveluun henkilökohtaisilla tunnuksilla. Tunnukset saa kirjastosta.

Verkkosivuja ja digitoituja lehtiä voi tulostaa. Tulostaminen on maksullista.

Työasemissa ei ole Internet-yhteyttä. Niissä on käytettävissä yleisimmät toimisto-ohjelmat, mutta tiedostoja ei voi tallentaa omalle tallennusvälineelle tai lähettää sähköpostitse. Työskentelyä helpottamaan voikin olla tarpeen ottaa oma kannettava mukaan.

Itä-Suomen yliopiston kirjastossa on kolme työasemaa: kaksi Joensuun kampuskirjastossa ja yksi Kuopiossa. Kuopion työasemaan on yhdistetty kaiuttimet, Joensuussa käytetään kuulokkeita. Kaikissa kolmessa on paperitulostusmahdollisuus.

TEE VAPAAKAPPALEPYYNTÖ

LISÄTIETOJA

Palvelupäällikkö
Riitta Porkka
riitta.porkka[at]uef.fi

KATSO MYÖS

Suomalainen verkkoarkisto

Radio- ja tv-arkisto

Digitoidut aikakauslehdet

Digitoidut sanomalehdet

Palaute

Palautelomake

Palautteita käsitellään päivittäin. Helposti korjattavissa olevat asiat ratkaistaan välittömästi, jos ne ovat palvelun kannalta olennaisia ja palvelupolitiikan mukaisia. Kaikki palautteet käsitellään asianomaisessa palvelussa ja lisäksi tarvittaessa kirjaston eri työryhmissä. Palautteet ja niitä seuranneet toimenpiteet käsitellään vuosittain johtoryhmässä johdon katselmuksessa.