E-KIRJAT

Kirjaston kokoelmissa on noin 280 000 e-kirjaa eri tieteenaloilta ja lisäksi kaksi ennen 1900-lukua julkaistun englanninkielisen kirjallisuuden elektronista kokoelmaa. Osa e-kirjoista on yhden, osa usean yhtäaikaisen käyttäjän versioita. Muut käyttöoikeudet (esim. tulostus, tallennus, kopiointi) vaihtelevat riippuen kunkin e-kirjapalvelun kustantajasta tai välittäjästä.

Mistä kirjat löytyvät?

Kirjaston kokoelmiin hankitut e-kirjat löytyvät UEF-Primo-tietokannasta. Tiedonhauissa e-kirjat tulevat mukaan hakutuloksiin automaattisesti. Tulokset on mahdollista rajata myös pelkkiin e-kirjoihin. Lisäksi UEF-Primosta ovat haettavissa kokonaiset e-kirjapalvelut (esim. Ebook Central, Ebsco, Oppiportti).

Lisensioitu elektroninen aineisto on sopimusten mukaisesti kaikkien asiakkaiden käytettävissä kampuskirjastoissa. Lisäksi Itä-Suomen yliopistoyhteisön jäsenet sekä Kuopion yliopistollisen sairaalan henkilöstö pääsee aineistoihin kampuksen muissa tiloissa sekä etäkäyttöyhteyden avulla kampuksen ulkopuolelta.

Osa e-kirjoista on käytettävissä vain Itä-Suomen yliopiston Haka-tunnuksilla.

Kirjojen lukeminen

Suurin osa kirjoista on luettavissa selaimella ilman erillistä lukuohjelmaa. Useimmat kirjat ovat ladattavissa myös lukuohjelmaan, jolloin niitä voi lukea ilman verkkoyhteyttä. Lukuohjelmaan lataaminen vaatii usein henkilökohtaisen tilin luomista kirjapalveluun (esim. Ellibs, Ebsco, Ebook Central). Kirjan pääsivu palvelussa kertoo, onko kirja luettavissa selaimessa ja/tai ladattavissa lukuohjelmaan. Ladattavat kirjat eivät pysyvästi jää käyttöösi, vaan niillä on laina-aika, jonka umpeuduttua kirja poistuu laitteeltasi.

Lukuohjelmat

Tavallisin lukuohjelma pöytä- ja kannettavilla tietokoneilla sekä mobiililaitteilla on maksuttomasti verkosta noudettava Adobe Digital Editions. Yliopiston työasemilla ohjelma käynnistyy automaattisesti yliopiston verkosta, kun kirjaa ryhdytään lataamaan. Kirjojen lataamista lukuohjelmaan ei kuitenkaan suositella kirjaston ja atk-luokkien työasemilla, sillä käyttäjät niillä vaihtuvat.

Lukuohjelma on auktorisoitava (authorize), kun se ladataan jollekin laitteelle.

Auktorisointi Adobe Digital Editions -ohjelmassa:

a) anonyymi auktorisointi (rasti ruutuun: authorize anonymously) tai

b) Adobe ID -auktorisointi (edellyttää että käyttäjä luo itselleen Adobe ID -tilin). Tarvitaan, jos aiotaan lukea samaa kirjaa usealla eri laitteella ja siirtää kirjaa muistitikulla laitteelta toiselle. Siirtoa ei suositella!

 

Seuraavien palvelujen yksittäiset kirjat eivät löydy UEF-PRIMOsta:

  • Academic Core Collection (HeinOnline) - n. 9 000 nimekettä
  • Early English Books Online EEBO - n. 100 000 nimekettä
  • Eighteenth Century Collections Online ECCO - n. 150 000 nimekettä

UEF-Primosta löytyy linkki näiden palvelujen pääsivulle, mutta ei yksittäisiin kirjoihin.

 

LISÄTIETOJA

Tietoasiantuntija
Kaarina Meriläinen
kaarina.merilainen[at]uef.fi

Tietoasiantuntija
Mikko Meriläinen
mikko.merilainen[at]uef.fi

primo[at]uef.fi

KATSO MYÖS

Palaute

Palautelomake

Palautteita käsitellään päivittäin. Helposti korjattavissa olevat asiat ratkaistaan välittömästi, jos ne ovat palvelun kannalta olennaisia ja palvelupolitiikan mukaisia. Kaikki palautteet käsitellään asianomaisessa palvelussa ja lisäksi tarvittaessa kirjaston eri työryhmissä. Palautteet ja niitä seuranneet toimenpiteet käsitellään vuosittain johtoryhmässä johdon katselmuksessa.