tutkijan SOME- ja altmetriikkapalveluja

Tutkimuksen avaaminen globaalisti verkossa tehostaa tutkimuksen näkyvyyttä, saavutettavuutta ja vaikuttavuutta. Myös hakukoneet löytävät sinut ja tutkimuksesi paremmin. Verkossa näkyminen lisää vuorovaikutusta ja verkostoitumista tutkijoiden ja muiden tieteestä kiinnostuneiden kanssa. Lisäksi verkkopalveluissa työnantajat ja työntekijät kohtaavat.

Linkedin

LinkedIn on yleinen, muillekin kuin akateemisille suunnattu verkkoyhteisöpalvelu ja verkostoitumisväline. Käyttäjät voivat ladata palveluun ansioluettelonsa ja kiinnostuksen kohteensa eri tieteenaloilta sekä saada suosituksia ja suositella muita. LinkedInissä voit laajentaa  verkostoasi ja markkinoida osaamistasi ja koulutustasi. Palvelussa voit etsiä työpaikkoja tai työntekijöitä.   

Academia.edu

Academia.edu-yhteisöpalvelu on ensimmäinen ”tutkija-some”, joka onkin kerännyt jo yli 48 miljoonaa jäsentä (2017). Academia.edussa voit jakaa julkaisujasi (muista tarkistaa lisenssit) ja lukea muiden julkaisuja, mutta myös kysyä ja keskustella tieteeseen liittyvistä asioista tai vaikkapa pyytää kommentteja käsikirjoitukseesi. Academia.edussa seuraat julkaisujesi vaikuttavuutta ja omaa tutkimusalaasi ja sen tutkijoita. Palveluun ladatut artikkelit näkyvät hyvin Google-hauissa. Academia.eduun kirjaudutaan sähköpostiosoitteella tai Google- tai Facebook-tunnuksilla.

ResearchGate

Tieteentekijöille suunnatulla maksuttomalla yhteisöpalvelulla on jo yli 12 miljoonaa käyttäjää (2017). Luomalla profiilin voit jakaa julkaisujasi, lukea muiden julkaisuja sekä keskustella, kysyä ja kommentoida tieteeseen liittyvistä kysymyksistä. ResearchGaten hakukone etsii julkaisuja omasta järjestelmästään ja  joka lisäksi useista ulkoisista tietokannoista (muun muassa PubMed, CiteSeer, arXiv sekä NASAn kirjasto). Toiminto tekee myös käyttäjille ehdotuksia heitä mahdollisesti kiinnostavista ryhmistä ja kirjallisuudesta sekä samoista aiheista kiinnostuneista muista käyttäjistä.

Ennen kuin lataat julkaisusi ResearchGateen, varmista kustantajalta, rahoittajalta ja tutkimusorganisaatioltasi, että sinulla on oikeus jakaa materiaalia. Voit ladata palvelusta muiden julkaisuja käyttöösi, mutta muista tarkistaa aineiston käyttöehdot. Ladatun materiaalin käytöstä vastaa aina materiaalin käyttäjä. Selvitä käyttöehdot tarvittaessa alkuperäisestä lähteestä (esimerkiksi tieteellisestä julkaisusta) tai tiedustele käyttölupaa aineiston omistajalta. ResearchGatesta saat ajantasaista tietoa julkaisujesi katsomisista, lataamisista ja viittaamisista. Voit myös luoda avoimia tai suljettuja ryhmiä sekä osallistua keskustelufoorumeille. Kollegat voivat työstää dokumentteja yhteistyössä mistä päin maailmaa tahansa. Sivustolla on myös oma listauksensa tieteen alan avoimista työpaikoista.

Jos kustantaja ei ole määritellyt erikseen suhtautumista aineiston jakamiseen tutkijoiden verkkoyhteisöpalveluissa, voit tarkistaa kustantajien rinnakkaistallentamispolitiikkoja Sherpa/Romeo-palvelusta.

Altmetric

Kuka puhuu tai kirjoittaa tutkimuksestasi verkossa? Altmetric seuraa sitä hyödyntäen tuotosta (artikkeli, kirja, esitys, raportti), tunnistetta (DOI, ORCID, PubMedID, URN) ja mainintaa jossakin seuratuista lähteistä. 

Altmetric-donitsi näyttää, missä palveluissa tutkimus on saanut huomiota ja miten paljon. Dataa kerätään monenlaisista dokumenteista ja palveluista, kuten mediasta, blogeista ja yhteisöpalveluista. Altmetric-donitsiin voi törmätä kustantajien artikkelisivuilla, organisaatioiden julkaisutietokannoissa (kuten UEF eRepositoryssa) ja myös yksittäisten tutkijoiden sivuilla. Kuka tahansa voi helposti lisätä selaimeensa Altmetric it! –kirjanmerkin ja käyttää muitakin työkaluja maksutta, mutta palveluun kuuluu myös maksullisia työkaluja.

Mendeley

Maksuton viitteidenhallintaohjelma ja akateeminen verkostoituminen samassa palvelussa. Mendeley auttaa tutkijaa viitteidenhallinnassa ja lähdeluettelon tekemisessä ja voit tallentaa pdf-tiedostoja sekä lukea ja tehdä merkintöjä niihin (vrt. RefWorks). Maksullisessa versiossa on lisää ominaisuuksia.

Mendeleytä voi käyttää sekä omalle koneelle asennettavan käyttöliittymän (Mendeley Desktop) että netin kautta. Selaimeen asennettavalla Web Importer -apuohjelmalla tallennat viitteitä helposti netistä Mendeley-kirjastoon. Word Plugin on tekstinkäsittelyohjelmaan (Word, LibreOffice) asennettava apuohjelma, jonka avulla lisäät viittaukset ja lähdeluettelon tekstiin.

Profiilisivulla voit jakaa julkaisujasi, seurata kollegoita, liittyä ryhmiin ja tarkastella tutkimuksesi näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Social Science Research Network (SSRN)

Vuonna 1994 perustettu vanhin maksuton akateeminen vertaisverkko, jonka Elsevier osti vuonna 2016. Yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden tutkimus- ja konferenssijulkaisuja preprintteinä eli toimii erityisesti näiden alojen rinnakkaistallentamisarkistona. Latausmääriin perustuvia rankinglistoja.

ImpactStory

ImpactStory on avoimen lähdekoodin altmetriikkatyökalu, jolla tutkija voi mitata ja jakaa julkaisujensa, blogikirjoitustensa, tiedostojensa ja ohjelmistojensa vaikutuksia. Tarjotun metriikan avulla tutkija voi nähdä, kuinka monta kertaa hänen työnsä on ladattu tai jaettu, ja rahoittaja voi selvittää panostuksensa vaikutuksia muillakin keinoilla kuin perinteisellä bibliometriikalla.

Palvelulla on kytkös ORCID-tutkijatunnisteeseen ja se näyttää julkaisuille muun muassa Mendeley-tallennukset ja twiitit, kertoo niiden open access -tilanteen, kertoo miten monessa maassa niitä on luettu ja jaettu, kertoo mikä niistä on suosituin jne. Rekisteröityminen on ilmaista ja melko yksinkertaista, mutta ORCID-tunnus ja Twitter-tili kannattaa olla jo valmiina, mikäli palvelua haluaa käyttää. ImpactStory on voittoa tuottamaton säätiörahoitteinen organisaatio.

Kudos

Tutkijalle maksuttomassa Kudos-palvelussa voi itse rikastaa julkaisujensa tietoja, jotta ne löytyisivät paremmin. Palvelu on tarkoitettu tutkijoille, jotka haluavat lisätä julkaisujensa käyttö- ja viittauslukuja. Kudos ei toimi automaattisesti, vaan vaatii tutkijalta tai muulta toimijalta metatiedon lisäämistä julkaisujen tietoihin.

Kudos on maksullinen organisaatioille ja rahoittajille, jotka haluavat lisätä rahoittamansa tutkimuksen vaikutusta sekä kustantajille, jotka haluavat kehittää tiiviimpää yhteistyötä tutkijoiden kanssa ja lisätä julkaisujen saavutettavuutta.

PlumX

PlumX tarjoaa ajantasaista metriikkaa tutkimuksen vaikuttavuuden arviointiin, mutta UEF:lla ei ainakaan toistaiseksi ole ohjelmaa käytössä (Huom! UEF:lla on saatavilla vastaavantyyppinen ohjelma, SciVal).

PlumX:llä tutkimuksen vaikuttavuutta arvioidaan perinteisin menetelmin, kuten artikkeleiden lataus- ja viittausmäärien perusteella, mutta käytössä on myös uudempia mittareita, kuten tykkäykset, kommentit ja jaot eri tietokannoissa ja sosiaalisen median palveluissa (esim. Facebook, Twitter, Mendeley). PlumX:n eri työkalujen avulla on mahdollista seurata organisaation julkaisujen saamaa näkyvyyttä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta esim. yliopisto- tai tutkijatasolla. Suomalaisista yliopistoista maksullinen PlumX on käytössä ainakin Helsingin yliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa. Analyysit perustuvat käytettävissä olevaan dataan, joka viedään PlumX:ään valituista tietolähteistä (kansainväliset viitetietokannat, julkaisurekisterit). Ohjelmaa hyödyntävät paitsi tutkimusorganisaatiot, myös tutkimuksen rahoittajat.

 

Palaute

Palautelomake

Palautteita käsitellään päivittäin. Helposti korjattavissa olevat asiat ratkaistaan välittömästi, jos ne ovat palvelun kannalta olennaisia ja palvelupolitiikan mukaisia. Kaikki palautteet käsitellään asianomaisessa palvelussa ja lisäksi tarvittaessa kirjaston eri työryhmissä. Palautteet ja niitä seuranneet toimenpiteet käsitellään vuosittain johtoryhmässä johdon katselmuksessa.