Usein kysyttyä kieliopinnoista

Mitä kieli- ja viestintäopintoja tutkintooni kuuluu?

Katso omasta opinto-oppaastasi tai kielikeskuksen verkkosivuilta tutkintovaatimuksesi. Kaikkiin kanditutkintoihin kuuluu suomen, ruotsin ja englannin kielen opintoja.

Unohdin ilmoittautua WebOodissa, pääsenkö silti vielä mukaan ryhmään?

Voi olla, jos ryhmään mahtuu. Ota yhteys opettajaan ja kysy; sillä ehkä pääset vielä mukaan.  

En pääse ensimmäisellä kerralla paikalle. Mitä teen?

Jos et millään pääse kurssin ensimmäiseen tapaamiseen, otathan yhteyttä opettajaan etukäteen, ettet menetä paikkaasi kurssilla.

Kuinka paljon tutkintokurssilta voi olla pois?

Aktiivinen osallistuminen on ryhmäopetuksessa kieli- ja viestintäopintojen suoritusedellytys. Tunneilla kartutetaan taitoja ja annetaan näyttöä osaamisesta. Osallistumisvaatimus 80 % tarkoittaa sitä, ettei 2 op kurssilta voi kahta kertaa (4 tuntia) enempää olla poissa, 3 op kurssilla poissaoloja sallitaan 3 x 2 tuntia, neljän opintopisteen kurssilla poissaoloja voi olla enintään 8 tuntia.

Jäin varasijalle haluamalleni kurssille. Mahdunko ryhmään?

Tämä selviää menemällä paikan päälle ryhmän ensimmäiseen kokoontumiseen katsomaan, onko ryhmässä vapaita paikkoja.

Minulla on lukivaikeus. Miten toimin kieli- ja viestintäopintojen kursseille mennessäni?

Omalta laitokseltasi hakemasi päätös erityisjärjestelystä kirjataan WebOodiin, mutta opettaja ei tiedä siitä, ellet siitä hänelle kerro. Mahdolliset erityisjärjestelyt tenttiin tai muut sellaiset suunnitellaan etukäteen. Tutustu myös kielikeskuksen ohjeisiin esteettömästä opiskelusta.

Olen asunut pitkään Ruotsissa. Pitääkö minun silti osallistua kurssille?

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella (AHOT) tarkoitetaan menettelyjä, joilla opiskelijan aiempi osaaminen voidaan arvioida ja hyväksyä osana opintoja. Tähän tarkoitukseen sekä ruotsin että englannin kielen taidoista on mahdollista antaa näyttö. Hyväksilukeminen perustuu opetussuunnitelman osaamistavoitteisiin. Oletko opiskellut tai työskennellyt ruotsiksi tai englanniksi? Kokeessa on osoitettava hallitsevansa akateemista kieltä ja alansa sanastoa.

Pelkään, ettei kielitaitoni ole riittävän hyvä pärjätäkseni kurssilla. Mitä teen?

Opintojaksokuvauksista voi lukea tavoitteet ja sisällöt. Esimerkiksi taitotaso B2 tarkoittaa lukion tietoja ja taitoja. Halutessasi voit keskustella opettajan kanssa ennen kurssille osallistumista. Joskus voi olla tarpeen valmentautua, mutta yleensä pelkkä kurssin lykkääminen ei kannata. Kielikeskus järjestää säännöllisesti esimerkiksi ruotsin kielen kertauskurssin.

Tarjoaako kielikeskus kielentarkastuspalveluja ja käännöspalveluja?

Kielikeskus vastaa tutkintojen kieli- ja viestintäopinnoista. Valitettavasti opettajilla ei ole mahdollisuutta tarjota kielentarkastus- tai käännöspalveluja, kun voimavarat keskitetään opetukseen. Kannattaa kysyä yliopiston kääntäjäopiskelijoiden Osuuskunta Monikielisistä.

I would like to start studying Finnish at the Language Centre but I am not a student at the University of Eastern Finland. Can I take your Finnish courses?

Unfortunately our Finnish courses are intended only for the degree and exchange students of the University. It is therefore not possible to take a Finnish course at the Language Centre.

Tutkinnostani puuttuu vain yksi kielikurssi. Onko mahdollista suorittaa se erityisjärjestelyin, jotta valmistuisin mahdollisimman pian?

Kaikkia opiskelijoita tulee kohdella tasavertaisesti, eikä kielikeskuksella ole yksityisopetuksen järjestämiseen mahdollisuuksia. Ellei kyseistä opintojaksoa juuri nyt ole tarjolla, tarkista löytyykö sitä avoimesta yliopistosta. Mikäli sinulla jo on opintojakson tavoitteita vastaavat taidot, tarkista järjestetäänkö opintojaksosta näyttökoetta, johon voisit osallistua.

Asun Mikkelissä, käyn töissä ja minulla on perhe. En pysty osallistumaan ryhmäopetukseen arkipäivisin. Voinko mitenkään suorittaa kieli- ja viestintäopintoja muuten?

Asuinpaikkakunnan tai töiden vuoksi voi olla hankala osallistua säännöllisesti kokoontuvaan ryhmäopetukseen. Kannattaa tarkistaa, onko kyseinen opintojakso tarjolla kielikeskuksessa monimuoto- tai kesäopetuksena tai esim. avoimen yliopiston maksullisena kurssina. Jos löydät sinulle sopivan kurssin Itä-Suomen yliopiston ulkopuolelta, varmista vastaavuus etukäteen opintoasiainpäälliköltä tai suunnittelijalta. Käytyäsi kurssin hae kielikeskuksesta korvaavuutta, jos kurssi järjestetään toisen yliopiston tutkintovaatimusten mukaan tai opintopistemäärä on pienempi kuin tutkintovaatimuksissasi.

Pääaine vaihtui ja tiedekuntakin. Onko tutkintoon kuuluvat kieliopinnot suoritettava alusta uudelleen uuden koulutuksen mukaan?

Itä-Suomen yliopistossa (tai aiemmin Kuopion tai Joensuun yliopistoissa) suorittamasi nykyistä tutkintoa vastaavat kieli- ja viestintäopinnot ovat voimassa myös uudessa pääaineessa tai kokonaan uudessa tutkinnossa. Suoritukset eivät vanhene. Tee korvaavuushakemus vain, jos opintopistemäärä on muuttunut.

Siirryin ammattikorkeakoulusta yliopistoon. Joudunko käymään tutkintoon kuuluvan englannin kurssin uudelleen?

Jos olet opiskellut toisessa kotimaisessa korkeakoulussa (yliopisto tai AMK) ja suorittanut kielikurssin tai -kursseja, tee kielikeskukselle tutkintoosi vaadittavista kieliopinnoista korvaavuushakemus.

Voinko saada erillisen todistuksen suorittamistani kieliopinnoista?

Jos tarvitset todistuksen kielikeskuksessa suoritetusta opintojaksosta esim. vaihtoon lähtöä varten, ota yhteyttä kielikeskuksen toimistoon. Todistuksen hinta on 11 €  (+ mahd. postituskulut 3,40 € ). Toimitusaika on viikko tilaamisesta noudettaessa toimistosta.

Saako kesällä tehtyä kieliopintoja?

Kielikeskus järjestää kesäajan opetusta useissa tutkintoon kuuluvissa kieli- ja viestintäopinnoissa. Kurssikohtaiset tiedot löytyvät WebOodista kurssikoodilla tai alkukeväällä julkaistavasta UEFin kesäoppaasta, jolloin myös ilmoittautuminen alkaa. Kurssipaikat täytetään normaalista poiketen ilmoittautumisjärjestyksessä.