Miten arvioin ruotsin kielen osaamiseni?

Ruotsin kielen osaamisesi ennen ruotsin kielen opintojaksolle osallistumista tulisi olla vähintään tasolla B1, joka esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten arvosanoilla mitattuna vastaa magna cum laudea / vahvaa cum laudea. Tutustu ensin eurooppalaisen viitekehyksen mukaisiin taitokuvauksiin ja KORU-taitokuvauksiin, jotka selkeyttävät, millaista taitoa ruotsin kielessä vaaditaan. Vertaa tämän jälkeen omaa osaamistasi suhteessa annettuihin kuvauksiin. Tarkoituksena on auttaa sinua arvioimaan omaa kielitaitoasi ja hahmottamaan millaista kielitaitoa edellytetään, jotta voit osallistua varsinaiselle tutkintoon kuuluvalle ruotsin kielen opintojaksolle. Tee lisäksi taitotasotesti, joka myös auttaa sinua arvioimaan omaa taitotasoasi ja mahdollista kertaamisen tarvetta. Tehdäksesi taitotasotestin, kirjaudu ensin moodleen (moodle.uef.fi). Avain testiin on kertaus07.

Jos taitotasosi ei ole riittävä, kertaa ruotsin kieltä esimerkiksi ruotsin kielen kertauskurssilla (8010201) tai itsenäisesti itseopiskelumateriaalien avulla, iltalukiossa tai kesäyliopistossa.

Vaikka sinulla olisi riittävä taitotaso, voit aina kerrata ruotsin kieltä itsenäisesti esimerkiksi itseopiskelumateriaaleja hyödyntäen.


On tärkeää, että teet lähtötasotestin ja tutustut taitotasokuvauksiin hyvissä ajoin ennen ruotsin kielen opintojaksolle osallistumista.

Testin tulos ja taitotasokuvaukset antavat sinulle tärkeää tietoa oman taitotason arvioimiseksi ja auttavat sinua valitsemaan tarvittaessa sopivan kertausmuodon.

Voit hyödyntää itseopiskelumateriaaleja ja kerrata ruotsin kieltä ennen ruotsin kielen opintojaksoa, vaikka olisitkin vaaditulla taitotasolla.