Kemia ammattina

Uravalinta

Tiedelinjalta valmistuneita kemistejä ja kemistitutkijoita odottaa mielekäs ja mielenkiintoinen työ asiantuntijoina, tutkijoina, suunnittelijoina, johtajina, tuote- ja kehityspäällikköinä, projektipäällikköinä tai tuotekehitysinsinööreinä teollisuudessa, valtiolla, kunnilla ja yliopistoissa. Monet opiskelijat tekevät opinnäytetyönsä yhteistyössä yritysten kanssa. Mikäli tiedonnälkä ja tieteenpalo yltyvät, on kemian opintoja mahdollista jatkaa aina tohtoriksi asti. Kemian alalta maisteriksi tai tohtoriksi valmistuneet työllistyvät koulutusta vastaaviin tehtäviin erittäin hyvin sekä kotimaassa että ulkomailla.

"Olemme saaneet todella päteviä henkilöitä yliopistosta" – Kemianteollisuus ry

Opettajalinjoilta voit valmistua kemian aineenopettajaksi tai kaksoiskelpoisuuden omaavaksi aineenopettajaksi ja luokanopettajaksi. Kemian aineenopettajat voivat toimia innostavina opettajina perusopetuksessa ja lukiossa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa. Aineenopettajan ja luokanopettajan koulutus antaa lisäksi pätevyyden opettaa peruskoulun alaluokilla 1-6. Perustutkinnon jälkeen on myös mahdollista suorittaa jatko-opintoja.

"Teknologiaa pedagogiikka edellä" – MAOL ry

Alumnien uratarinat

Anna Liisa Heikkilä, kemisti, Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy (Joensuu)

Pääpaikkamme sijaitsee Kuopiossa, mutta meillä on laboratoriotoimintaa myös Joensuussa ja Kajaanissa. Tarjoamme veden laatuun, elintarvikkeisiin ja ympäristöön liittyviä tutkimuksia ja selvityksiä kunnille, teollisuudelle, yrityksille ja yksityisille henkilöille. Toimin esimiestehtävissä ja työssäni vastaan menetelmien kehittämisestä ja laadunvalvonnasta. Työhöni kuuluu myös asiakaspalvelua, raportointia ja konsultointia.

"Riippumattomia ja laadukkaita laboratoriopalveluita"

Esko Tiainen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu (Joensuu)

Työni opettajana on ollut samalla matka itseeni. Työ on muuttunut ajan kuluessa paljon ja se vaatii jatkuvasti itsensä kouluttamista, uusien aihekokonaisuuksien ja opetustekniikoiden hallintaa. Pian työskentelen Kiinassa kehittämässä sikäläistä opetusta ja opetan myös osan aikaa. Maailma muuttuu ja ajassa on hyvä pysyä mukana.

"Opetellaan oppimaan"

Helena Taberman, tutkija, Helmholtz-Zentrum (Berlin)

Työkseni tutkin proteiinien kolmiulotteisia rakenteita. Väitöskirjan valmistumisen jälkeen olen ollut tutkijana rakennebiologian instituutissa Grenoblessa ja biokemian laitoksella Oxfordissa. Tällä hetkellä työskentelen hiukkaskiihdyttimellä Berliinissä. Työnkuvaani kuluu mm. erilaisiin tutkimusprojekteihin osallistuminen, mittauslaitteistojen huolto ja ylläpito, sekä toimiminen paikalliskontaktina ulkopuolisille mittaajille.

Työelämä tarvitsee kansainvälisiä osaajia

Eveliina Tuosa, aineenopettaja, Kimpisen lukio (Lappeenranta)

Opetan lukiossa kemiaa ja matematiikkaa. Oppituntien lisäksi työhöni kuuluu esimerkiksi kemian varastonhoito ja olen mukana lukion arviointia kehittävässä hankkeessa. Nuorien kanssa työskennellessä on hienoa nähdä tietojen ja taitojen karttuminen kolmen lukiovuoden aikana.

"Yhdessä kuljemme kohti tulevaisuuden haaveita"

Johanna Puukilainen, tuotantovastaava, Valio (Joensuu)

Joensuussa valmistetaan polar- ja edam -tyyppisiä kypsytettyjä juustoja, kuten Valio Polar - ja Valio Salaneuvos -tuotesarjat, sekä luomujuustoja, kuten Luomu-kermajuusto. Muita Joensuussa valmistettavia tuotteita ovat mm. Valio Viola tuorejuustot sekä maitojauhe. Työssäni vastaan kypsytettyjen juustojen valmistusprosessista. Monipuolinen työni sisältää mm. esimiestyötä, elintarviketurvallisuuteen liittyvää laadunvalvontatyötä, tuotekehitystyötä sekä taloudellista vastuuta. Valio on kansallisesti merkittävä, innovatiivinen ja vastuullinen meijerialan konserni.

Paremman elämän palveluksessa

Jukka Tanskanen, tiedeasiantuntija, Suomen Akatemia (Helsinki)

Suomen Akatemia edistää tutkimuksen laatua, vaikuttavuutta ja uudistumista. Työssäni muun muassa valmistelen, esittelen ja toimeenpanen Suomen Akatemian päätöksiä.

"Tieteessä on tulevaisuus"

Lasse Lavikainen, projektipäällikkö, Posiva Oy (Eurajoki)

Posiva Oy vastaa omistajiensa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta. Posivalla toimin projektipäällikkönä ja asiantuntijana saviperusteisten vapautumisesteiden toimintakykyyn ja pitkäaikaisturvallisuuteen liittyvissä tehtävissä. Suunnittelen ja koordinoin tutkimus- ja kehitysprojekteja sekä vastaan tulosten tiedottamisesta sidosryhmille.

"Tähtäimessä turvallisempi tulevaisuus"