Kansainvälistymään ulkomaille?

Voit hankkia ikimuistoisia elämyksiä ja omakohtaisia kokemuksia eri kulttuureista ulkomaan vaihdon avulla. Voit opiskella ulkomailla suunnitelmasi mukaan muutamasta kuukaudesta lukuvuoteen. Ulkomailla suoritetut opinnot liitetään osaksi kotimaista tutkintoa, joten hyvin suunniteltu vaihto-opiskelu ei pidennä valmistumisaikaasi.

Ulkomailla opiskelleiden kokemukset ovat olleet positiivisia, vaikka vaihtoon lähteminen on voinut aluksi vähän jännittää. Ulkomailla opiskellessasi saat kansainvälistä kokemusta, tapaat uusia ihmisiä ja kehität kielitaitoasi. Ulkomaan vaihto ja kansainvälisyyden kehittäminen lisäävät tutkintosi kilpailukykyä työmarkkinoilla ja avaavat monia uusia mahdollisuuksia kansainvälisiin työtehtäviin. Vaihto-opiskelu on siis sijoitus elämää varten.

Opinto- ja opetuspalvelut (Kansainväliset liikkuvuuspalvelut) koordinoi opiskelijavaihtoja erilaisten vaihto-ohjelmien kautta kaikkialle maailmaan. Niiden lisäksi kauppatieteiden laitoksella on omia vaihtosopimuksia. Voit etsiä vaihto-opiskelupaikkasi myös itse.

Opiskelijavaihtoa tuetaan taloudellisesti vaihto-ohjelmien apurahoilla. Saat lisätietoja rahoituksesta ja vaihto-opiskelusta yliopiston opinto- ja opetuspalveluista (Kansainväliset liikkuvuuspalvelut).

Miten lähden opiskelemaan ulkomaille?

Kun olet päättänyt, minne haluaisit lähteä opiskelemaan, ota selvää hakuajoista ja kursseista. Itä-Suomen yliopistossa on käytössä kaksivaiheinen haku: ensin haetaan Itä-Suomen yliopiston ehdokkaaksi ja sen jälkeen vaihto-opiskelijaksi vastaanottavaan yliopistoon, joka tekee lopullisen hyväksymispäätöksen. Seuraa hakuaikoja osoitteessa http://kamu.uef.fi/opkirja-kategoriat/vaihto-opiskelu-ja-kansainvalistyminen/.

Etsi jokaisesta valitsemastasi kurssista alkuperäinen kurssikuvaus (esim. kyseisen yliopiston internet-sivuilta). Kokoa tiedot hyväksymislomakkeeseen (.xls). Merkitse samalla myös hopsiisi ehdotuksesi ulkomailla suoritettavien kurssien sijoittumisesta tutkintoosi. Merkitse kurssit HOPS:si (OodiHOPS tai paperilomake) ja toimita kurssikuvaukset ja HOPS suuntautumisesi HOPS-ohjaajalle. Toimita hyväksymislomake ja hopsisi HOPS-ohjaajalle, joka hyväksyttää kurssit oppiainevastaavalla ennen kuin täytät hakulomakkeen. Tämän jälkeen täytä vaihtoyliopiston hakulomake ja kokoa hakemukseen tarvittavat paperit ja vie ne laitoksen kv-yhteyshenkilölle (amanuenssi). Hän lähettää paperit eteenpäin.

Miten saan opinnot suomalaiseen tutkintoon?

Ulkomailla suoritettavat kurssit hyväksytään tutkintoosi, joko lopullisesti tai ehdollisesti, jo ennen lähtöä ulkomaille. Ulkomailla opiskelun aikana sinun kannattaa aina ottaa talteen kunkin kurssin sisällön tarkempi kuvaus (mm. kurssin sisällön teemat, opetusmuodot, lähiopetuksen tuntimäärä ja kirjallisuus). Saatat tarvita niitä hyväksyttäessäsi suorituksia tutkintoosi. Pyydä tarkemmat ohjeet suuntautumisesi HOPS-ohjaajalta.

Jos kursseihin tulee muutoksia, ota välittömästi yhteyttä HOPS-ohjaajaan sähköpostitse. Kerro viestissäsi, mitä uutta kurssia esität ja mihin kohtaan tutkintoa haluaisit kurssin sisällyttää (HOPS). Viestin liitteenä on oltava esittämäsi uuden kurssin kurssikuvaus, josta käy ilmi seuraavia tietoja: kurssin nimi, ECTS-pisteet, kurssin sisältö, opetusmuodot (ml. lähiopetuksen tuntimäärä) sekä käytettävä kirjallisuus ja/tai muu opetusmateriaali. Jos sähköpostia ei ole käytettävissä, pyydä vaihtoyliopistosi kv-koordinaattoria faksaamaan edellä mainitut tiedot HOPS-ohjaajalle.

Kun palaat Suomeen, tuo saamasi todistus ja mahdolliset muut materiaalit kv-koordinaattorille. Jos suorittamasi opinnot poikkeavat hyväksymislomakkeessa etukäteen hyväksytyistä, HOPS-ohjaaja ottaa yhteyttä sinuun ja pyytää toimittamaan hyväksymättömistä kursseista kurssikuvaukset, uuden  hyväksymislomakkeen sekä päivitetyn HOPS:n. HOPS-ohjaaja tarkastaa lomakkeet, hyväksyttää opinnot kunkin suuntautumisen oppiainevastaavalla ja tiedottaa sinulle hyväksytyistä kursseista sekä niiden lopullisesta sijoittumisesta hopsiisi.

Kurssit kirjataan opintorekisteriin arvosanalla "hyväksytty". Tämän jälkeen HOPS-ohjaaja tai kv-koordinaattori palauttaa sinulle alkuperäisen todistuksen ulkomailla suoritetuista opinnoista.