Oheisohjelma on peruttu kokonaan 31.5.2020 saakka.

Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -näyttelyn oheisohjelma

”Kinnas-tarinoita” -yleisöluennot

Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -näyttelyn yhteydessä järjestetään näyttelyn ja siihen liittyvän tutkimushankkeen parissa työskentelevän työryhmän pitämiä yleisöluentoja. Luennot pidetään keskiviikkoisin Carelicumin auditoriossa.
Yleisöluentojen yhteyshenkilö on hankkeen johtaja Tuulikki Kurki (tuulikki.kurki@uef.fi).

Yleisöluentojen aikataulu ja kuvaus:

KE 12.2.2020 klo 18:00–19:30
Päivi Saarelma, Biljana Stankovic ja Tuulikki Kurki
Kokemusten jäljillä
Esitelmä taustoittaa Pohjois-Karjalan museossa olevaa Kadonnut kinnas -näyttelyä sekä näyttelyn taustalla olevaa hanketta Kadonnut kinnas ja muita tarinoita: rajojen ja liikkumisen kokemukset sekä uudet naapuruudet (Koneen Säätiö 2018–2020).

KE 11.3.2020 klo 18:00–19:30
Tuulikki Kurki & Kirsi Laurén
Identiteettitarinoita
Esitelmässä käsitellään tarinoita, jotka kiinnittyvät ihmisten mukanaan kuljettamiin esineisiin. Mitä itselle tärkeitä esineitä otetaan mukaan, kun lähdetään evakkoon, muutetaan uudelle paikkakunnalle tai maasta toiseen? Millaista on kohdata uusia naapureita, kieliä ja kulttuureja? Millaisina rakentuvat liikkuvat identiteetit?

KE 15.4.2020 klo 18:00–19:30 LUENTO ON PERUTTU
Saija Kaskinen & Tarja Tanttu
Kuka kuuluu joukkoon? Siirtolaisuuden ja osallisuuden kysymyksiä
Tässä esitelmässä käsitellään näkökulmia kulttuurisen kansalaisuuden rakentumiseen. Aihetta lähestytään Karjalan kuumeen ja nykypäivän siirtolaisuuden teemojen kautta.

KE 13.5.2020 klo 18:00-19:30 LUENTO ON PERUTTU
Kari Korolainen & Tiiu Jaago
Arkistojen tarinoita rajoista, esineistä ja naapuruuksista
Esitelmässä käsitellään rajojen ja naapuruuden aihepiiriä erilaisten arkistoaineistojen kannalta. Folkloristi Tiiu Jaago käsittelee aihetta Viron kansanrunouden arkiston kilpakeruun "Esineet vaelluksillamme" (Esemed meie rännakuil, 2019) vastausten pohjalta ja perinteentutkija Kari Korolainen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston perinneaineistojen näkökulmasta.

Työpajat

Näyttelyn yhteydessä järjestetään sen teemoihin liittyviä ohjattuja työpajoja museon projektitilassa. Kaikille avoimet työpajat sopivat esikoululaisista ikäihmisiin.
Koululaisryhmille, luokkaretkivierailuille, samoin kuin muihin erikseen tilattuihin opastettuihin kierroksiin on mahdollista saada erikseen räätälöity työpajaosuus. Esimerkiksi näkövammaisille erikseen kuvailutulkattuun opastukseen voidaan sisällyttää työpaja, joka on suunniteltu erityisesti kyseiselle kohderyhmälle.
Lisäksi näyttelyn ajalle sijoittuvien erityisten teema- ja/tai juhlapäivien, kuten ystävänpäivä, kansainvälinen naistenpäivä, museopäivä ja niin edelleen, aikana voimme ohjata räätälöityjä työpajoja.
Työpajojen yhteyshenkilö on hankkeen taiteilija Päivi Saarelma (paivi.saarelma@uef.fi).

 

Työpajojen aikataulu ja kuvaus:

LA 8.2.2020 klo 12:00–14:00
Rajat – työpajoissa käsitellään erilaisten rajojen ylittämisen, ylittämättömyyden teemoja erilaisten ohjattujen pohdinta- ja toiminnallisten, yksilö- ja ryhmätehtävien avulla. Työpajat sopivat kouluikäisistä ikäihmisiin.

LA 14.3.2020 klo 12:00–14:00 TYÖPAJA ON PERUTTU
Liikkuvat identiteetit -työpajoissa käsitellään ihmisten liikkumista, sen syitä, sekä seurauksia erilaisten ohjattujen pohdinta- ja toiminnallisten, yksilö- ja ryhmätehtävien avulla. Työpajat sopivat kouluikäisistä ikäihmisiin.

LA 25.4.2020 klo 12:00–14:00 TYÖPAJA ON PERUTTU
Uudet naapuruudet – työpajoissa käsitellään teemaa erilaisten ohjattujen pohdinta- ja toiminnallisten, yksilö- ja ryhmätehtävien avulla. Työpajat sopivat kouluikäisistä ikäihmisiin.

LA 16.5.2020 klo 12:00–14:00 TYÖPAJA ON PERUTTU
Dialogi-työpajoissa käsitellään kohtaamisen, kohtaamattomuuden, vuorovaikutuksen, kommunikaation, kuulluksi- ja ymmärretyksi tulemisen teemoja erilaisten ohjattujen pohdinta- ja toiminnallisten, yksilö- ja ryhmätehtävien avulla. Työpajat sopivat kouluikäisistä ikäihmisiin.

Tarinatreffit

Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -näyttelyn yhteydessä järjestetään joka kuukausi tarinatreffit. Nämä museon projektitilassa järjestettävät tapaamiset ovat avoimia kaikille – olet tervetullut kuuntelemaan, kertomaan ja kohtaamaan muita heidän tarinoidensa kautta. Jokaisilla tarinatreffeillä on oma aiheensa, josta kokoonnutaan kertomaan ja kuuntelemaan muistoja ja sattumuksia ihmisten omasta elämästä. Tule mukaan tarinoimaan!
Tarinatreffit järjestää Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -hanke. Tarinatreffit ovat yhtä kertaa lukuun ottamatta suomenkielisiä ja niiden yhteyshenkilö on hankkeen tutkija Tarja Tanttu (tarja.tanttu@uef.fi). Yhdet tarinatreffit ovat englanninkieliset ja niiden yhteyshenkilö on hankkeen tutkija Saija Kaskinen (saija.kaskinen@uef.fi).

Tarinatreffien aikataulu ja kuvaus:

LA 15.2.2020 klo 12:00–14:00
Helmikuussa vietettävän ystävänpäivän kunniaksi aiheena on YSTÄVYYS.
Millainen oli lapsuudenystäväsi? Mitä ystävien kanssa tehdään? Mihin ystävyytesi päättyi? Miten olet saanut uusia ystäviä? Muistuttaako jokin esine sinua ystävästäsi? Mitä kaikkea ystävyys voikaan olla!

LA 22.2.2020 klo 12:00–14:00
Storytelling meeting. FRIENDSHIP is one of the most complicated relationships between humans. Please, come and tell about your friendships, their difficulties and rewards these relationships have created in your life. What is the role of diplomacy in your friendships and when real friendships can be distinguished?

LA 7.3.2020 klo 12:00–14:00
Hiihtolomaviikon tarinatreffeillä aiheena ovat TALVISET RIEMUT.
Kerro laturetkestäsi, jaa parhaat lumikenkäilyvinkkisi tai muistele koulun hiihtokilpailuja! Mitä talvella voi harrastaa? Millaiset esineet kantavat muistoja talvesta ja talvisista puuhista? Onko talvi sinulle riemua, vai oletko enemmän kesäihmisiä?

LA 4.4.2020 klo 12:00–14:00 TARINATREFFIT ON PERUTTU
Huhtikuun alku tuo aprillipäivän, ja huhtikuun tarinatreffien aiheena onkin APRILLIA!
Mitä muistoja elämäsi aprillipäiviin liittyy? Oletko ollut aprillipilan kohteena – tai pilailetko itse mielelläsi? Onko sinulla tai perheelläsi aprilliperinteitä? Miten erilaiset esineet liittyvät aprillipäivään? Millaisia ajatuksia tai muistoja toisten kustannuksella huvittelu sinussa herättää?

LA 23.5.2020 klo 12:00–14:00 TARINATREFFIT ON PERUTTU
Toukokuun lopulla kesä on jo lähellä, ja tarinatreffeilläkin ollaan jo LOMATUNNELMISSA. Kerro lomahaaveistasi, hauskimmasta lomamuistostasi tai siitä lomasta, jolla kaikki meni pieleen. Oletko matkustellut ulkomailla? Mitä kommelluksia matkoillasi on sattunut? Millaiset esineet muistuttavat sinua lomistasi? Mitä ajattelet matkamuistoista – tai pitääkö lomalta tuoda tuliaisia? Ihmisillä on erilaisia käsityksiä siitä, millainen on täydellinen loma – tule ja kerro omat ajatuksesi!