Takaisin

Psykan kurssilaiset Metlalla virtuaaliluonnon parissa

To 24.1.2019

Metsäntutkimuslaitos Metla tekee tutkimusta, kuinka keinotekoisesti luotu luonto vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin ja stressin vähenemiseen. Ideana on luoda ihmisille rauhoittumispaikka kiireisen arjen keskelle. Luontohuonetta kehitetään ratkaisuksi työtiloihin ja tavoitteena onkin saada tästä uusi osaamisala Suomeen. Luonnonvarakeskuksen kehittämän virtuaaliluonnon vaikutuksiksi on todettu verenpaineen laskeminen sekä sydämen sykkeen tasoittuminen.


Metla-talossa on luontohuone sekä aula, joihin on luotu luonnon elementtejä teknisesti. Havaitsimme luontohuoneen äänissä esimerkiksi tuulta, sadetta, lintujen laulua ja ukkosta sekä silmin oli havaittavissa liikkuvia varjoja ja luonnossa esiintyviä värejä.


 Esittelijä Lauri Sikanen kertoi meille myös ideasta tutkia, kuinka eri tavalla keinotekoisesti tehty luonto vaikuttaisi lontoolaiseen, jolla ei ole suhdetta luontoon ja suomalaiseen, jolla on kehittynyt läheisempi suhde luontoon.


Nimi, jota projekti kantaa, on virtuaaliluonto. Se tarkoittaa tässä tutkimuksessa luontoelementtejä, jotka luodaan sisätiloihin teknisin menetelmin. Työhypoteesina on se, että virtuaaliympäristöjen käyttö auttaa toimintakyvyn, jaksamisen, vireyden sekä luovuuden parantumiseen ja luo ihmiselle mielyttävämmän olotilan. Projektin kohderyhminä ovat esimerkiksi hoitolaitoksissa olevat vanhukset sekä vangit, koululaiset ja kuntosalien käyttäjät.

Ella Räty ja Martta Ahokas