Takaisin

Norssilaiset tutustumassa Kreetan geologisiin erityispiirteisiin

To 24.1.2019

EU:n rahoittama GeoExplorers-projekti alkoi Kreetan-matkalla viime vuoden marraskuun lopussa. Mukana oli myös norssilaisvahvistus – neljä lukiolaista ja kaksi opettajaa.

Matka alkoi marraskuisena sunnuntaiaamuna Helsinki-Vantaan lentoasemalta, mutta vielä saman päivän aikana matkalaiset pääsivät nauttimaan välimerellisestä lämmöstä ja silmänkantamattomiin jatkuvasta vuorimaisemasta Kreetalla. Matkan ideana oli tutustua Kreetan geologisiin piirteisiin, kasvillisuuteen, eläimistöön ja kulttuuriin.

Tukikohtana toimi Sitian kaupunki, josta joka aamu suunnattiin päivän kohteeseen. Maanantaina vaellettiin Pefki-rotkolla, tiistaina taas samoiltiin Zakros-rotkon jylhissä maisemissa. Zakros-rotkoa kutsutaan myös kuolleiden rotkoksi, sillä muinaiset minolaiset käyttivät jyrkkien seinämien luolia hautapaikkoina.

Historian havinaa koettiin myös vierailulla minolaisen linnan raunioilla. Keskiviikkona matkattiin Rihtis-rotkolle. Reissaajien sisäiset ninjat nostivat päätään, koska osa matkasta vaati aikamoista kiveltä ja kalliolta toiselle loikkimista. Reitin päätepisteenä oli vesiputous, joka tosin joidenkin makuun oli hieman kuivahko. Mutta niinhän sitä sanotaan, että tärkeintä on matka eikä päämäärä.


Torstaina, eli viimeisenä virallisena päivänä, vierailtiin Osmanien valtakunnan ajalta peräisin olevilla raunioilla ja piipahdettiin sortuneessa luolassa. Päivä huipentui grilliruokaan. Ylipäätään koko matkan aikana saatiin nauttia kreikkalaisesta ruoasta ja runsaista annoksista siihen pisteeseen asti, että varmasti koto-Suomessa pelkkä ruisleipäkin maistui.


Perjantaina koitti lähtö Suomeen, ja matka sujui väsyneissä ja haikeissakin tunnelmissa. Vaikka aina on ihanaa palata reissusta kotiin, jäi matkasta mieleen monia ikimuistoisia tapahtumia. Tärkeintä olivatkin ehkä juuri ne pienet asiat ja hetket – mutkaisista teistä kadulla ruokaa popsiviin kissanpentuihin ja merenrannan pyöreistä kivistä vuorenrinteillä tepasteleviin vuohiin. Projektin ansiosta saatiin mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin, ja Suomeen palattiinkin tuoreiden ja unohtumattomien kokemusten kera.

GeoExplorers on kaksivuotinen EU-hanke, jossa Euroopan eri maista tulevat nuoret vierailevat vuorollaan kohdemaissa tutustumassa maiden geologisiin erityispiirteisiin. Seuraavana vuorossa on Portugali keväällä 2019.

Anna Anttila

Kirjoittaja on matkalla mukana ollut Norssin abiturientti.