Takaisin

Miksi yhteiskuntatutkijat innostuvat urheilusta?

Ke 23.1.2019

Omassa yliopistossamme ei ole liikuntatieteiden tutkimusta, mutta saimme vieraaksi liikuntasosiologian professorin Hannu Itkosen Jyväskylän yliopistosta. Tieteet tutuksi -luentosarjassa Itä-Suomen yliopiston tutkijat esittelevät eri tieteenaloja lukiolaisille.

Hannu Itkonen avasi tämän vuoden Tieteet tutuksi -luentosarjan kertomalla liikuntatieteen tutkimuksesta.

Luennossaan Itkonen valotti urheilua ilmiönä yhteiskuntatieteiden näkökulmasta. Yleisö sai tietoa liikuntatieteissä tehtävästä tutkimuksesta, urheilun ja politiikan kytköksistä sekä urheilumenetykseen vaikuttavista seikoista.

Luennon pysäyttävin osuus oli varmasti urheilun ja politiikan kytkeytyminen toisiinsa. Itkosen näyttämät esimerkit menneiden vuosien olympialaisista osoittivat, miten kuvilla on jo pitkään politisoitu urheilua. Viime aikoina kehitys on tosin vienyt urheilua aatteiden kamppailusta kohti markkinakamppailua, jossa urheilu on vahvasti tuotteistettu.

Suomalaisen jääkiekkoilun taustalla yhteiskuntatieteilijät näkevät myyttisen suomalaisuuden sijaan sellaisia tekijöitä kuin pitkä historia, lajiliiton vahva talous ja suuret harrastajamäärät.

Urheilu on yhteiskunnallinen ilmiö, johon törmäämme muuallakin kuin suorituspaikoilla. Lopuksi Itkonen muistuttikin kuulijoita, että nekin, jotka eivät erityisemmin välitä huippu-urheilusta, luovat oman suhteensa liikuntaan vaikkapa vain valitessaan, miten kulkevat koulu- tai työmatkansa.

Teksti ja kuvat: Leena Semi