Saksan kieli

Huomio: Opiskelijavalintaa ei järjestetä vuonna 2017 eli uusia pääaineopiskelijoita ei enää valita.
Saksan kieltä voi kuitenkin edelleen opiskella sivuaineena.

Wer fremde Sprachen nicht
kennt, weiß nichts von seiner
eigenen. (Goethe)

Saksan kieltä tarvitaan

Saksan kielen osaajia tarvitaan monipuolisissa asiantuntijatehtävissä. Saksalla on keskeinen poliittinen ja kulttuurinen merkitys Euroopassa, ja se on myös talouden ja teknologian edelläkävijämaa. Saksan kieli on puhujamäärältään Euroopan suurin kieli. Suomalaiset asiantuntijat ovat kautta aikojen hakeneet vaikutteita saksankielisistä maista, ja kielialue on aina ollut merkittävä suomalaisen kulttuurin, tieteen ja taiteen kannalta.

Opiskele saksaa Joensuussa

Voit suunnata saksan kielen opintosi kääntäjän ja tulkin, aineenopettajan, kieli- ja kulttuuriasiantuntijan tai tutkijan tehtäviin. Monialaisen yliopistomme sivuainetarjontaa hyödyntäen voit rakentaa tulevan asiantuntijaprofiilisi monella muullakin tavalla.

Henkilökuntamme on kansainvälistä, tutkimuksessa aktiivista ja pedagogisesti kouluttautunutta. Dynaaminen oppiaineemme on mukana lukuisissa kansainvälisissä ja kotimaisissa tutkimusverkostoissa ja muissa ajankohtaisissa kehityshankkeissa. Meillä on monipuolinen kurssitarjonta ja toimiva henkilökohtainen opinto-ohjaus.

Pääainevaihtoehtoja ovat saksan kielen ja kulttuuri ja saksan kieli ja kääntäminen.

Kaikkien saksan kielen opiskelijoiden vireä ainejärjestö on Ablaut ry. Kääntämisen opiskelijoilla on lisäksi oma ainejärjestönsä Lingwisti ry, joka tekee aktiivista yhteistyötä käännösalan toimijoiden kanssa. Tutustu ISYY:n ainejärjestöihin.

Kansainvälisesti verkostoitunutta kieli-, kulttuuri- ja käännöstiedettä

Saksan kielessä tutkijat tarkastelevat yhtäältä kielen ja vuorovaikutuksen ilmiöiden kieli- ja kulttuurikohtaista vaihtelua, toisaalta niiden ylirajaisuutta ja sitä, miten kieli ja vuorovaikutus muovautuvat erilaisissa kulttuurisissa kohtaamisissa. Tutkimuksen kohteena ovat myös monikielisyys ja kulttuuriset kohtaamiset erilaisissa kääntämisen ja tulkkauksen konteksteissa, kirjallisuudessa ja muissa taiteenlajeissa. Ajankohtaisen tutkimuksen teemat ankkuroituvat rajoihin, liikkuvuuteen ja kulttuurien kohtaamiseen, jotka muodostavat yhden Itä-Suomen yliopiston strategisista kansainvälisen huipputason tutkimusalueista.

Esimerkkejä ajankohtaisesta tutkimuksesta

Muista tutkimusintresseistämme löydät tietoa tutkijoiden omilta verkkosivuilta (saksan kielen ja kulttuurin henkilöstö, saksan kielen ja kääntämisen henkilöstö).