Väitöksestä tiedottaminen

Yliopiston viestintä jakelee jokaisesta väitöstutkimuksesta medialle yleistajuisen tiedotteen, joka julkaistaan myös yliopiston verkkosivuilla. Lisäksi väitöstilaisuuksista ilmoitetaan yliopiston tapahtumakalenterissa. Väitöksistä tiedottamalla yliopiston tutkimusta tehdään tunnetuksi toimittajille ja suurelle yleisölle.

Varmistathan tiedotuksen sujuvuuden viimeistään kaksi viikkoa ennen väitöstilaisuutta täyttämällä verkossa väitöslomakkeen, toimittamalla viestintään väitöstiedotteen tekstin ja käymällä väitöskuvassa.

Väitöslomake

Täytä verkossa väitöslomake, jossa kysytään väittelijään, väitöskirjaan ja väitöstilaisuuteen liittyviä tietoja väitöstiedotusta varten. Lomakkeen voi täyttää, kun väitöstilaisuuden aika ja paikka ovat selvillä ja olet saanut tiedekunnalta väittelyluvan. Huom lomake voi vaatia kirjautumista UEF-tunnuksilla.

Väitöslomake

Väitöstiedote

Kirjoita lyhyt ja selkeä suomenkielinen selostus väitöksestäsi tiedotusvälineille jaeltavaa ja yliopiston verkkosivuilla julkaistavaa väitöstiedotetta varten ja lähetä se sähköpostin liitteenä osoitteeseen vaitos(at)uef.fi. Tallenna teksti mielellään rtf-muodossa.

Jos väitöksestä on saatavilla englanninkielinen abstrakti, liitä se mukaan yliopiston englanninkielisillä verkkosivuilla julkaistavaksi. Halutessasi voit laatia tätä varten myös englanninkielisen version tiedotteesta.

Tarkempia ohjeita tekstin laatimiseen

Yhden liuskan mittainen selostus on riittävä. Käytä selkeitä virkerakenteita ja kieltä, jota maallikkokin ymmärtää. Vältä vierasperäisiä termejä tai selitä, mitä ne tarkoittavat.

Rakenna teksti uutisen muotoon: keskeiset tutkimustulokset kärkeen ja taustoitus sen jälkeen. Tutkimuksen toteutuksen ja tulosten lisäksi kannattaa kertoa esimerkiksi aihepiirin yleisestä merkityksestä ja tulosten käytännön sovellusmahdollisuuksista.

Mainitse tutkimuksen kiinnostavin anti pääotsikossa. Väliotsikoilla voit jäsentää tekstiä ja helpottaa sen lukemista. Kirjoita lyhyitä kappaleita.

Lisää loppuun yhteystietosi toimittajien mahdollisia yhteydenottoja varten.

Viestintäosasto auttaa sinua uutismaisen tekstin laadinnassa. Tiedottaja voi vielä tekstisi saatuaan ehdottaa, miten tekstin luettavuutta voisi parantaa.

Tekstin muokkaaminen toimittajia varten on hyvää asiakaspalvelua. Yleistajuisella, uutismaiseen muotoon rakennetulla ja kiinnostavasti otsikoidulla tiedotteella on suurempi mahdollisuus tulla julkaistuksi kuin tekstillä, jonka sisällön ja painoarvon ymmärtävät vain kollegat.

Yliopiston verkkosivuilla voit tutustua aikaisempiin väitöstiedotteisiin.

Itä-Suomen yliopiston väitöstiedotteet

Väitöskuva

Väitöstiedotteen yhteydessä tiedotusvälineille jaellaan yleensä myös valokuva väittelijästä. Käy tätä varten viimeistään kahta viikkoa ennen väitöstilaisuutta valokuvaamossa kuvattavana. Varaa kuvausaika suoraan valokuvaamosta.
Kuvaus on maksuton ja kuvaaja hoitaa valmiit kuvat eteenpäin. Suositus on, että kuvausta varten pukeudut asuun, jonka yläosa on tumma (jotta kuvaa voidaan tarvittaessa käyttää esim. promootiomatrikkelissa).

  • Joensuussa kuvaukset hoitaa KK-kuva, www.kk-kuva.fi, Kirkkokatu 21, p. 010 387 5200, asiakaspalvelu(a)kk-kuva.fi (avoinna ma–pe klo 9–17)
  • Kuopiossa kuvaukset hoitaa Studio EveLiisa (ent. Studio Liisa),  www.studioeveliisa.fi, Vuorikatu 25 AB2, p. 050 358 5433, info(a)studioeveliisa.fi (avoinna ma-pe klo 9-17 ja sopimuksen mukaan)

Ellet pääse kuvauttamaan itseäsi, voit lähettää muun studiotasoisen kuvan osoitteeseen vaitos(a)uef.fi. Huom! Omat digitaaliset kuvat tai pienet passikuvat ovat harvoin painokelpoisia.

Kenelle väitöstiedote jaellaan?

Viestintä jakelee väitöstiedotteen (jossa mukana tietoja väitöksestä, väitöskuva sekä varsinaisen tiedotteen teksti) lähes kaikille itäsuomalaisille tiedotusvälineille ja keskeisille valtakunnallisille tiedotusvälineille, kuten STT, YLE, MTV3 ja Helsingin Sanomat. Jakelulistalla on myös tiedeasioista kiinnostuneita vapaita toimittajia ja erikoisalojen lehtiä. Tiedote voidaan jaella myös muille julkaisuille väittelijän toiveiden mukaan.

Väitöksen uutisointi ja haastattelut

Väitöstiedote jaellaan tavallisesti noin kymmenen päivää ennen väitöstilaisuutta. Tiedotusvälineet voivat käyttää tiedotetta sellaisenaan uutistekstin pohjana tai ottaa väittelijään yhteyttä haastattelun tekemiseksi aiheesta.Toimittajien yhteydenottoja varten tiedotteessa on myös väittelijän yhteystiedot. Huolehdithan siitä, että olet väitöstiedotteen jakelun jälkeen toimittajien tavoitettavissa, sillä tiedotusvälineet uutisoivat kiinnostavina pitämänsä väitökset yleensä jo ennen väitöstilaisuutta.

Huomaa kuitenkin, että tiedotusvälineet päättävät täysin itsenäisesti väitösten uutisoinnista. Uutiskynnyksen ylittymiseen vaikuttavat monet seikat, kuten väitösten määrä, aiheen yleinen kiinnostavuus, uutispäivä ja väittelijän kotiseutu. Mitään tiedotusvälinettä ei voi käskeä julkaisemaan väitöstietoja.

Yhteyshenkilöt viestinnässä

Väitöstiedotteista huolehtii kunkin tiedekunnan oma tiedottaja.

  • Filosofinen tiedekunta: tiedottaja Nina Venhe, p. 050 593 0160
  • Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta: tiedottaja Marianne Mustonen,  p. 044 716 2394
  • Terveystieteiden tiedekunta: tiedottaja Ulla Kaltiala, p. 040 745 6463
  • Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta: tiedottaja Sari Eskelinen, p. 050 361 9280.