Opiskelijana Joensuussa

Joensuussa et ole yksin. Noin 12 000 muuta korkeakouluopiskelijaa jakaa kanssasi opiskelun ilot ja surut, ja ennen kaikkea vilkkaan vapaa-aikansa. Joensuussa on noin 60 000 asukasta, mutta maakunnan keskuksena se on paljon asukasmääräänsä vilkkaampi. "Pienuudesta" on toki myös hyötyä. Harvassa kaupungissa on yhtä lyhyt matka kaikkialle, Joensuussa kaikki pyörätiet vievät yliopistolle.

Joensuun kampusalue on tiivis, mikä helpottaa huomattavasti eri sivuaineiden lukemista. Kampusalueen äärireunalta toiselle kävelee helposti alle varttitunnin, ja pyörällä liikkumiseen ei mene ajatusta pidempään. Monet pienet ja kotoisat opiskelijaravintolat tarjoavat maarun pullolleen herkkuruokaa edulliseen hintaan, ja ruokatunti onkin päivän paras tunti sosiaalisten suhteiden hoitamiseen. Ravintoloita löytyy milteipä joka puolelta kampusta, joten syömäänkään ei ole pitkä matka.

Opiskelijan kokoinen kaupunki

Joensuulaisia koteja opiskelijoille tarjoaa opiskelija-asuntoyhtiö Joensuun Elli. Vuokrataso ei ole kellekään liian korkea, ja asunnon varmasti saa. Uusille opiskelijoille on syksyisin tarjolla soluasuntoja, ja yksiöönkin pääsee reilun vuoden jonotuksella. Soluasuminen on mainio tapa tutustua uusiin ihmisiin, ja suosittelenkin kokemusta jokaiselle. Sosiaaliset taidot kehittyvät, ja käteen jää paljon hyvää asennetta ja kokemusta, eikä soluasumisen edullisuutta voi olla liikaa korostamatta.

Pyöräteitä kaupungistamme löytyy kilometreittäin, ja niitä myös ahkerasti käytetään. Onhan pyöräily Joensuussa ehdottomasti näppärin, nopein, taloudellisin ja ympäristöystävällisin tapa liikkua paikasta toiseen. Tuskin mistään on liian pitkä matka yliopistolle, ja talvipyöräilykin on vain asennekysymys... ja ehkä myös välinekysymys. Mikäli kuitenkin mieluummin käyttää paikallisliikennettä, tarjoaa Joensuu omille opiskelijoilleen suopeamman hintaisen bussikortin. Linja-auto tuo ja vie mukavasti perille ja takaisin, pysäkkejä on aivan yliopistoalueen keskellä.

Yliopistoaika on myös järjestötoimintaa

Opiskelujen ohella on helppo toimia aktiivisesti erilaisissa järjestöissä. Kotoisin tietysti on oma ainejärjestö, Joensuun Metsäylioppilaat, joka kokoaa metsän opiskelijat iloiseksi porukaksi pitämään hauskaa niin pikkujoulujen, vuotuisen vappukasteen kuin erilaisten urheilutapahtumien parissa. Ainejärjestö myös valvoo opiskelijoidensa etua osastolla.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnalla, ISYY:llä, on monia jaostoja, jotka kaipaavat myös aktiivista otettasi. Ympäristö-, kulttuuri-, kehitysyhteistyöjaosto organisoivat toimintaa puhtaamman, nautittavamman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta. Opiskelijan hyvinvoinnista kiinnostuneille koulutuspoliittinen tai sosiaalipoliittinen jaosto on oikea paikka, näihin osallistuu myös ainejärjestön Kopo-Sopo-vastaava.

Laadukasta vapaa-aikaa rankan opiskelun vastapainoksi

Joensuussa on harrastusmahdollisuuksia rutkasti enemmän, kuin mitä yhtenä opiskeluaikana ehtii kokeilla. Kaupungista löytyy urheiluseura lähes joka lajiin perinteisistä joukkuepeleistä miekkailuun ja kamppailulajeihin. Keskeisillä paikoilla sijaitsevilla Urheilutalolla ja Areenalla sekä uimahallilla on helppo käydä treenaamassa, eikä hintakaan ole esteenä. Kaupungissa on myös hyviä lenkkireittejä niin juoksuun, pyöräilyyn kuin rullaluisteluunkin. Kuntokeskukset ovat myös löytäneet tiensä Joensuuhun.

Kulttuuritarjontaa löytyy Joensuusta kesäisen Ilosaarirockin lisäksi myös talvella. Kuumimmat suomalaiset bändit keikkailevat kiitettävän usein myös Joensuussa, ja vähemmän valtaväestön tietoisuudessa olevia nimiä nähdään Teatteriklubilla. Kaupunginteatterin ja -orkesterin voi nähdä myös opiskelijahintaisella lipulla, ja ylioppilasteatterilla on edellisistä poikkeavaa tarjontaa.

Metsäylioppilaat ovat iloinen joukkio

Ensimmäisen vuoden opinnot sujuvat metsätieteilijöillä mukavasti omassa porukassa. Perusopinnot hiovat joukon kasaan jo talven aikana, onhan laskareita ja harkkoja mukavampi tehdä yhdessä ystävien kanssa. Oman kurssin ja muiden forstien kanssa touhuillaan myös vapaa-ajalla. Metsästysseura ja valokuvauskerho sekä ainejärjestön omat liikuntavuorot kokoavat saman henkisiä yhteen harrastamaan niin ruumiin- kuin muutakin kulttuuria. Tällä kaudella on pelattu ainakin jalkapalloa, sählyä ja pesäpalloa.

Viikonloppujaankin pääsee viettämään hyvässä seurassa, kun ilmoittautuu mukaan ainejärjestön exculle, siis opintomatkalle kohti helsinkiläisten tai ulkomaalaisten opiskelijakollegoiden kotikontuja. Kyseisten reissujen parasta antia on ehdottomasti uusien ystävysten tekeminen.

Useimmiten ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeisenä kesänä suoritettava kenttäkurssi on ainutlaatuinen elämyksensä. Oikeat työt metsässä ja raportoinnit hitsaavat vuosikurssin yhteen ja kehittävät ryhmätyötaitoja.

Ennen kenttäkurssin riemuja uudet metsäylioppilaat juhlivat ensimmäistä opiskelijavappuaan perinteisin menoin. Forstin vappu alkaa viimeistään vapunaattona Ilosaaressa, kun uudet opiskelijat kastetaan juhlallisin menoin ja puetaan uusiin vihreisiin haalareihin. Yhteenkuuluvuuden tunne on taattu.

Joensuun metsäylioppilaat ry on Joensuussa opiskelevien metsätieteilijöiden ainejärjestö.