Analytiikka

Laitoksellamme on korkealuokkaiset analyysilaitteistot vaativiin orgaanisten ja epäorgaanisten yhdisteiden mittauksiin. Perusrunko laitteistoihin muodostuu kromatografisista, massaspektrometreista sekä NMR-spektrometreista . Laitteistoja on hyödynnetty mittauksiin erittäin laaja-alaisesti aina lääkevalmisteista ympäristö- ja biologisiin näytteisiin. Näytteistä on määritytty mm. lääkeaineita ja niiden metaboliitteja, endo- ja eksogeeniset yhdisteitä, lipidejä ja proteiineja.

Massaspektrometri- ja NMR-laitteistomme pystyvät tuottamaan myös tietoa kohdentamattomiin metabolomiikkatutkimuksiin. Laitoksellamme toimii myös Biocenter Kuopion LC-MS metabolomiikkalaboratorio (Metabolomics Center), joka tekee pääasiallisesti ns. kohdentamatonta metabolomiikkaa. Menetelmää voidaan soveltaa sekä lääketieteelliseen tutkimukseen että kasvien metaboliareittien tutkimukseen.

Lisäksi voimme hyödyntää tutkimuksessa SIBLAB:n tutkimuslaitteita.

Laitoksemme analytiikkalaboratorion toiminta perustuu korkean tieteelliseen käytäntöihin ja laboratoriokohtaisiin omiin toimintaohjeisiin. Toiminnan laadun taso on kehitetty yhdessä laboratorion asiakkaiden kanssa ja se noudattelee kansainvälisten ohjeistojen periaatteita.

Lisätietoja analytiikkasta

Professori Seppo Auriola, Seppo.Auriola(at)uef.fi

FT Marko Lehtonen Marko.Lehtonen(at)uef.fi

Yliopistotutkija Tuulia Tynkkynen, Tuulia.Tynkkynen(at)uef.fi