Usein kysytyt kysymykset

Mitä opintoja minun kannattaa suorittaa lukiossa, jos haluan opiskelemaan tietojenkäsittelyä yliopistoon?

Lukiossa kannattaa opiskella äidinkieltä, englantia ja matematiikkaa. Niistä on hyötyä opiskelijavalinnassa ja myös opinnoissa. Alan kirjallisuus ja webbimateriaalit ovat englanniksi, mutta on hyvä osata kommunikoida myös suomeksi. Matemaattinen ja looginen ajattelu on tarpeen alalla ja opinnoissa, tosin matematiikassa voi pärjätä vähemmälläkin kuin pitkällä matematiikalla.

Lukioaikana voit myös opiskella yliopiston tietojenkäsittelytieteen kursseja ja hakea niiden avulla suoraan opiskelemaan. Voit sisällyttää nämä kurssit myös lukio-opintoihisi. Lue lisää tietojenkäsittelytieteen väyläpilotista.

Lukiossa ei opiskella tietotekniikkaa. Pitääkö minun harrastaa sitä että voin hakea?

Tietotekniikan harrastamisesta toki voi olla hyötyä opiskelussa, mutta sen opintoja ei vaadita eikä edellytetä ennen opintoja. Kaikissa opinnoissa lähdetään liikkeelle aivan alusta.

Voinko todellakin päästä opiskelemaan suoraan pelkän ylioppilastodistuksen perusteella?

Kyllä se on mahdollista, jos sinulla on riittävän hyvät arvosanat.

Ylioppilaskirjoitukset meni huonosti. Onko minulla mitään mahdollisuuksia päästä opiskelemaan tietojenkäsittelyä?

Kyllä on. Voit hakea valintakokeen perustella. Ja siihen ei tarvitse edes lukea mitään pääsykoekirjoja.

Olen jo suorittanut yliopiston kursseja. Voinko lukea niitä hyväksi opinnoissa?

Kyllä voit. Kaikki yliopisto-opinnot voi hyödyntää tavalla tai toisella. Joko osana tietojenkäsittelyn opintoja tai sivuaineopinnoissa. Jos olet jo tehnyt tietojenkäsittelyn perusopinnot, niin voit hakea myös niiden perustella opiskelupaikkaa.

Voiko tietojenkäsittelyä opiskella sekä Joensuussa että Kuopiossa?

Kyllä voi. Kummallakin kampuksella voi opiskella ja opintojen edetessä myös kurssit ovat yhteisiä molemmilla kampuksella verkko- ja video-opetuksessa.

Onko etäopiskelu mahdollista?

Osa kursseista on mahdollista opiskella etänä, mutta osa kursseista toteutetaan perinteisenä luennot ja harjoitukset opintoina. Niissä läsnäolo on tarpeellista oppimisen kannalta, mutta harvoin täysin pakollista. Asioita voi opiskella myös itsenäisesti.

Millä kielellä tietojenkäsittelyn opinnot järjestetään?

Kandidaatin tutkintoon kuuluvat opinnot voi tehdä kokonaan suomeksi. Lisäksi tarjolla voi olla valinnaisia englanninkielisiä kursseja. Maisteriopinnoissa kurssit on toteutettu pääosin englanniksi, mutta tentteihin voi vastata myös suomeksi.

Mitä ovat ainejärjestöt ja miten ne liittyvät opiskeluun?

Ainejärjestöt ovat opiskelijoiden yhdistyksiä, jotka järjestävät monenlaista virkistystoimintaa ja ovat myös aktiivisia opetuksen kehittämisessä opiskelijoiden äänenä. Molemmilla kampuksilla toimii oma aktiivinen ainejärjestö Joensuussa Skripti ja Kuopiossa Serveri. Löydät lisätietoja ainejärjestöjen omista kanavista, joihin linkit alla.

Mistä voin saada lisätietoa siitä millaista on tietojenkäsittelyn opiskelu Itä-Suomen yliopistossa?

Lisätietoja tietojenkäsittelytieteen opiskelusta saat

  • Opintopolusta (Joensuun hakukohde, Kuopion hakukohde)
  • tietojenkäsittelytieteen laitoksen verkkosivuilta osiosta Koulutus
  • tietojenkäsittelytieteen ainejärjestöjen kautta – katso linkit edellisestä kysymyksestä

Lisäksi kannattaa tutustua alla oleviin linkkeihin, niiden kautta saat yleisemmin lisätietoa opiskelusta Itä-Suomen yliopistossa:

Joensuu ja Kuopio ovat minulle vieraita kaupunkeja, tapahtuuko siellä mitään?

Joensuu on läpi vuoden eläväinen opiskelukaupunki ja opiskelijoiden suhteellinen osuus väestöstä on Joensuussa Suomen suurimpia. Joensuun kesän kohokohta on Ilosaarirock.

Kuopiossa on kesäisin RockCock, Viinijuhlat sekä Kuopio tanssii ja soi -festivaali. Kuopiossa toimii myös laadukas kaupunginteatteri ja Sotku, jossa on monipuolisia tanssiesityksiä. Musiikkikeskuksessa on runsas valikoima tähtiartistien ja orkesterien konsertteja, unohtamatta Kuopion kaupunginorkesteria. Lisäksi on useita klubeja, jotka tarjoavat muun muassa konsertteja ja stand-upia.

Kannattaa tutustua Joensuun kaupungin, Kuopion kaupungin ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan sivuihin.

Onko totta, että tietojenkäsittelijät ovat omissa oloissaan viihtyviä nörttejä, jotka syövät pizzaa ja juovat kokista?

Kyllä tuollaisiakin tietojenkäsittelijöitä on, mutta useimmat hommat alalla tehdään tiimeissä ja jatkuvassa vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa. Yhteistyötaidot ja sosiaalisuus ovat alalla myös arvostettuja.

Pärjääkö alalla vain pienestä asti koodausta harrastanut?

Alan harrastuneisuudesta ei ole haittaa, mutta opinnoissa lähdetään kyllä liikkeelle aivan alusta, eikä harrastuneisuutta edellytetä.

Onko totta, että tietojenkäsittely on alana miesvaltainen?

Tällä hetkellä suuri osa hakijoista ja opiskelijoista on miehiä. Toivomme että opiskeluihin hakeutuvat tietojenkäsittelystä kiinnostuneet sukupuolesta riippumatta. Sukupuolella kun ei saa olla merkitystä tietojenkäsittelyssä opintojen aikana – eikä työelämässä.

Onko kaikki hommat vain koodausta?

Opinnoissa koodauksella on alkuvaiheessa varsin suuri osuus, mutta työtehtävissä koodauksen osuus on supistumaan päin. Töihin kuuluu monenlaista suunnittelua, dokumentointia, testausta, joissa ei tehdä koodia, vaan suunnitellaan, tutkitaan ja hyödynnetään sitä.

Pitääkö minulla olla oma tietokone?

Ei välttämättä, mutta se on eduksi.  Yliopistolla on koneita opiskelijoiden käyttöön, koska opiskelu ja tehtävien tekeminen edellyttää tietokoneen käyttöä. Oma tietokone antaa enemmän vapautta opiskeluun.

Mikä se ICT-koulutuspolku oikein on?

ICT-koulutuspolku on Itä-Suomen yliopiston, Karelia ammattikorkeakoulun ja Savonia ammattikorkeakoulun yhteistyötä, jossa opintoja järjestetään yhteistyössä. Osan kursseista toteuttaa yliopiston opettajat ja osan ammattikorkeakoulujen opettajat. Kurssien sisällöt ja vaatimukset on sovittu yhteisesti ja ovat vaativuudeltaan yliopiston tasoiset. Toteutuksiin ammattikorkeakoulujen opettajat tuovat mukaan käytännöllistä näkökulmaa teoriaan tukemaan.