Tietojenkäsittelytiede sivuaineilla höystettynä antaa mahdollisuuksia vaikka mihin

Paavo Koivistoinen

Kuka: Paavo Koivistoinen

Opinnot: tätä juttua tehdessä Paavo opiskelee ensimmäistä vuottaan tietojenkäsittelytiedettä Itä-Suomen yliopistossa

- Taidan olla tietojenkäsittelytieteen opiskelijan stereotyyppi, Paavo naurahtaa.
Ja siltähän se vähän kuulostaa: matematiikka on kiinnostanut aina ja koodaamisen perustaitoja Paavo on hankkinut harrastusmielessä jo ennen yliopisto-opintoja.

- Koodaaminen kiinnosti minua jo pienenä, mutta pääsin toden teolla opettelemaan asiaa vasta englanninkielen taitojen kartuttua lukion aikana. Valtaosa netistä löytyvistä tutoriaaleista kun on englanniksi. Siitä se sitten lähti. Tein aluksi yksinkertaisia sovelluksia, jotka esimerkiksi muokkasivat tekstiä tai tallensivat jotakin jonnekin.

Käytännön hyötyjen näkeminen palkitsee

Armeijassa Paavo ohjelmoi puhelinsovelluksen, jonka avulla hän tupalaisineen menestyksekkäästi harjoitteli ajoneuvotunnistuskoetta varten.

- Ajoneuvojen opettelu kirjasta lukemalla ei tuntunut mielekkäältä, joten tein tietokoneelle ohjelman, jonka avulla pystyin opettelemaan tunnistamista. Tupalaiseni haastoi minut tekemään saman ohjelman sovellukseksi puhelimelle, jotta se olisi helposti muidenkin käytettävissä. Tartuin haasteeseen ja tein Android-käyttöjärjestelmälle sovelluksen, jota jaoin pienen porukan käyttöön. Vähän myöhemmin sama porukka kiitteli siitä, että olivat päässeet tunnistuskokeesta läpi sovelluksen ansiosta – ilmeisesti kirjasta lukeminen ei olisi ollut muidenkaan juttu.

Myöhemmin Paavo on hyödyntänyt ohjelmointia muun muassa leivontaharrastuksessaan: ohjelmoinnin avulla omat lempireseptit skaalautuvat näppärästi sopivaan kokoon pienemmälle tai suuremmalle porukalle.

- On palkitsevaa nähdä että koodaamisen avulla tehdyistä sovelluksista on oikeasti käytännön hyötyä, omassa elämässä ja muidenkin elämässä. Tuollaisten ratkaisujen tekeminen isommalla mittakaavalla kiinnostaa ja siihen mielestäni tietojenkäsittelytiede tarjoaa parhaimmat mahdollisuudet.

Tietojenkäsittelytiede ei ole vain ”koodia painaville nörteille”

Tietojenkäsittelytiede ei kuitenkaan ole vain Paavon kaltaisille matemaattisesti suuntautuneille ja ohjelmointia harrastaneille.

- Täällä on monenlaisia opiskelijoita, kaikki eivät ole niitä koodia painavia nörttejä. Tietojenkäsittely on niin paljon enemmänkin. Tietynlaisissa tehtävissä vaaditaan esimerkiksi sosiaalista ymmärtämistä ja kommunikointitaitoja. Sovellustapoja löytyy laajalti.

Sivuaineista lisäeväitä työelämään

Työelämälle ja -tehtäville Paavolla on jo toiveita, muttei tarkkoja suunnitelmia.

-Tietojenkäsittelytiede antaa mahdollisuuksia moneen, riippuen siitä mihin erikoistuu. Haluan että työssä on haastetta itselle joka päivä, ja että on vapautta päättää keinoista, joilla pyrkiä annettuun päämäärään. Yrittäjyyskin on yksi vaihtoehto.

Omia tavoitteitaan työelämään liittyen kannattaa mietiskellä esimerkiksi sivuaineita valitessa. Itä-Suomen yliopistossa on valittavana laaja kattaus sivuainekokonaisuuksia, joista valtaosa on kaikille Itä-Suomen yliopiston opiskelijoille avoimia.

- Suunnittelen lukevani sivuaineina tilastotiedettä, joka antaa pohjaa minua kiinnostavalla data-analyysille, sekä kauppatieteitä, joka toisi oman lisämausteen koko hommaan antamalla eväitä liike-elämään ja yrittäjyyteen, kertoo Paavo omista sivuainesuunnitelmistaan.