Laajat valmiudet työelämään

Annu Schroderus hakeutui tietojenkäsittelytieteen opintojen pariin, sillä hän kokee tietojenkäsittelytieteen yleishyödylliseksi oppiaineeksi.

– Tietojenkäsittelytiede on mielestäni mielenkiintoisen kuuloinen ala, joka tarjoaa hyviä työmahdollisuuksia.

Kajaanista kotoisin oleva Schroderus opiskeli ensin Kuopion kampuksella, mutta siirtyi ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen Joensuuhun. Nyt hän opiskelee neljättä vuotta.

– Vaihdoin Kuopiosta Joensuuhun, koska halusin lukea opettajan pedagogisia opintoja sivuaineena. Tämä ei ole Kuopiossa mahdollista.

Schroderuksen mukaan kampuksen vaihto onnistui helposti. Asiasta tarvitsi vain keskustella muutaman henkilön kanssa ja täyttää pari kaavaketta.

Tietojenkäsittelytiede ei ollut Schroderuksen ainoa kiinnostuksenkohde. Hän haki myös luokanopettajan koulutukseen. Ihmisläheinen työ kiinnostaa.

– En päässyt opiskelemaan luokanopettajaksi. Tietojenkäsittelytieteessäkin voi opiskella aineenopettajaksi. Totesin, että tietojenkäsittelytiede on yhtä hyvä, ellei jopa parempi vaihtoehto, sillä nyt saan paljon laajemmat valmiudet työelämään!

Tietojenkäsittelytieteen opinnot ovat monipuolisia. Luentoja on paljon, mutta myös harjoitustehtäviä tehdään.

– Joka viikko on demotehtäviä, joita käydään harjoituksissa yhdessä läpi. Tietojenkäsittelytieteessä ei useimmiten ole vain yhtä mahdollista tapaa ratkaista ongelma. Oma näkemys laajenee, kun kuulee muiden ratkaisut ja ehdotukset.

Opinnot ovat vastanneet Schroderuksen odotuksia ja olleet juuri niin monipuolisia ja laajoja kuin tämä etukäteen ajattelikin.

– Täältä saa valmiuksia monenlaisiin juttuihin. Opimme, mitä tietokoneen käyttö on, miten se toimii ja miten tietotekniikkaa ja tietojenkäsittelytiedettä hyödynnetään.

Tietojenkäsittelytieteilijät voivat työllistyä monenlaisiin työtehtäviin.

– Meiltä voi työllistyä esimerkiksi ohjelmistoalan yrityksiin, testaamisen pariin tai ohjelmistoprojekteihin. Meiltä saa valmiudet koodaamiseen ja ohjelmistoprojektien johtamiseen. Lisäksi on tietysti aina mahdollista olla tutkija.

Opiskelijaa on ajateltu

Joensuuta Schroderus pitää selkeästi opiskelijakaupunkina, jossa on laajasti vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja jossa tapahtuu paljon.

– Opiskelijat näkyvät katukuvassa. Kaupungissa on hyvät kulkuyhteydet, täällä pärjää pyörällä! Joensuussa on monia menestyviä urheiluseuroja ja Kerubissa on paljon keikkoja. Kaupunginteatteri tarjoaa sekä perinteisiä näytelmiä että stand upia ja improa.

Joensuun kampus on aivan keskustan yhteydessä ja kampukselle on helppo tulla. Rakennuksesta toiseen on helppo kulkea, kun rakennukset ovat vieri vieressä.

– Opiskelijaa on selvästi ajateltu. Täällä on hyvä kirjasto ja paljon erilaisia itseopiskelutiloja, jotka ovat nykyaikaisia ja palvelevat opiskelun tarpeita!

Myös opetuksen taso saa kehuja. Joensuussa on päteviä opettajia ja tutkijoita, jotka tekevät laajasti tutkimustyötä, mutta ovat myös päteviä opetustyössä.

Tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden ainejärjestöllä on oma taukotila, jossa on helppo tavata muita opiskelijoita päivittäin.

– Siellä juodaan kahvia, vaihdetaan kuulumisia ja tehdään harjoitustehtäviä. Meillä on myös yhteistä liikuntatoimintaa ja illanviettoja. Ainejärjestö harjoittaa myös edunvalvontatoimintaa. Tavoite on, että opiskelijat viihtyvät niin oppitunneilla kuin vapaa-ajalla!

 
Teksti: Taru Väisänen Kuvat: Varpu Heiskanen