Tiedekahvila tarjoilee:

Suomalaisten yksinäisyys

Aika: Tiistai 19.4.2016 klo 15 - 16

Paikka: Ravintola Savo, Kauppakeskus Sektori, (Puijonkatu 23, Kuopio)

Juontaja: tiedottaja Risto Löf, Itä-Suomen yliopisto

Tarjoamme kahvia tai teetä ja kahvileivän 30 ensimmäiselle osallistujalle. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa!

Ohjelma

Tällä kertaa teemana on suomalaisten yksinäisyys, josta tulevat kertomaan hyvinvointisosiologian professori Juho Saari ja kliinisen ravitsemustieteen yliopistonlehtori Leila Karhunen.

Hyvinvoinnin murtumien asiantuntija Saari avaa yksinäisyyden esiintyvyyttä suomalaisten keskuudessa, yksinäisyyden hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia eri väestöryhmissä ja parisuhteessa sekä yksinäisyyden kulttuurista käsittelyä. Syömiskäyttäytymisen asiantuntija Karhunen kertoo puolestaan yksinäisyyden yhteyksistä elintapoihin, syömiseen ja painoon.

Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitos koordinoi Suomalaisten yksinäisyys -tutkimushanketta, joka toteutetaan vuosina 2015–2016. Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hanke kokoaa yksinäisyydestä kiinnostuneita tutkijoita ja toimijoita pohtimaan yhdessä, mitä on suomalaisten yksinäisyys, ja miten yksinäisyyttä ja sen kielteisiä seurauksia voidaan vähentää niin kansalaisyhteiskunnan kuin julkisen vallan toimesta.

Yksinäisyyden yhteys heikentyneeseen toimintakykyyn ja erilaisiin elämänkolhuihin on huomattu sekä väestötasoa että yksittäisiä ryhmiä käsittelevissä tutkimuksissa. Tutkimustulosten valossa mikään muu yhteiskunnallinen tekijä ei alenna suomalaisten koettua hyvinvointia ja terveyttä yhtä paljon kuin kokemus yksinäisyydestä. Kuitenkin vasta vähän tiedetään siitä, mitä ongelmaksi muodostuneen yksinäisyyden vähentämiseksi voidaan tehdä.