Seriinihydrolaasit elimistön bioaktiivisten lipidien elinkaaren säätelijöinä

Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet

Ryhmämme on keskittynyt tutkimaan bioaktiivisten lipidien metaboliaa ja niiden roolia terveessä ja sairaassa kudoksessa. Tarkoituksemme on karakterisoida nykyaikaisilla ja herkillä menetelmillä huonosti tunnettuja entsyymejä, jotka osallistuvat bioaktiivisten lipidien aineenvaihduntaan. Tärkein tavoitteemme on yhteistyössä synteettisen kemian ja metabolomiikan asiantuntijoiden kanssa ymmärtää sitä, millä tavoin eri entsyymit ohjaavat bioaktiivisten lipidien toimintaa terveessä ja sairaassa kudoksessa. Tämänhetkisissä tutkimuksissamme keskitymme erityisesti migreenin ja kiputilojen syntymekanismeihin.

Tutkimuksen merkitys

Aineenvaihdunnan entsyymeillä, kuten lipaaseilla ja peptidaaseilla, on erityinen tehtävä elimistön solujen toiminnan säätelyssä. Tutkimuksemme pääpainopiste on karakterisoida endokannabinoideja hajottavien entsyymien merkitystä migreenin synnyssä. Endokannabinoiden määrää lisäämällä ja samanaikaisesti niiden hajoamistuotteiden syntyä vähentämällä voimme vahvistaa endokannabinoidien terapeuttista vaikutusta ja estää tulehdusvasteita lisäävien arakidonihappojohdosten, prostaglandiinien, syntyä.    Pyrimme myös kehittämään uusia selektiivisiä inhibiittoreita, jotka kohdentuvat näihin tärkeisiin entsyymeihin ja siten luomaan uusia vaihtoehtoisia hoitomuotoja migreenipäänsärylle, yhdelle maailman yleisimmistä kiputiloista.  

Rahoittajat

Migraine Research Foundation

Yhteistyötahot

Prof. Rashid Giniatullin (AIVI, UEF), Prof. Christina Tassorelli (University of Pavia, Italy), Prof. Petteri Nieminen (UEF), Prof. Antti Poso (UEF), Dos. Tuomo Laitinen (UEF), Dos. Marko Lehtonen (UEF), Dos. Tapio Nevalainen (UEF), Dr. Muneer Ahamed (University of Queensland, Australia), Dr. Jayendra Patel (University of Helsinki), Dos. Jarmo T. Laitinen (UEF), MSci. Prosanta Singha (UEF), Prof. Anna-Liisa Levonen (UEF)

Julkaisut