Usein kysytyt kysymykset

ilmoittautuminen | uef-tunnus | opiskelukäytäntöjä | opintojen ohjaus | tenttiminen | opintojen päättyessä

Opinnoista Avoimessa yliopistossa

Olen kiinnostunut opiskelusta avoimessa yliopistossa. Mistä tiedän riittääkö pohjakoulutukseni?

Avoimeen yliopistoon ei ole pohjakoulutusvaatimuksia, eikä ikärajoja, vaan avoin yliopisto-opetus on nimensä mukaisesti kaikille avointa.

Voinko opiskella työn ohessa?

Kyllä. Avoimen yliopiston opinnot on suunniteltu aikuisopiskelijoille ja ne ovat suurelta osin verkko- tai monimuoto-opintoja, joten opiskelut sopivat myös työssäkäyville. Jos opinnoissa on lähiopetusta, ne pidetään yleensä arki-iltaisin tai viikonloppuna. Jotkin oppiaineen ovat tarjolla ns. integroituna opetuksena eli avoimen yliopiston opiskelijat osallistuvat yliopiston perustutkinto-opiskeluun ja tällöin opetus on päiväaikaan.

Mistä löydän tarjolla olevat opinnot?

Ajantasaisimmat tiedot opinnoista löydät täältä: Opetustarjonta ja opintopolku.fi

Hain pääsykokeissa yliopistoon, mutten tullut valituksi. Miten voin edistää opintojani Avoimessa yliopistossa?

Voit suorittaa yliopistotutkinnon opintoja Avoimen yliopiston kautta. Opetustarjonta koostuu eri oppiaineiden opintojaksoista ja opintokokonaisuuksista eli opinnot ovat aina osa jotakin yliopistotutkintoa.

Tutkinto-opiskelijaksi avoimen opintojen perusteella?

Voit hakeutua yliopiston tutkinto-opiskelijaksi yhteisvalinnassa osallistumalla valintakokeisiin ja/tai avoimessa suoritettujen opintojen perusteella ns. avoimen yliopiston väylä.  Kun olet päässyt yliopistoon, Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot ovat jo Itä-Suomen yliopiston opintorekisterissä. Katso lisätietoja: Tavoitteena tutkinto.

Minulla on erityisen tuen tarve opiskeluun liittyen. Mistä voin kysyä erityisjärjestelyistä?

Erityisjärjestely voi olla muun muassa lisäaika tentissä tai tietokoneen tai muun apuvälineen käyttömahdollisuus. Katso Ohjeet erityisjärjestelyihin.

Olenko oikeutettu saamaan opintotukea tai muita opintososiaalisia etuja koulutuksen ajalta?

Opiskelu Avoimessa yliopistossa on omaehtoista sivutoimista opiskelua, jolloin et ole oikeutettu valtion opintotukeen eikä ruokailu- tai matkalippujen alennuksiin. Avoimen yliopiston opintoihin on kuitenkin tarjolla eri tahojen tarjoamia rahoitusmalleja (aikuiskoulutustuki, työttömänä opiskelu).

Voiko opintoihin saada aikuiskoulutustukea Koulutusrahastosta?

Avoimeen yliopisto-opiskeluun on mahdollista hakea aikuiskoulutustukea. Katso lisätietoja aikuiskoulutustuesta: Koulutusrahasto. Jos haet Koulutusrahastolta päätöstä aikuiskoulutustuesta, tutustu ohjeeseemme.

Voinko opiskella työttömänä?

Opiskelu työttömänä on tietyin ehdoin mahdollista. Neuvottele opiskelusta ensin TE-toimistossa. Päätöksen opiskelumahdollisuudesta tekee TE-palvelut. Katso ohjeet > Työttömänä opiskeleminen

Saanko työttömänä alennusta opintomaksuista?

Opintomaksut ovat saman suuruiset kaikille opiskelijoille.

Onnistuuko opiskelu ulkomailta?

Periaatteessa verkko-opiskelu onnistuu myös ulkomailta. Käytännön ongelmia voi tuottaa kirjallisuuden saatavuus, joten se kannattaa selvittää ennen opintoihin ilmoittautumista. Kysy lisätietoja oppiaineen suunnittelijalta, katso yhteystiedot

Opiskelijaksi ilmoittautuminen

Miten ilmoittaudun opintoihin?

Ilmoittautumisohjeet löydät opetusohjelmasta, katso opetustarjonta. Ilmoittautuessasi tunnistaudut sähköisesti (verkko/mobiili), maksat opintomaksun ja saat opinto-oikeuden sekä opintojen aloittamisohjeet sähköpostiisi.

Minulla ei ole verkkopankkitunnuksia, miten voi ilmoittautua?

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, ota yhteyttä Avoimen yliopiston toimistoon, katso yhteystiedot.

Jos nyt ilmoittaudun, kuinka pitkään saan opiskella?

Opinto-oikeusaika on perusopintokokonaisuudessa kolme lukukautta ja aineopintokokonaisuudessa neljä lukukautta. Yliopiston lukukaudet alkavat joko 1.8. tai 1.1. (kevätlukukausi 1.1.-31.7. ja syyslukukausi 1.8.-31.12). Yksittäisellä opintojaksolla opinto-oikeusaika on joko opetusaikataulun mukainen tai kaksi lukukautta ilmoittautumislukukauden alusta alkaen. Täsmällisen opinto-oikeuden keston näet ilmoittautuessasi opintoihin ja ilmoittautumisen jälkeen löydät sen WebOodista.

Mikä on opinto-oikeus?

Opinto-oikeudella tarkoitetaan aikaa, jolloin opiskelija voi suorittaa valitsemiaan opintoja tietyn ajan puitteissa. Ks. edellinen kysymys.

Voinko ilmoittautua vain yhdelle opintojaksolle?

Voit ilmoittautua myös yhdelle opintojaksolle oman tarpeesi ja mielenkiintosi mukaan. Katso opetustarjonta.

Mistä tiedän, onko minut hyväksytty mukaan?

Saat tiedon myönnetystä opinto-oikeudesta tai opiskelijavalinnan aikataulusta ilmoittautumisen päätteeksi. Avoimen yliopiston verkko- ja monimuoto-opintoihin pääsee pääsääntöisesti kaikki mukaan. Joissain yksittäisissä opinnoissa on rajoitettu opiskelijamäärä ja se on ilmoitettu ko. opinto-ohjelmassa.

En pääse ilmoittautumaan Avoimen yliopiston ilmoittautumispalvelussa, mitä teen?

Kannattaa kokeilla ensin ilmoittautumista hetken kuluttua uudelleen. Jos tämä ei auta, ota yhteys Avoimen yliopiston toimistoon, katso yhteystiedot.

Voinko vielä perua opinnot ja joudunko silti maksamaan opintomaksun?

Voit perua ilmoittautumisen kirjallisesti 14 vuorokauden kuluessa ilmoittautumisesta, jolloin palautettavasta opintomaksusta pidätetään 50 € opinto-oikeuden käsittelymaksuna. Yhteistyöoppilaitoksen opiskelijan perumisaika päättyy, kun rekisteröidyt Avoimen yliopiston opiskelijaksi.

Miten perun opinnot?

Peruminen tehdään aina kirjallisesti. Perumisia ei oteta vastaan puhelimitse.

Minulla on opintokokonaisuuden opinnot vielä kesken ja opinto-oikeus taitaa loppua. Miten nyt toimitaan?

Mikäli opinto-oikeus päättyy ja opintokokonaisuuden suorittaminen jää kesken, voit jatkaa opintojasi ilmoittautumalla puuttuville opintojaksoille ja maksamalla opintojaksojen opintomaksut. Opintojen jatkuessa sinun on otettava huomioon opetussuunnitelmien ja hintojen mahdolliset muutokset.

Haluan keskeyttää opinnot. Voinko tehdä niin?

Opintokokonaisuuden opinnot (opinto-oikeus) voidaan keskeyttää enintään kahden peräkkäisen lukukauden ajaksi. Sinun tulee ilmoittaa avoimen yliopiston toimistoon kirjallisesti keskeyttämisestä edeltävän lukukauden loppuun mennessä (kevätlukukaudella 31.7. ja syyslukukaudella 31.12. mennessä). Maksamiasi opintomaksuja ei palauteta.

Olen tehnyt opintoja toisessa yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa. Miten haen korvaavuutta aiemmin tehdyistä opinnoista?

Jos olet tehnyt sisällöltään ja laajuudeltaan vastaavia opintoja jo aiemmin, sinun tulee hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista. Katso tarkemmat ohjeet: suoritukset ja arviointi> Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT).

UEF-tunnukseen liittyviä kysymyksiä

Miten UEF-tunnus haetaan?

Tunnusta ei haetaan vaan se syntyy, kun saat opinto-oikeuden. Tunnuksen käyttöönoton ohjeet löydät opintojen aloitusohjeista.

Kauanko tunnus ovat voimassa?

Käyttäjätunnus on voimassa opinto-oikeuden ajan, katso UEF-tunnus.

Olen unohtanut tunnukseni ja salasanani. Mistä saan ne tietooni?

Vaihda unohtunut salasana henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella, katso Salasanan vaihto verkkopankkitunnuksilla. Kun palaat tunnistautumisesta käyttäjähallintaan, käyttäjätunnus on näytön vasemmassa yläkulmassa: ”Logged in”.

Miten voin ilmoittaa muuttuneet osoitetietoni Itä-Suomen avoimen yliopistolle?

Jos postiosoitteesi tai puhelinnumerosi vaihtuu opintojen aikana, voit päivittää tiedot itse WebOodiin > Omat perustiedot.

Miten voin ilmoittaa muuttuneet sähköpostiosoitteen Itä-Suomen avoimen yliopistolle?

Opiskeluposti lähetetään aina opiskelijapostiin. Voit ohjata opiskelijapostin viestit eteenpäin opiskelijapostin asetuksissa, katso UEF-tunnus > Opiskelijaposti.

Kun nimi tai henkilötunnus muuttuu, miten toimin?

Ota yhteyttä Avoimen yliopiston asiakaspalveluun, katso yhteystiedot.

Opiskelukäytäntöjä

Mistä löydän opiskelijanumeroni?

Opiskelijanumerosi löydät WebOodista, kun olet kirjautunut WebOodiin, kohdasta Omat perustiedot. Opiskelijanumero löytyy myös oman nimesi alapuolelta vasemmasta sivupalkista.

En löydä kurssia Moodlesta / Mikä on kurssiavain?

Avoimen yliopiston verkko-oppimisympäristö on Aducate Moodle. Integroidussa opetuksessa käytetään myös emoyliopiston Moodlea. Aducate Moodle-ympäristön osoitteen ja kurssiavaimen toimitustavan löydät opintojen aloitusohjeista.

Mistä löydän luentomateriaalin?

Verkko ja monimuoto-opinnoissa luentomateriaalit löytyvät AducateMoodlesta. Perusopetuksen kanssa yhteisessä opetuksessa luentomateriaalit voi olla myös WebOodissa.

Mistä saan lainata kurssikirjoja?

Kurssikirjoja voit lainata kampuskirjastoista.  Kirjastojen kurssikirjat ovat erittäin suosittuja, joten kannattaa lainata/varata kirja ajoissa. Voit käyttää kirjaston eAineistoja vaikka kotoa UEF//Finna-palvelussa. eAineistojen etäkäyttö vaatii kirjautumisen - kirjaudu UEF//Finnaan UEF-tunnuksella.

Myös kaupunki- ja maakuntakirjastojen tarjontaa kannattaa hyödyntää.

Opintojen ohjaus

Haluaisin saada ohjausta Avoimen yliopiston opintoihini. Kehen otan yhteyttä?

Voit laittaa viestiä yleiseen opinto-ohjauksen sähköpostiin. Sähköpostiisi vastaa joko opinto-ohjaajat tai oppiaineen suunnittelija kysymyksestäsi riippuen. Voit myös varata ajan maksuttomaan opinto-ohjaukseen ajanvarauslomakkeella. Mikäli olet yliopiston perustutkinto-opiskelija, saat ohjausta oman koulutusalasi henkilökunnalta.

Mitä HOPS tarkoittaa?

HOPS tarkoittaa henkilökohtaista opinto-/opiskelusuunnitelmaa. Opintojen suunnitteluun, tavoitteisiin ja aikataulutukseen kannattaa panostaa. Katso lisätietoja: HOPS

Tenttiminen

Onko avoimessa yliopistossa yleisiä tenttipäiviä?

Kyllä on. Tenttipäivät löytyvät www-sivuilta: tentit ja tenttiminen

Missä voin tenttiä?

Järjestämme yleiset tentit yliopiston kampuksilla. Tenttipaikat löytyvät sekä www-sivuiltamme (tentit ja tenttiminen) että WebOodista ilmoittautuessasi tenttiin.

Voit myös tehdä etätentin omalla kotipaikkakunnallasi (tentit ja tenttiminen > Etätentti).

Miten ilmoittaudun tenttiin?

Ilmoittaudu Avoimen yliopiston tentteihin opintojakson ohjeiden mukaisesti. Yleisiin kirjallisuus- ja luentotentteihin ilmoittaudutaan 10 vrk aikaisemmin WebOodissa. Verkkotentteihin ei yleensä tarvitse ilmoittautua.

Saako tentistä myöhästyä?

Saavu tenttiin aina ajoissa. Jos kuitenkin myöhästyt, pääset sisään yleensä vielä puolen tunnin ajan ilmoitetusta tentin alkamisajankohdasta. Katso tentit ja tenttiminen > Tenttiin osallistuminen.

Mitä tentissä saa olla mukana?

Tentissä pitää olla mukana kirjoitusvälineet ja henkilöllisyystodistus. Laukku ym. tavarat on jätettävä salin ovelle tai seinustoille, myös matkapuhelin. Katso tentit ja tenttiminen > Tenttiin osallistuminen.

Mistä löydän tenttitulokseni? Kuinka nopeasti saan arvioinnin opintojaksosta?

Tiedon tallennetusta tenttituloksesta saat sähköpostiisi. Löydät suoritukset myöhemmin WebOodista. Tentin tarkastusaika on 4 viikkoa tentistä. Jos opintojakson suoritustapana on oppimistehtävä, tarkastusaika on 4 viikkoa palautuspäivästä. Loma-ajat kesällä ja vuodenvaihteessa saattavat pidetään tarkastusaikaa.

Voiko tentin uusia?

Tenttimiskertoja on yleensä yksi sekä lisäksi 1-2 uusimiskertaa. Uusiminen tulee tehdä opinto-oikeusajan puitteissa. Mikäli opinto-oikeusaika päättyy, sinun tulee ilmoittautua uudelleen ko. opintojaksolle.

Miten voin suorittaa verkkotenttejä?

Verkkotentti tapahtuu verkko-oppimisympäristössä ja sen voit tehdä kotikoneelta. Ks. Tentit ja tenttiminen > Verkkotentti

Miten opintosuoritukset arvostellaan?

Kurssit arvostellaan pääsääntöisesti joko (arvosteluasteikko 0–5) tai periaatteella hyväksytty/hylätty. Katso suoritustavat ja arviointi > Arviointi ja palaute

Onko opinnot mahdollista suorittaa jotenkin muutoin kuin opetusohjelmassa ilmoitetulla tavalla?

Ei ole. Mahdollinen suoritustapa/-tavat kuvataan aina opetusohjelmassa.

Mielestäni osasin todella hyvin tentissä, mutta sain kuitenkin alhaisen arvosanan. Mitä voin tehdä?

Sinulla on oikeus kysyä opettajalta palautetta tentistä ja sen arvioinnista. Ota yhteyttä ensin oppiaineen suunnittelijaan. Katso suoritustavat ja arviointi > Arviointi ja palaute

Opintojen päättyessä, todistukset

Miksi saan edelleen Aducate Moodlesta viestejä opintojaksosta, jonka olen jo suorittanut?

Aducate Moodle lähettää viestejä kaikille opintojakson osallistujille. Kun olet suorittanut jonkin opintojakson tai -kokonaisuuden ja saanut siitä suoritusmerkinnän Weboodiin, voit poistaa itsesi opintojaksolta. Kirjaudu Moodleen, valitse vasemmasta ylälaidasta Kurssin ylläpito > Poista minut kurssilta.

Mistä saan virallisen opintorekisteriotteen?

Ota yhteyttä Avoimen yliopiston toimistoon tai oppiaineesi koulutussihteeriin, katso yhteystiedot. Opintosuorituksesi voit tarkastaa myös itse WebOodista.

Saanko opinnoista todistuksen?

Opintokokonaisuudesta voidaan kirjoittaa todistus, kun olet suorittanut opintokokonaisuuteen sisältyvät opintojaksot ja opinnot on kirjattu opintorekisteriin. Todistus tilataan tällä lomakkeella.

Missä voin antaa palautetta opintojaksoista?

Voit antaa palautetta palautelomakkeella, joka löytyy Aducate Moodle-ympäristöstä ja avoimen yliopiston verkkosivuilta.