Etätyöskentelyn IT-ohjeita

Etätyöskentelyllä tarkoitetaan työtä, jossa yliopiston järjestelmiä ja palveluita käytetään esimerkiksi kotoa käsin.  Etätyöskentely onnistuu monilta osin helposti omalla työtietokoneella ja pääosin myös omalla kotikoneellasi. ​Ensisijaisesti työskentelyssä tulisi käyttää työtietokonetta.
 
Monet Itä-Suomen yliopistolla käytössä olevista palveluista ja tietojärjestelmistä ovat käytettävissä internet-yhteydellä toimivalla tietokoneella paikasta riippumatta. Näiden järjestelmien ja palveluiden käyttö ei edellytä sinulta erityisiä toimenpiteitä. Esimerkiksi O365-ympäristön palvelut (sähköpostit, kalenterit, Skype ja Teams) ovat helposti saatavilla.
 
Mikäli etätyöskentely edellyttää yliopiston sisäverkossa olevien palveluiden hyödyntämistä, jotka eivät toimi suoraan julkisessa internet-verkossa, voidaan etätyömahdollisuuksia laajentaa seuraavasti:
  • Etätyöhön käytettävä työtietokone voidaan yhdistää yliopiston sisäverkkoon suojatun etäyhteyden kautta (suojattu VPN-etäyhteys). Alla on kuvattu tarkemmin joitakin palveluita joiden käyttö ja hyödyntäminen edellyttää VPN-yhteyttä.
  • Virtuaalinen työasema tai -työpöytä -konsepti, joka mahdollistaa myös kotitietokoneen kautta tapahtuvan etätyöskentelyn turvallisesti.
Varmistahan ennen etätyöskentelyyn siirtymistä, että tarvitsemasi ohjelmat ja palvelut toimivat etänä.
 
Mikäli tarvitset lisätietoja tai neuvontaa VPN-yhteyden tai virtuaalisen työaseman/työpöydän hyödyntämiseksi, ota yhteyttä IT-tukeen asiointipalvelu https://asiointi.uef.fi​, sähköposti servicedesk@uef.fi , tai puhelin 0294 458880.

Seuraavat palvelut toimivat ilman​ VPN-etäyhteyttä​ (ja virtuaalityöasemaa)

  • O365 ja Heimo (sähköposti, OneDrive, Sharepoint, Teamplace, Teams, Skype for Business, Yammer, Heimon palvelut, asiointi.uef.fi). Huom: ​Voit käyttää Teamsia, Skypeä, OneDriveä ja Office-ohjelmia myös älypuhelimilla ja mobiililaitteilla. Asenna tarvitsemasi Microsoftin mobiilisovellukset laitteeseesi.
  • Kamu, Moodle, Weboodi, kirjaston e-aineistot, Exam​, Lukari
  • Mepco, M2 SoleTM, SoleCRIS, SoleMove​, Kongressi​, UEF Signs​​

​Seuraavat palvelut tarvitseva​​t suojatun​ etäyhteyden  (VPN)​

Ohje etäkäyttöyhteyden (VPN) käyttöönottoon löytyy alempana olevista ohjeista.  
 
Seuraavat järjestelmät tarvitsevat VPN yhteyden:​
  • Lisenssipalvelinta käyttävät ohjelmat (SPSS, ArcGIS, Matlab, Amos)
  • Verkkolevyt​
  • WinOodi​, Mepcon tausta HR-pääkäyttäjille​
  • Raindance, Rondo​, ProHa​, WebTimmi, Miilu, Bura

Etäyhteyksiin ja et​​ätyöskentelyyn liittyviä ohjeita​​​​​​

​Ohjelmistojen ​kotikäyttö

Yliopiston lisenssisopimusten puitteissa työskentelyyn ja opiskeluun liittyviä ohjelmistoja on mahdollista asentaa myös esimerkiksi kotikoneisiin.