Huippuyksiköt

Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmiä on mukana sekä kansallisissa että pohjoismaisissa tutkimuksen huippuyksiköissä. Huippuyksiköt edustavat alansa kansainvälistä kärkeä. Ne uudistavat tutkimusta, kehittävät luovia tutkimusympäristöjä ja kouluttavat suomalaiseen tutkimus- ja elinkeinoelämään uusia lahjakkaita tutkijoita.

Inversiomallinnuksen ja kuvantamisen huippuyksikkö

Käänteisellä mallintamisella tarkoitetaan mallin tuntemattomien kertoimien tai funktioiden selvittämistä epäsuorilla mittauksilla. Kehitettyjä menetelmiä voidaan soveltaa esimerkiksi lääketieteellisessä kuvantamisessa, maaperän tutkimisessa ja ilmakehämalleissa. Käänteisten mallien tutkimuksessa kohdatut kysymykset ovat kiinnostavia sekä puhtaan matematiikan että sovellusten kannalta.

Käänteinen mallintaminen muodostaa yhden sovelletun matematiikan ja fysiikan aktiivisimmista tutkimusaloista, jonka tuottamat matemaattiset tulokset ovat välittömästi hyödyksi soveltajille. Huippuyksikön soveltava tutkimus luo myös uusia ja hedelmällisiä matemaattisia tutkimusongelmia. Professorit Jari Kaipio, Ville Kolehmainen ja Marko Vauhkonen, apulaisprofessori Tanja Tarvainen sekä akatemiatutkija Aku Seppänen sovelletun fysiikan laitokselta ovat mukana Suomen Akatemian huippuyksikköohjelmaan vuosille 2018-2025 valitussa huippuyksikössä.

Huippuyksikön verkkosivut

Laskennallisen fysiikan ja käänteisongelmien tutkimus sovelletun fysiikan laitoksella

Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen huippuyksikkö

Professori Markku Laakson ja akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan tutkimusryhmillä on keskeinen rooli Suomen Akatemian huippuyksikköohjelmaan vuosille 2014-2019 valitussa Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen huippuyksikössä, jota johtaa Juhani Knuuti Turun yliopistosta. Kuopiolaisryhmien osuutena on tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien geneettisen taustan ja patogeneesin tutkimus sekä uusien hoitomuotojen kehittäminen. Turun vahvuutena ovat varsinkin monipuoliset PET-kuvantamismenetelmät, jotka yhdessä kuopiolaisen osaamisen kanssa muodostavat monipuolisen ja korkeatasoisen tutkimuskokonaisuuden.

Huippuyksikköön liittyvää tutkimusta Itä-Suomen yliopistossa:

Kardiovaskulaariset ja metaboliset sairaudet

Seppo Ylä-Herttualan tutkimusryhmä

Diabeteksen ja sydänsairauksien tutkimusyksikkö

Ilmakehäntutkimuksen huippuyksikkö – molekyyli- ja biologisista prosesseista globaaliin ilmastotutkimukseen

Suomen Akatemian kaudelle 2014-2019 valitsemiin huippuyksiköihin kuuluu Ilmakehäntutkimuksen huippuyksikkö – molekyyli- ja biologisista prosesseista globaaliin ilmastotutkimukseen. Huippuyksikköä johtaa professori Markku Kulmala Helsingin yliopistosta. Itä-Suomen yliopistosta mukana on professori Annele Virtasen johtama aerosolifysiikan tutkimusryhmä sovelletun fysiikan  laitokselta. Lisäksi huippuyksikössä on mukana Ilmatieteen laitos.

Huippuyksikön verkkosivut

Aerosolifysiikan tutkimusryhmä

Nordic Centre for Sustainable and Resilient Aquatic Production (SUREAQUA)

Professori Mikko Kolehmaisen, professori Raine Kortetin ja apulaisprofessori Amit Bhatnagarin tutkimusryhmät ympäristö- ja biotieteiden laitokselta ovat mukana pohjoismaisessa Nordic Centre for Sustainable and Resilient Aquatic Production (SUREAQUA) -huippuyksikössä vuosina 2017-2021. Monitieteinen huippuyksikkö keskittyy kokonaisvaltaisen ja ekologisesti kestävän akvaattisen biotalouden kehittämiseen Pohjois-Euroopan alueella.

Huippuyksikköä koordinoi Fiona Provan IRIS-tutkimusinstituutista Norjasta. Huippuyksikkö pyrkii parantamaan pohjoismaista ruokaturvaa ja ravinteiden omavaraisuuden hallintaa, sekä lisäämään resurssien tehokasta käyttöä ja kasvattamaan sinisen biotalouden sektorin työllistävyyttä.

Huippuyksikön verkkosivut

Lisätietoa Suomen Akatemian verkkosivuilla:
 

    • Kansalliset huippuyksiköt
    • Pohjoismaiset huippuyksiköt