Tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet (TULES) ovat yleisin kipua ja työkyvyttömyyttä aiheuttava sairausryhmä. Nivelrikon ja osteoporoosin kansanterveydelliset ja -taloudelliset vaikutukset ovat maailmanlaajuisesti jo nyt valtavat ja ne kasvavat väestön ikääntyessä.

Itä-Suomen yliopistossa tuki- ja liikuntaelinsairauksien parissa työskentelee tiivis ja monialainen lääketieteellisen ja laskennallisen fysiikan, ortopedian ja traumatologian, fysiatrian ja biotieteiden muodostama tiedeyhteisö. Tutkimus ulottuu perustutkimuksesta soveltavaan tutkimukseen, epidemiologiaan ja potilastutkimuksiin. Osteoporoosin, murtumien, nivelrikon ja selkäsairauksien riskitekijöiden ja taudinkulun tunnistaminen, luun ja ruston moderni kuvantaminen sekä niihin perustuva mallintaminen luovat perustan kehittyneemmälle diagnostiikalle ja potilaiden yksilöllisen ennusteen arvioimiselle. Uudet innovatiiviset diagnoosimenetelmät mahdollistavat kustannustehokkaat hoitopolut terveydenhuollossa.

LÄÄKÄRIT JA FYYSIKOT PORAUTUVAT LUIHIN JA NIVELIIN

– Tutkimme nyt myös tervettä ikääntymistä: sitä, millaiset tekijät pitävät yllä seniori-iän hyvinvointia ja toimintakykyä, kertoo professori Heikki Kröger.

Lue lisää