Tieteen päivät Joensuussa

Aika ja paikka: perjantaina 23. elokuuta Carelicumissa (Koskikatu 5)  klo 16 alkaen. Juontajana kirjailija Antti Heikkinen. Ohjelmaa koko perheelle! Vapaa pääsy, tervetuloa!

Ohjelma

Klo 16.00–16.20

Avauspuheenvuoro: sosiaalipedagogiikan apulaisprofessori Arto O. Salonen: Millaista rohkeutta tarvitaan, jotta tulevaisuus hymyilee sinulle, minulle ja meille?

Tulevaisuutta voidaan tehdä. Hyvä tulevaisuus perustuu sen kuvittelemiseen, mitä ei vielä ole olemassa. Kun vielä olematon otetaan rohkeasti puheeksi, on mahdollista päättää, aletaanko sitä tehdä todellisuudeksi. Sivistyneet pyrkimykset kohti parempaa ovat moninäkökulmaisia, ennakkoluulottomia ja hyvään sitoutuvia. Tällainen sivistyminen edellyttää ajattelussa olevien ristiriitaisuuksien tunnistamista sekä pelkistettyjen ja lukkoonlyötyjen määritelmien väistämistä. Sivistymiselle on tyypillistä jatkuva keskeneräisyys, sillä valmiiksi tuleminen tarkoittaa sivistymisprosessin pysähtymistä.

Klo 16.30–17.15

Rohkeus koskettaa -tiedesessio

Puheenjohtaja: dosentti Taina Kinnunen (Itä-Suomen yliopisto).
Panelistit: professori Liisa Tainio (Helsingin yliopisto), dosentti, vanhempi tutkija Jaana Parviainen (Tampereen yliopisto) ja väitöskirjatutkija Pirkko Tolmunen (Åbo Akademi).

Tieteellinen tutkimus ja julkinen keskustelu keskittyvät usein vahingoittavaan kosketukseen. Miksi hyvästä kosketuksesta puhutaan vähän ja miksi sitä olisi tutkittava enemmän? Paneelissa keskustellaan kosketuksesta monitieteisesti. Keskustelijat pohtivat kosketuksen yhteyttä kulttuuriin, psykohistoriaan ja kasvatukseen. He ottavat kantaa suomalaiseen kosketuskulttuuriin, kosketukseen kouluympäristössä sekä kosketukseen sosiaali- ja terveysalan ammatillisena taitona.

Klo 17.30–18.15

Tekoäly ja lääketiede -tiedesessio

Emeritusprofessori Olli-Pekka Ryynänen (Itä-Suomen yliopisto): Tekoäly ennustaa hoidon tehoa

Apulaisprofessori Jussi Tohka (Itä-Suomen yliopisto): Sairauden ennakoiminen aivokuvista

Tekoälyn kehitys on ollut viime vuosina erittäin nopeaa. Tekoälyyn perustuvat innovaatiot automaatioteknologiassa, kuten itseohjautuvat autot ja digitaalisten kuvien sisältöä ymmärtävät teollisuusrobotit, ovat jo vaikuttaneet monen alan kehitykseen. Näitä teknisiä edistysaskeleita on hyödynnetty toistaiseksi vain rajoitetusti terveydenhuollon puolella. Tekoälyyn perustuvilla menetelmillä on kuitenkin valtava potentiaali lääketieteellisen diagnostiikan tukena.

Paneelikeskustelu käsittelee lääketieteellisen tekoälyn lupauksia ja realiteetteja: miten tekoälypohjaiset menetelmät voitaisiin ottaa käyttöön diagnostiikassa?

Klo 18.30–19.15

Sankareita ja antisankareita -tiedesessio

Kirjailija Antti Heikkinen: Itäisen maan viisaat miehet: Jaakko Teppo, Juice Leskinen, Heikki Turunen

Liikuntalääketieteen professori Heikki Tikkanen (Itä-Suomen yliopisto): Suomalaisen urheilukansan sankarit

Kirjallisuuden professori Risto Turunen (Itä-Suomen yliopisto): Myytit, kirjallisuus ja kulttuuri

Taiteen, urheilun ja populaarikulttuurin sankareita syntyy, kun jotkut yltävät poikkeuksellisiin, rohkeisiin ja omana aikanaan merkittäviin saavutuksiin. Suuret teot eivät kuitenkaan yksin riitä. Sankareiden syntymiseen tarvitaan ulkopuolista rakentajaa eli julkisuutta. Julkisuudessa annettu kuva ei aina vastaa henkilön todellisia tekoja ja luonnetta. Sankari saattaa muuttua antisankariksi, jos henkilö toimii vastoin luotua sankaruus- ja julkisuuskuvaa. Sankaruudesta voikin tulla taakka sankarille ja hänen lähipiirilleen.

Klo 19.30–20.00

Tyttöenergiaa populaarikulttuurissa

Kulttuurin- ja sukupuolen tutkija Aino Tormulainen kertoo väitöskirjastaan, joka käsitteli 1990-luvun tyttöenergia-ilmiötä. Oliko Spice Girls -bändin lanseeraama "girl power" aitoa tyttöjen voimaa ja vapautta vai läpeensä kaupallinen tuote? Muistelumenetelmään perustuva tutkimus tarkastelee  millainen rooli populaarikulttuurilla ylipäätään oli nuorten ja erityisesti tyttöjen elämässä vuosituhannen vaihteessa, sekä mistä tyttöenergiassa oli ja on kyse?

Haastattelu järjestetään Pohjois-Karjalan museossa esillä olevassa valokuvaaja Stefan de Batselierin Excuse me, are you a pop star -valokuvanäyttelyssä, joka esittelee 1990-luvun valovoimaisimpia pop- ja rockmaailman tähtiä. Näyttelyyn on vapaa pääsy koko illan ajan.

Klo 16.00–20.00

Oivalla ja onnistu - tiedetyöpajoja lapsille!

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus järjestää eri ikäisille lapsille soveltuvia tiedetyöpajoja Mukulakadun sisäänkäynnin luona. Luvassa on pienenpienten maailman rakenteiden ihmettelyä USB-mikroskoopilla, perheen sisäisiä puristusvoimamittelöitä, teknologiarakentelua sekä BeeBot-robottiohjelmointia! Paja soveltuu erityisesti alakouluikäisille ja sitä nuoremmille.

Lisäksi Tommi Sallinen fysiikan ja matematiikan laitokselta esittelee harmonografia ja sen piirtämää taidetta illan ajan Carelicumin aulassa.

Klo 20.00–21.00

Joen yön äänimaisemakävely

Miltä kaupunki kuulostaa tapahtumarikkaassa yössä? Miten kuuntelemme kaupungin äänimaisemaa arkena? Tervetuloa ihmettelemään ääniä hitaalle kuuntelukävelylle halki kaupungin keskustan. Kokoontuminen Carelicumin aulassa klo 20 ja paluu takaisin klo 21 mennessä. Kävelyn jälkeen voimme vielä pysähtyä jakamaan kuuntelukokemuksia ääneen.

Kävelyn vetävät Itä-Suomen yliopiston aisti- ja äänimaisematutkijat Eeva Pärjälä ja Noora Vikman.