Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu

Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu toimii Joensuun kampuksella osana filosofista tiedekuntaa. Koulun historia alkaa kahdesta karjalaisesta koulusta: yläkoulu ja lukio jatkavat Värtsilän suomalaisen reaaliyhteiskoulun (1907) ja alakoulu Sortavalan seminaarin mallikoulun (1882) perinteitä. Toisen maailmansodan jälkeen nämä koulut kotiutuivat Joensuuhun. Itä-Suomen seminaarin harjoittelukoulu ja Joensuun normaalilyseo yhdistettiin vuonna 1973 Joensuun korkeakoulun harjoittelukouluksi.
 
Nykyisin Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu on yli tuhannen ihmisen työyhteisö. Perusasteella on oppilaita noin 600 ja lukiossa 360, opettajia ja henkilökuntaa on yli 100.  Koulussa harjoittelee vuosittain noin 450 opettajaopiskelijaa.
 
Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu toimii sekä tutkimusympäristönä että -kumppanina yliopiston tutkimushankkeissa ja opinnäytetöissä. Tällä hetkellä koulumme tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnassa painottuvat oppimisympäristöt, ohjausvuorovaikutus sekä tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntävien pedagogisten sovellusten kehittäminen.