Joensuun norssi on KiVa koulu

Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulussa toteutetaan KiVa Koulu -ohjelmaa. KiVa-lyhenne muodostuu sanoista Kiusaamisen Vastainen tai Kiusaamista Vastustava. KiVa Koulu on opetusministeriön rahoituksella Turun yliopistossa kehitetty toimenpideohjelma koulukiusaamisen vähentämiseksi. Pääpaino on kiusaamisen ehkäisyssä eli yleisissä toimenpiteissä, jotka kohdistuvat kaikkiin perusasteen oppilaisiin. Oppilaat osallistuvat KiVa-oppitunneille ensimmäisellä, neljännellä ja seitsemännellä luokalla. Oppituntien sisältö etenee yleisistä aiheista, kuten kunnioituksen merkityksestä ihmissuhteissa kiusaamisen mekanismeihin ja seurauksiin. Oppitunneilla keskitytään siihen, millainen rooli ryhmällä on kiusaamisen ylläpitäjänä tai lopettajana: mietitään ja harjoitellaan erilaisia tapoja vastustaa kiusaamista.

Koulussa toimii kaksi KiVa-tiimiä, jotka selvittävät esiin tulevia kiusaamistapauksia. Tiimi selvittää vain pitkäkestoiset ja systemaattiset kiusaamistapaukset. Kohdennetut toimenpiteet otetaan käyttöön kiusaamistapauksen tultua ilmi ja ne kohdistetaan erityisesti kiusaamiseen osallistuneisiin ja kiusattuihin lapsiin ja nuoriin. Tarpeen mukaan vanhemmat voidaan kutsua koululle selvittämään asiaa, mutta tämä ei tapahdu rutiininomaisesti. Lapsille ja nuorille itselle annetaan ensin tilaisuus muuttaa omaa käyttäytymistään.

KiVa Koulu -ohjelman suositukset kiusaamisen vastaisille toimenpiteille koulussa.

Tulliportin normaalikoulun luokat 1-6 KiVa-tiimi

  • Hilkka Räty
  • Sanna Räty
  • Juha Paavilainen              

Tulliportin koulun luokat 7-9 KiVa-tiimi

  • Kirsi Karhunen, apulaisrehtori
  •  Jussi Petrelius, lehtori 

Jos epäilet lastasi kiusattavan tai sinulla on syytä uskoa hänen kiusaavan toisia, ota rohkeasti yhteyttä kouluun, jotta asiaan voidaan puuttua mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. KiVa Koulu -ohjelmaan kuuluva Vanhempien opas on luettavissa KiVa Koulun -internetsivuilla. Sivuille pääset logosta.