Adobe Connect opetuksessa

HUOM! Adobe Connect ei enää ole käytettävissä UEF:ssa! Tietoja UEF:n etäopetuksen työvälineistä opetushenkilöstölle löytyy osoitteesta https://www.uef.fi/fi/etaopetuksen-valineita sekä Heimosta (vaatii kirjautumisen)

Adobe Connect, eli tuttavallisemmin AC on verkkokokousjärjestelmä, jota voi käyttää hyvin myös verkko- ja etäopetuksessa. AC:n saatavuus kannattaa tarkistaa omasta organisaatiosta. Tällä sivulla käydään teknisiä perusasioita AC:n käytöstä.

AC-huoneen perustaminen

Tällä videolla käydään läpi huoneen perustaminen ja siinä huomioitavat asiat.

AC:n hallintanäkymä

Hallintanäkymästä löytyvät omien huoneiden tiedot. Videolla kerrotaan omien huoneiden hallinnasta, niiden tietojen muokkaamisesta sekä tallennettujen tapaamisten tarkastelusta. Lisäksi näytetään, miten opetusta tai muuta tapaamista varten tarvittavien dokumenttien lisääminen tapahtuu.

 

AC-huoneeseen meneminen

Huoneeseen pääsee hallintanäkymästä ja klikkaamalla huoneen osoitetta tai oikealla olevaa lennokkikuvaketta. Verkkotapaamisissa on suositeltavaa käyttää Adobe Connect -sovellusta (saatavilla myös mobiililaitteille). Sovelluksen asentamista pyydetään liittymisen yhteydessä. Videolla näytetään sekä opettajan, että opiskelijan liittyminen huoneeseen.

Ääniasetukset

Äänten toimivuus kannattaa tarkistaa ennakkoon, ettei tapaamisessa tarvitse siihen käyttää aikaa. Tapaamisen luonteesta riippuen voi käytössä olla mikrofonillinen kuulokesetti tai mikrofoni, jos tarkoitus on käyttää AC:ta kontaktitapaamisessa, jossa paikallaolijoiden lisäksi on etäosallistujia. Seuraavalla videolla käsitellään ääniasetuksia ja niiden säätöä tapaamisen aikana.

Kokousvalmistelut

AC:n käytön ei tarvitse olla vain yksisuuntainen lähetys, vaan oikeuksia voi antaa myös muille. Erityiseti opetusta ja osallistujien aktivointia ajatellen kannattaa tutustua erilaisiin toimintoihin. Huonenäkymässä on erilaisia podeja, joiden kautta on mahdollista jakaa dokumentteja, keskustella, tehdä muistiinpanoja ja laatia äänestyksiä. Esitysnäkymässä on mahdollista näyttää luentodioja, mutta sovelluksesta löytyy myös valkotauluominaisuus, jolloin on mahdollista havainnollistaa asiaa piirtämällä. Videolla kerrotaan tarkemmin toiminnoista, näkymän muokkaamisesta sekä esittämiseen ja käyttöoikeuksiin liittyvistä asetuksista.

 

Sisällön jakaminen

Sisällön ja esitysmateriaalin jakaminen on yksi AC-tapaamisten olennaisimpia asioita. AC:ssa on mahdollista jakaa näyttö, esittää AC-ympäristöön tai tietokoneelle tallennettuja dokumentteja tai käyttää valkotaulua piirtämiseen. Mikäli tiedostoja haluaa osallistujille näyttää, kannattaa ne tallentaa ennalta AC-ympäristöön (katso hallintanäkymiiin liittyvä video), sillä tietokoneelta esityksen aikana haettavan tiedoston latautuminen voi viedä aikaa. Seuraavalla videolla kerrotaan näistä toiminnoista.

 

Tapaamisen tallentaminen

Joskus voi olla tarpeen tallentaa tapaaminen myöhempää käyttöä tai jakamista varten. Seuraavalla videolla näytetään, miten tallennus tapahtuu, mistä sen löytää tai miten sen voi jakaa. Tallennetta on mahdollista myös editoida AC-ympäristössä. Jaettaessa tallennetta kannattaa huomoida, ettei jakamiseen käytetty linkki toimi, ellei tallenne ole asetettu julkiseksi.

Lähi- ja verkko-opetuksen yhdistäminen

AC:n toimintojen avulla voi lisätä vuorovaikutteisuutta ja osallistaa myös niitä opiskelijoita, jotka osallistuvat kontaktiopetukseen etänä. Videolla esitellään opetuksen järjestämisen kannalta keskeisiä toimintoja, valmisteluja ja laitevaatimuksia. Lisäksi pohditaan opetuksessa huomioitavia asioita.

 

Videot laatinut: Antti Ronkainen, projektitutkija, Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto