Takaisin

Millennium Talks -tapahtumassa keskusteltiin innovaatioista

Tekniikan Akatemian Millennium Talks -kiertueen toinen tilaisuus pidettiin Kuopiossa maanantaina. Seminaarin teemana oli ”Osaaminen ja tieto hyötykäyttöön – teoriasta innovaatioksi”. Millennium Talks -kiertueella saatetaan yhteen yritykset, päättäjät ja tutkijat, kun tilaisuuksissa keskustellaan elämää parantavien innovaatioiden mahdollisuuksista.


Kuvassa: Tuomo Suntola

Tekniikan Akatemian hallituksen puheenjohtaja Marja Makarow avasi tervehdyksessään tutkimuksesta syntyvien innovaatioiden polkua, sekä julkisen ja yksityisen rahoituksen suhdetta.

—Yksityistä rahoitusta saaneella tutkimuksella tehdään tiedosta rahaa. Voisiko julkisella rahalla tehdyn tutkimuksen tuloksia soveltaa yhteiskunnan hyödyksi? Kansalaisvelvollisuutemme olisi ottaa tästä selvää, hän sanoi.

Innovaatioiden kehittämiseen kannustaa TAFin jakama Millennium-teknologiapalkinto, joka myönnetään elämänlaatua parantaville innovaatioille. Palkinnon suojelijana toimii tasavallan presidentti, ja palkinnon uusi nimeämiskausi on parhaillaan alkamassa.

—Palkinnon kriteerit ovat todella tiukat, sillä emme palkitse ideaa, vaan käytössä olevaa innovaatiota, joka on jo tuottanut maailmanlaajuisia ratkaisuja, Makarow sanoi.

—Tähän mennessä palkinto on jaettu kahdeksan kertaa. Kolme palkittua on saanut myöhemmin myös Nobel-palkinnon.

Millennium-teknologiapalkinnon viime vuonna saanut fyysikko Tuomo Suntola kertoi urastaan ja palkitun innovaationsa, atomikerroskasvatusteknologian kehittämisestä.

—Teollistumisen toisessa vaiheessa 1970-luvulla yritykset etsivät uusia menetelmiä ja osaamista. Työskentelin silloin tutkijana Teknillisessä korkeakoulussa ja VTT:ssa. Sain tehtäväkseni kehittää kosteusanturin Vaisalalle, ja se onnistuikin hyvin, hän muisteli.

—Uuden sovelluksen kehittäminen ei aina lähde perustutkimuksen kautta, vaan se lähtee tarpeesta etsiä uutta ratkaisua ongelmaan. Siksi ei ole olemassa vain yhtä suuntaa, jonka mukaan innovaation kehittämisen pitäisi edetä.

Suntola muistutti, että meillä syntyy helposti illuusio teknologian nopeasta kehityksestä. Esimerkiksi matkapuhelinten kehitys on ollutkin nopeaa, mutta se johtuu siitä, että niissä käytetään jo olemassa olevaa teknologiaa.

—Jos halutaan kehittää täysin uusi tuote, tarvitaan syvälle ulottuvaa osaamista ja tutkimusta, hän sanoi.

Kuvassa: Tuomo Suntola tapasi nuoria tutkijoita.

Lue lisää https://taf.fi/fi/tapahtumat/millennium-talks/

Teksti: Marianne Mustonen
Kuvat: Raija Törrönen