PDF/A-tiedoston luominen

Mac ja Office Word

Mac-käyttäjien on tukeuduttava käyttämään joko maksullista Adoben Acrobat Pro sovellusta tai LibreOfficea PDF/A tiedoston luomiseen. Jos dokumentti on aluperin luotu Officen Word-ohjelmalla ja tämän jälkeen käytetään LibreOfficea PDF/A -dokumentin luomiseen, on tärkeää että dokumentin sisältö tarkistetaan huolellisesti (sisällysluettelot, asemoinnit ja muotoilut), koska on hyvin todennäköistä että ulkoasussa tapahtuu muutoksia.

LaTeX

LaTeX-käyttäjät pääsevät liikkeelle esimerkiksi tämän ohjeistuksen avulla.

Office Word (Windows)

Ohje on tehty uusinta Word-versiota käyttäen, aiemmillakin versioilla tämä onnistuu, valikot tosin näyttävät kenties toisenlaisilta.

Työtä tallennettaessa pdf/a-muotoon avataan normaalisti tallennusvalikko (Tallenna nimellä/Save as) ja haetaan haluttu paikka tietokoneelta tai verkkolevyltä, jonne tiedosto halutaan tallentaa:

Kun haluttu hakemisto on löydetty, aukeaa uusi ikkuna, jossa annetaan tiedostolle nimi ja kerrotaan minkä tyyppinen tiedosto halutaan luoda. Tiedoston tyypiksi tulee valita PDF jonka jälkeen määritetään tarkemmin tiedoston tyypiksi PDF/A painamalla ”Options”-painiketta.

Options-painikkeesta aukeaa jälleen uusi ikkuna, jossa varmistetaan, että kohdassa ”ISO19005-1 compliant (PDF/A)” on ruksi paikallaan.

LibreOffice

Ohjelman File-valikosta löytyy painike "Export as PDF", jonka takaa aukeaa vaihtoehtoja PDF-tiedoston tallentamiseen. Luotaessa PDF/A -tiedostoa, ainoa oleellinen valinta on laittaa ruksi kohtaan "Archive PDF/A-1a". Tämän jälkeen export-painikkeella syntyy arkistokelpoinen PDF-tiedosto.

Palaute

Palautelomake

Palautteita käsitellään päivittäin. Helposti korjattavissa olevat asiat ratkaistaan välittömästi, jos ne ovat palvelun kannalta olennaisia ja palvelupolitiikan mukaisia. Kaikki palautteet käsitellään asianomaisessa palvelussa ja lisäksi tarvittaessa kirjaston eri työryhmissä. Palautteet ja niitä seuranneet toimenpiteet käsitellään vuosittain johtoryhmässä johdon katselmuksessa.